További blog bejegyzéseink

Nemzetközileg is elismert szakorvosaink által összeállított cikkek.

Új kutatások után kiderült, hogy a rendszeres kávéfogyasztás kedvezőbb bélflóra-összetételhez vezet.

Egyre több tanulmány boncolgatja a kávéfogyasztás jótékony hatásait. Akár már napi egy csésze is segíthet az egészségtelen zsír lebontásában, az elhízással összefüggő gyulladás csökkentésében, vagy akár az agy öregedés elleni védelmében.

Továbbá, legalább három csésze kávé elfogyasztása hozzájárulhat az artériák egészségéhez, hajlékonyságához, ugyanis gátolja a kalcium lerakódását, így csökkenti az erek eltömődésének kockázatát.

A kávé akár a cukorbetegségre is jótékony hatást fejthet ki, mert hozzájárul a vércukor szabályozásához, és a máj megfelelő működéséhez.

Time has changed

De az, hogy pontosan milyen mechanizmusok vezetnek ennyi egészségügyi előnyhöz, az mai napig rejtély.

A bélrendszer baktérium flórája és a kávézás kapcsolatáról azért már vannak sejtések. Nagy valószínűséggel a koffein tehető felelőssé egészségre gyakorolt hatásáért.

 

Bélflórát vizsgálva…

34 férfi résztvevőnél kolonoszkópiát (vastagbéltükrözés) és endoszkópiát (egyéb üreges szervek vizsgálata kamerával, pl.:gyomortükrözés) végeztek, hogy megbizonyosodjanak a belek egészséges állapotáról.  Ehhez még szövettani vizsgálat is hozzájárult, 97 db. nyálkahártya- biopsziát vettek további analizálás céljából. A vizsgálathoz az is hozzátartozott, hogy felmérték a vizsgált személyek kávézási szokásait, hogy megbecsüljék napi kávé fogyasztásukat. Ezek után két csoportra bontották a résztvevőket:kávéfogyasztók közé azok tartoztak, akik naponta legalább 82,9 mg koffeint fogyasztottak, a másik csoportba pedig azok, akiknél ennél kevesebb volt a napi koffein-bevitel.

Kávé hatása a bélrendszerre

Az analízisből kiderült: a több koffeint fogyasztó személyek baktériumflórájában magasabb arányban található jótékony baktérium (Faecalibacterium és Roseburia)– amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak- és alacsonyabb a káros fajtából (Erysipelatoclostridium ramosum). Az utóbbi is a normál flóra  részét képezi, azonban emelkedett szintje káros lehet- rendelkezésre állnak bizonyítékok arra, hogy szerepet játszik a cukorbetegség, illetve az elhízás kialakulásában. A konkrét mechanizmus megértéséhez azonban további, nagyobb számú, különböző nemek bevonásával végzett vizsgálatok szükségesek. Az is lehetséges, hogy a kávé más összetevői hatnak ilyen pozitívan a bélflóránkra.

 

Kávé hatása a teljesítményre

Más, nagyobb szabású kutatások rámutattak (pl. az University of South Australia kutatói több mint 300 000 ember adatainak elemzése alapján), hogy a kávé segít a jobb koncentráció, a fokozott teljesítmény elérésében, azonban a túlzott fogyasztása ingerlékenységet, vagy akár hányingert is okozhat – azt mutatva hogy az adott időre elértük a teljesítőképesség csúcsát. Így annak érdekében, hogy vérnyomásunk és szívműködésünk az egészséges tartományban mozogjon, kevesebb mint 6 csésze kávét érdemes fogyasztani, ugyanis  az eredmények szerint ez az a vízválasztó mennyiség, mely felett már a koffein negatív szív-érrendszeri hatásaival is számolnunk kell!

Szeretne többet megtudni a saját szív és érrendszeri kockázatairól?
A CMC Déli Klinika® szakértői készséggel állnak rendelkezésére:

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Gyakori dilemmák a reflux betegségben – mit (t)ehetünk a gyógyulásért?
Gyakori dilemmák a reflux betegségben – mit (t)ehetünk a gyógyulásért?
A reflux-betegség, más néven GERD, az egyik leggyakoribb emésztési probléma, mely a gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása miatt alakul k...
Valóban hatásosak a májtisztító kúrák?
Valóban hatásosak a májtisztító kúrák?
A májtisztító kúrák célja, hogy általuk megtisztítsuk szervezetünket a felesleges méreganyagoktól, így segítve a máj működését. Mivel ezen elméletn...
Mit tegyek asztmásként a koronavírus idején?
Mit tegyek asztmásként a koronavírus idején?
Fontos, hogy zihálás, száraz köhögés, légszomj esetében, mely nem jár lázzal, hőemelkedéssel, gondoljunk az asztmára a koronavírus járvány idején is!
COVID szösszenetek 4. rész – Inzulinrezisztens személyek
Mi történik a szervezetben, ha...
COVID szösszenetek 3. rész – Túlsúllyal küzdök
COVID szösszenetek 3. rész Talán...
COVID szösszenetek 2. rész – Pajzsmirigy betegek
COVID szösszenetek 2. rész Autoimmun...