Egyre több tanulmány boncolgatja a kávéfogyasztás jótékony hatásait. Akár már napi egy csésze is segíthet az egészségtelen zsír lebontásában, az elhízással összefüggő gyulladás csökkentésében, vagy akár az agy öregedés elleni védelmében.

Továbbá, legalább három csésze kávé elfogyasztása hozzájárulhat az artériák egészségéhez, hajlékonyságához, ugyanis gátolja a kalcium lerakódását, így csökkenti az erek eltömődésének kockázatát.

De az, hogy pontosan milyen mechanizmusok vezetnek ennyi egészségügyi előnyhöz, az mai napig rejtély.

A bélrendszer baktérium flórája és a kávézás kapcsolatáról azért már vannak sejtések. Nagy valószínűséggel a koffein tehető felelőssé egészségre gyakorolt hatásáért.

 

Bélflórát vizsgálva…

34 férfi résztvevőnél kolonoszkópiát (vastagbéltükrözés) és endoszkópiát (egyéb üreges szervek vizsgálata kamerával, pl.:gyomortükrözés) végeztek, hogy megbizonyosodjanak a belek egészséges állapotáról.  Ehhez még szövettani vizsgálat is hozzájárult, 97 db. nyálkahártya- biopsziát vettek további analizálás céljából. A vizsgálathoz az is hozzátartozott, hogy felmérték a vizsgált személyek kávézási szokásait, hogy megbecsüljék napi kávé fogyasztásukat. Ezek után két csoportra bontották a résztvevőket:kávéfogyasztók közé azok tartoztak, akik naponta legalább 82,9 mg koffeint fogyasztottak, a másik csoportba pedig azok, akiknél ennél kevesebb volt a napi koffein-bevitel.

Kávé hatása a bélrendszerre

Az analízisből kiderült: a több koffeint fogyasztó személyek baktériumflórájában magasabb arányban található jótékony baktérium (Faecalibacterium és Roseburia)– amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak- és alacsonyabb a káros fajtából (Erysipelatoclostridium ramosum). Az utóbbi is a normál flóra  részét képezi, azonban emelkedett szintje káros lehet- rendelkezésre állnak bizonyítékok arra, hogy szerepet játszik a cukorbetegség, illetve az elhízás kialakulásában. A konkrét mechanizmus megértéséhez azonban további, nagyobb számú, különböző nemek bevonásával végzett vizsgálatok szükségesek. Az is lehetséges, hogy a kávé más összetevői hatnak ilyen pozitívan a bélflóránkra.

 

Kávé hatása a teljesítményre

Más, nagyobb szabású kutatások rámutattak (pl. az University of South Australia kutatói több mint 300 000 ember adatainak elemzése alapján), hogy a kávé segít a jobb koncentráció, a fokozott teljesítmény elérésében, azonban a túlzott fogyasztása ingerlékenységet, vagy akár hányingert is okozhat – azt mutatva hogy az adott időre elértük a teljesítőképesség csúcsát. Így annak érdekében, hogy vérnyomásunk és szívműködésünk az egészséges tartományban mozogjon, kevesebb mint 6 csésze kávét érdemes fogyasztani, ugyanis  az eredmények szerint ez az a vízválasztó mennyiség, mely felett már a koffein negatív szív-érrendszeri hatásaival is számolnunk kell!

Szeretne többet megtudni a saját szív és érrendszeri kockázatairól?
A CMC Déli Klinika® szakértői készséggel állnak rendelkezésére:

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Kapcsolat a bőrrák és az A-vitamin között?
Kapcsolat a bőrrák és az A-vitamin között?
Az A-vitamin egy zsírban oldódó vegyület, ugyan úgy mint a D-, E-, és a K-vitaminok. Fontos szerepe van a növekedésben, a fejlődésben, illetve hozz...
Nem biztos, hogy Koronavírusos? Íme a COVID-19, az influenza, és az allergiás tünetek összefoglalója
Nem biztos, hogy Koronavírusos? Íme a COVID-19, az influenza, és az allergiás tünetek összefoglalója
Nem biztos, hogy Koronavírusos? Íme a COVID-19, az influenza, és az allergiás tünetek összefoglalója...
Mit érdemes tudni a száraz köhögéssel járó mellkasi fájdalomról
Mit érdemes tudni a száraz köhögéssel járó mellkasi fájdalomról
A köhögés egy természetes jelenség, segít megtisztítani a légutakat az irritáló anyagoktól. Számos tényező állhat a száraz köhögés hátterében...
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...

Cookie szabályzat

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítsa. Az oldal böngészésével elfogadja a sütik használatát.