2020. 02. 12.

Mire figyeljünk az új anyajegyek megjelenésekor?

Mitől alakulnak ki új anyajegyek?

Az anyajegyek gyakoriak, általában ártalmatlanok. Olyan bőrnövedékek, amelyek festéksejtekből (melanociták) származnak, vagy pigmenttermelő sejtekből állnak. Típusosan gyermekkorban, vagy fiatal felnőttkorban alakulnak ki, azonban akár később is megjelenhetnek. Habár javarészt jóindulatú (benignus) jelenségek, új anyajegy keletkezése, vagy a meglévők változása  melanoma jele is lehet, amely egy rosszindulatú daganat! Előfordulása nem túl gyakori, a bőrdaganatok 1%-át képezi, azonban a bőrrákkal kapcsolatos elhalálozás többségét melanoma okozza.

Új anyajegyek akkor keletkeznek, amikor a pigment-termelő melanocita-sejtek a bőrünk felszínén szaporodnak. A pigment adja az anyajegyek jellegzetes, különféle színét.
Az anyajegydaganatok lehetnek jó-, vagy rosszindulatú képződmények. Az utóbbiak genetikai mutációk során keletkeznek, közéjük tartozik a melanoma. A jóindulatú anyajegyek megjelenésének pontos oka a mai napig nem tisztázott. Gyakorta megjelenő új anyajegyek esetén kiemelten fontos a rendszeres bőrrák szűrés.

Új anyajegy kialakulásának lehetséges okai:

● UV-sugárzásnak való kitettség

● fehér bőr

● genetikai fogékonyság

● legyengült immunrendszer

Anyajegyek típusai

Anyajegyeknek különböző típusai vannak, jellemvonásai alapján osztályozzuk őket. 

Közönséges anyajegy:

Születéskor, vagy gyermekkorban keletkeznek. Általában a napnak kitett helyeken jelennek meg. Típusosan kerekek, szimmetrikusak, felszínük sima, szélük kifejezett, 5 mm-nél jellemzően nem nagyobbak. Ezen anyajegyek ritkán válnak rosszindulatúvá. Azonban akiknek 50-nél több anyajegyük van, azoknál magasabb a melanoma előfordulásának kockázata.

Atípusos anyajegy:

Másnéven diszplasztikus naevus a testen bárhol megjelenhet. Általában a többi anyjegyhez képest nagyobbak. Külleme többféle lehet, gyakran az egyenetlen szél jelzi az atípusos jegyet. Gyakran sokféle színt tartalmaznak, pl: piros, rózsaszín, halvány, vagy sötétbarna. Az atípusos anyajegyek olykor rosszindulatú melanomává válhatnak. 

Spitz-anyajegy / Spitz-naevus

Ez a ritka anyajegy fajta kinézetre nagyban hasonlíthat a melanomához, azonban nem rosszindulatú. Általában gyermekekben, vagy fiatal felnőttekben keletkezik 20 éves kor alatt. Gyakran javasolt az eltávolítása, ugyanis még tapasztalt szakemberek számára is nehézséget okozhat a melanomától való megkülönböztetése. Gyorsan nő, akár több centiméteres átmérőjű is lehet.

Tulajdonságai:

● kerek, szimmetrikus alak

● sima felszín

● csillagrobbanás-szerű rajzolatot mutató pigmentcsíkok a széleken

Javasolt bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni, amikor új anyajegy jelenik meg, vagy a meglévők közül bármelyik is megváltozik

Figyelmeztető jelek:

  ● Színbeli, méretbeli vagy alakbeli változás

  ● Fájdalom

  ● Vérzés

Könnyen megjegyezhető mozaikszó az ABCDE-szabály:

Asszimetria: Az anyajegy egyik fele eltérően néz ki mint a másik

Border/ szél: az anyajegy széle szabálytalan, elmosódott,, vagy egyenetlen.

Color/ szín: az anyajegyben különböző színek vannak

Diameter/ átmérő: az anyajegy 6 mm-nél nagyobb

Evolving/ fejlődés: változás alakban, színben vagy méretben

Egyéb tünetek:

● anyajegy elhalványodik, vagy szélén halvány udvar veszi körül

● vérzés vagy kellemetlen érzés az anyajegyben

● olyan anyajegy, ami nem hasonlít a többihez, kitűnik közülük

Fontos olyan területek rendszeres ellenőrzése, mint például a körmök, láb, kezek, ugyanis a melanomák ezekben a régiókban is felbukkanhatnak!

Akiknek családjukban előfordult atipikus, vagy rosszindulatú bőrelváltozás a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés elengedhetetlen.
Habár a melanóma akár végzetes lehet, a korai felismerés és kezelés nagyban javítja a kimenetelt. Szakértők szerint a korai stádiumú melanoma 5 éves túlélése 98%.

💡👩‍⚕️
A CMC Déli Klinika® szakértői csapata Dr. Liszkay Gabriella Professzor Asszony vezetésével kiemelten fontosnak tartja a bőrrák megelőzését, korai felismerését és komplex kezelését. Mesterséges intelligenciával támogatott, videodermatoszkópos, kombinált bőrrákszűrés ráadásul már SZOMBATON IS elérhető!

Bőrrák Diagnosztikai Központ

 

Esztétikai bőrsebész specialistáink szükség esetén segítséget nyújtanak a gyanús anyajegyek szakszerű eltávolításában.

Hasonló bejegyzések