További blog bejegyzéseink

Nemzetközileg is elismert szakorvosaink által összeállított cikkek.

Új kutatások után kiderült, hogy a rendszeres kávéfogyasztás kedvezőbb bélflóra-összetételhez vezet.

Egyre több tanulmány boncolgatja a kávéfogyasztás jótékony hatásait. Akár már napi egy csésze is segíthet az egészségtelen zsír lebontásában, az elhízással összefüggő gyulladás csökkentésében, vagy akár az agy öregedés elleni védelmében.

Továbbá, legalább három csésze kávé elfogyasztása hozzájárulhat az artériák egészségéhez, hajlékonyságához, ugyanis gátolja a kalcium lerakódását, így csökkenti az erek eltömődésének kockázatát.

A kávé akár a cukorbetegségre is jótékony hatást fejthet ki, mert hozzájárul a vércukor szabályozásához, és a máj megfelelő működéséhez.

De az, hogy pontosan milyen mechanizmusok vezetnek ennyi egészségügyi előnyhöz, az mai napig rejtély.

A bélrendszer baktérium flórája és a kávézás kapcsolatáról azért már vannak sejtések. Nagy valószínűséggel a koffein tehető felelőssé egészségre gyakorolt hatásáért.

 

Bélflórát vizsgálva…

34 férfi résztvevőnél kolonoszkópiát (vastagbéltükrözés) és endoszkópiát (egyéb üreges szervek vizsgálata kamerával, pl.:gyomortükrözés) végeztek, hogy megbizonyosodjanak a belek egészséges állapotáról.  Ehhez még szövettani vizsgálat is hozzájárult, 97 db. nyálkahártya- biopsziát vettek további analizálás céljából. A vizsgálathoz az is hozzátartozott, hogy felmérték a vizsgált személyek kávézási szokásait, hogy megbecsüljék napi kávé fogyasztásukat. Ezek után két csoportra bontották a résztvevőket:kávéfogyasztók közé azok tartoztak, akik naponta legalább 82,9 mg koffeint fogyasztottak, a másik csoportba pedig azok, akiknél ennél kevesebb volt a napi koffein-bevitel.

Kávé hatása a bélrendszerre

Az analízisből kiderült: a több koffeint fogyasztó személyek baktériumflórájában magasabb arányban található jótékony baktérium (Faecalibacterium és Roseburia)– amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak- és alacsonyabb a káros fajtából (Erysipelatoclostridium ramosum). Az utóbbi is a normál flóra  részét képezi, azonban emelkedett szintje káros lehet- rendelkezésre állnak bizonyítékok arra, hogy szerepet játszik a cukorbetegség, illetve az elhízás kialakulásában. A konkrét mechanizmus megértéséhez azonban további, nagyobb számú, különböző nemek bevonásával végzett vizsgálatok szükségesek. Az is lehetséges, hogy a kávé más összetevői hatnak ilyen pozitívan a bélflóránkra.

 

Kávé hatása a teljesítményre

Más, nagyobb szabású kutatások rámutattak (pl. az University of South Australia kutatói több mint 300 000 ember adatainak elemzése alapján), hogy a kávé segít a jobb koncentráció, a fokozott teljesítmény elérésében, azonban a túlzott fogyasztása ingerlékenységet, vagy akár hányingert is okozhat – azt mutatva hogy az adott időre elértük a teljesítőképesség csúcsát. Így annak érdekében, hogy vérnyomásunk és szívműködésünk az egészséges tartományban mozogjon, kevesebb mint 6 csésze kávét érdemes fogyasztani, ugyanis  az eredmények szerint ez az a vízválasztó mennyiség, mely felett már a koffein negatív szív-érrendszeri hatásaival is számolnunk kell!

Szeretne többet megtudni a saját szív és érrendszeri kockázatairól?
A CMC Déli Klinika® szakértői készséggel állnak rendelkezésére:

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Az allergia okozhat lázat?
Az allergia okozhat lázat?
Ebben a cikkben a láz és az allergiás tünetek lehetséges okait tárgyaljuk. Megvizsgáljuk a rendelkezésre álló kezelési lehetőségeket...
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
A szaglás az életminőség szempontjából kiemelt fontossággal bír...jelentősége sokszor csak akkor tűnik fel , amikor a szaglászavar már kialakult...
Már a megelőzés is komplex és személyre szabott
Már a megelőzés is komplex és személyre szabott
Nemcsak az ember, az emberi test, de annak egészsége is érték. Vajon figyelünk rá, a jelzéseire? Ha igen, vajon jól tesszük ezt? Sokan és sokszor h...

Tisztelt Pácienseink!

A hatósági rendelkezésekkel összhangban:

– A klinikán tartózkodás ideje alatt az orrot és szájat eltakaró maszk használata valamint belépéskor a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítő használata kötelező!

– A vizsgálatok előtt kötelező az online vagy a recepción található állapotfelmérő kérdőív kitöltése! Légúti megbetegedés illetve COVID-19 betegség tüneteit mutató páciensek kizárólag abban az esetben vehetik igénybe ellátásainkat, ha a klinikánkon elvégzett COVID-19 antigén gyorsteszt eredménye negatív. Az antigén gyorsteszt 6 000 forintos költsége a páciens által térítendő.

– Intézményünkbe mozgásában korlátozott, illetve fogyatékkal élő betegek kísérőjeként maximum 1 fő léphet be. A kísérőnek a páciensekkel azonos előszűrésen kötelező részt venni!

– Invazív beavatkozásra (pl. endoszkópos vizsgálat) érkező páciensek esetében, ha a páciens nem kapott COVID-19 vakcinát, vagy a 2. oltás után nem telt még el 2 hét, akkor az intézményünkben 48 órán belül elvégzett PCR teszt negatív eredménye szükséges az ellátás igénybevételéhez.

– A tüdő légzésfunkciós vizsgálatához a klinikánkon a vizsgálat előtt elvégzett antigén gyorsteszt negatív eredménye szükséges. A vizsgálathoz szükséges antigén gyorsteszt 6 000 forintos költsége a páciens által térítendő.

Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...