2020. 02. 24.

A hajhullásról orvosi szemmel.

 

A hajhullást gyakran a pajzsmirigy hibás működése okozza

A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy, mely a nyak elülső részén helyezkedik el. Feladata a pajzsmirigyhormonok előállítása, amelyet a szervezet az energia háztartáshoz, testünk melegen tartásához és szerveink, izmaink megfelelő működéséhez használ fel.

A leggyakoribb pajzsmiriggyel összefüggő probléma a pajzsmirigyhormonok hibás termelésével állnak kapcsolatban. A hypothyroidizmus, avagy pajzsmirigy-alulműködés elégtelen pajzsmirigyhormonokat feltételez. A túlműködés pedig emelkedett pajzsmirigyhormon szintekhez vezet. A pajzsmirigyműködéssel kapcsolatos panaszokat az endokrinológia szakág kezeli. 

De mi a kapcsolat a pajzsmirigy egészsége és a hajhullás között?

A pajzsmirigy hormonok nélkülözhetetlen szerepet játszanak a szőrtüszők fejlődésében, fenntartásában. A szőrtüszők kis ‘zsebecskék’ bőrünk alatt, ahonnan szőrünk és hajunk kinő. Komolyabb, vagy hosszan tartó pajzsmirigy-rendellenesség így hajhulláshoz vezethet. A hajgyökerek általában váltogatják a hajnövesztést, vagyis pár év növekedést szünet követi.

Amikor túl sok, vagy elégtelen a pajzsmirigy hormon szintje, akkor megjelenhet az úgynevezett telogen effluvium. Ez egy olyan rendellenesség hajas fejbőrön, amikor a hajhagymák túl korán lépnek nyugalmi fázisukba. Ez akár 70%-os hajvesztést is okozhat 2 hónapon belül.

Amikor valakinek autoimmun betegsége van, mint például a Hashimoto-betegség, akkor úgynevezett alopecia areata alakulhat ki, amely foltos kopaszodást jelent.

Pajzsmirigy problémákhoz kapcsolódó hajhullás tünetei

Egy kevés hajhullás teljesen átlagos jelenség, kb. 50-100 hajszál elvesztése várható nap mint nap a normális hajnövekedés ciklusának részeként. Akinek telogen effluvium-ja van, annak gyakran csomókban hullik a haja. Ez főleg a hajas fejbőrt érinti, azonban testszerte bárhol előfordulhat. Aki viszont autoimmun alopecia-ban szenved, annak hajhullása diszkrét, gyakran körkörös, vagy foltszerű. Az azonban ritka, hogy a hajhullás az egyetlen tünete a pajzsmirigy hibás működésének.

Pajzsmirigy-alulműködés egyéb, gyakori tünetei:

● fázás

● más okkal nem magyarázható hízás

● fáradékonyság

● szárazabb bőr

● feledékenység

● nyomott, vagy depresszív hangulat

● székrekedés

Pajzsmirigy-túlműködés egyéb, gyakori tünetei:

irritabilitás

fokozott verejtékezés

emelkedett pulzus

● kézremegés

● szorongás

● alvászavar

● elvékonyodott bőr

● törékeny, vékonyszálú haj

● izomgyengeség

● gyakori bélmozgások

● egyéb okkal nem magyarázható súlycsökkenés

● fáradékonyság

● szem körüli duzzanat, alkalmanként a szemgolyó kidülledése (Graves-betegségnél)

Nőknél a mirigy alul-, vagy a túlműködése is menstruációs zavarokat okozhat. Azt fontos kihangsúlyozni, hogy hajhullást számos más tényező is okozhat. Ilyen tünet észlelésénél javasolt orvoshoz fordulni.

Kezelési lehetőségek

Pajzsmirigy-betegség okozta hajhullás megoldása a mirigy betegségének megfelelő kezelésével érhető el. Az alulműködés hormontpótlást igényel, a túlműködésre pedig az alábbi módszerek alkalmazhatóak:

● Antithyreoid gyógyszerek – blokkolják a mirigy hormontermelését

● Radioaktív jód – károsítja a pajzsmirigy sejtjeit, így az általuk termelt hormonok mennyisége csökken. A cél a pajzsmirigy-alulműködés elérése, és annak karbantartása pajzsmirigy-hormonokkal

● Műtét: az egész mirigy, vagy annak egy részének eltávolítása

Házi orvosság és életmódváltás

Rendszerint gyógyszeres kezelést igényel a pajzsmirigy betegség okozta hajhullás. Azonban van, amit otthon is megtehetünk a javulás érdekében. Kiegyensúlyozott étrenddel hozzájárulunk a haj növekedésének elősegítéséhez, illetve annak megfelelő állapotához. Egy egészséges diéta magában foglalja a fehérje, zöldség, gyümölcs, gabona és mérsékelt zsír megfelelő arányú fogyasztását.

Ételek, amelyek segítik az egészséges hajkorona elérését:

● Halak – olajos halak omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek megelőzik fejbőrünk kiszáradását

● Sötétzöld zöldségek: pl. a spenót, amelynek magas az A-, és a C-vitamin tartalma miatt javítja a haj kondícióját

● Fehérjében gazdag ételek: tejtermékek, diófélék, hüvelyes termések proteindús ételek, amelyek gyenge, törékeny hajra jótékony hatást gyakorolnak

● Biotin-tartalmú ételek: a biotin egy vitamin, amely fontos a haj növekedésében. Hiánya hajhulláshoz vezethet. Biotinban gazdag ételek: teljes kiőrlésű termékek, tojássárgája, méj, szójaliszt, élesztő. Vény nélkül kaphatóak vitaminok, amelyek tartalmaznak biotint. Fontos, hogy a pajzsmirigy-hormon labor vizsgálatának eredményét befolyásolhatja, így fontos az ilyen tartalmú vitamin-tabletta elhagyása pár nappal a vizsgálat előtt!

● Kalciumban gazdag élelmiszerek: kulcsfontosságúak a haj növekedéséhez, pl. sajt, tej

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ha valaki tapasztalja a fent említett tüneteket, ajánlott orvoshoz fordulni. A pajzsmirigy hormonokat vérből lehet ellenőrizni, illetve fizikai vizsgálat is szükséges a diagnózis felállításához. Megfelelő kezelés nélkül a betegség rosszabbodhat, előrehaladhat.

💡👨‍⚕️
A pajzsmirigy és egyéb hormonális zavarok kivizsgálásában és kezelésében CMC Déli Klinika® szakértői állnak rendelkezésre endokrinológia szakrendelésünkön. 

Részletek

Hasonló bejegyzések