A 2-es típusú cukorbetegeknek rendszeresen kell vizsgálni a májfunkciós értékeit a májzsugor (cirrhosis) és májrák magasabb kockázata miatt – ez volt a konklúziója annak a nagyszámú, majdnem 82 millió személy adatait elemző vizsgálatnak, amelyet Queen Mary University of London és a University of Glasgow kutatói vezettek.

A kutatás során azt vizsgálták, mekkora a kockázata a cirrhosisnak és májráknak a nem alkoholos zsírmájbetegségben (NAFLD) vagy nem alkoholos steatohepatitisben (NASH) szenvedők között.

A nem-alkoholos zsírmáj a vezető májbetegségek közé tartozik, az elmúlt évtizedekben – hasonlóan és szoros összefüggésben az elhízással és a 2-es típusú cukorbetegséggel –  robbanásszerű emelkedést mutat.  A zsírmáj a legtöbb embernek nem okoz komoly panaszokat, azonban a későbbiekben steatohepatitis is kialakulhat belőle, amely a továbbiakban akár májrákhoz is vezethet. Mindebből következik, hogy rendkívül fontos lenne még korai stádiumban diagnosztizálni.

A probléma mértékét tükrözi, hogy csak az Egyesült Államokban nagyjából 100 millió ember szenved nem alkoholos zsírmájbetegségben. Nem alkoholos steaohepatitis minden hatodik esetben alakul ki, a nők gyakrabban érintettek.

Dr. William Alazawi, a kutatás egyik vezetője kutatója arra mutatott rá, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben sokkal kevesebb esetben fedezték fel időben a nem alkoholos májbetegséget.

„Még a vizsgálat viszonylag rövid időtartama alatt is több betegnél csak előrehaladott, akár életveszélyes stádiumban fedezték fel a betegséget, amely azt mutatja, hogy a nem alkoholos májbetegségeket gyakran későn ismerik fel.”

A vizsgálat során azt tapasztalták, hogy azoknak a betegek, akiket NAFLD-vel vagy NASH-el diagnosztizáltak, gyakrabban volt egyéb társbetegségük – például magas vérnyomás, cukorbetegség vagy elhízás –, mint a kontrollcsoport tagjainak.

Ezután mindkét csoportot több mint 3 évig követték, azt vizsgálva, hogy kialakul-e májcirrhosis vagy májrák. Az eredmények alapján a nem alkoholos májbetegségben szenvedőknél – a kontrollcsoporthoz képest – jelentős késéssel fedezték fel a cirrhosist és a májrákot, valamint sokkal súlyosabb panaszokat és tüneteket okozó stádiumban.

A 2-es típusú cukorbetegség jelenléte egyértelműen kockázati tényező, úgynevezett független prediktív faktor volt a májcirrhosis és májrák szempontjából, vagyis cukorbetegek esetében nagyobb volt a kockázata ezeknek a súlyos kórképeknek.

Összefoglaláskánt dr. Alzawi azt mondja: „A cukorbetegségben szenvedőket nagyobb eséllyel fenyegetik a súlyos, akár életveszélyes stádiumú májbetegségek, ezért arra kell törekednünk, hogy ezeket a betegeket megfelelően tájékoztassuk, és így megelőzzük a még súlyosabb betegségek kialakulását.”

💡
A cukorbetegeknek tehát „kötelező”, de mindenki másnak is erősen ajánlott rendszeresen ellenőriztetni a máját. Ehhez mi az elasztográfiás ultrahang vizsgálatunkat javasoljuk, ami a jelenlegi legkorszerűbb, különböző szövetek eltérő rugalmasságán alapuló képalkotási technika.

Cukorbetegség kérdéskörében pedig tapasztalt endokrinológus szakértőink várják a kedves pácienseket endokrinológiai szakrendelésünkön

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Az allergia okozhat lázat?
Az allergia okozhat lázat?
Ebben a cikkben a láz és az allergiás tünetek lehetséges okait tárgyaljuk. Megvizsgáljuk a rendelkezésre álló kezelési lehetőségeket...
Vigyázat, a szexepil veszélyessé válhat…
Vigyázat, a szexepil veszélyessé válhat…
Bőrünk a legnagyobb tömegű és a külvilággal legnagyobb felületen érintkező szervünk. Sok mindent elárul rólunk: tükrözi testi-lelki egyensúlyunkat,...
Svájci precíziós technológián alapuló komplex ellátás
Svájci precíziós technológián alapuló komplex ellátás
A felnőtt emberek körében talán nincs is olyan, aki legalább egy rövid időre nem tapasztalta meg a kínzó derékfájás, hátfájás, teniszkönyök, a váll...
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...

Cookie szabályzat

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítsa. Az oldal böngészésével elfogadja a sütik használatát.