2020. 02. 17.

A zöld leveles zöldségek valóban védik a májat?

Az Országos Tudományos Akadémia (Proceedings of the National Sciences) folyóiratban megjelent új kutatások igazolták, hogy a zöld leveles zöldségekben lévő vegyület segít megelőzni az úgynevezett alkoholmentes zsírmáj betegséget. 

Minek köszönhető a zöld leveles zöldségek hatékonysága és miért kell egyáltalán védenünk a májunkat?

A nem-alkoholos zsírmáj, illetve az ezzel kapcsolatos anyagcserezavar napjaink egyik nagy egészségügyi problémája, amely felmérések adatai alapján a lakosság 30–50%-át (!) érinti, miközben az előfordulási gyakorisága folyamatosan nő. Bizonyítékokkal alátámasztott kezelése nincs, a megelőzés tehát kiemelten fontos. Szakértők szerint a következő 10 évben ez a betegség lesz a leggyakoribb indikációja a májtrasznplantációnak a nyugati országokban.

Magyarországon a krónikus májbetegségek relatív kockázata a férfiaknál 7,4-, a nőknél 6,2-szerese az Európai Unió átlagának az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint. Erősen javasolt tehát máj rendszeres, megfelelő minőségű szűrővizsgálata.

A kutatások szerint az elhízás, a túlsúly és az anyagcserezavar az, ami hozzájárulhat a kialakulásához, de teljesen egészséges szervezetben is kialakulhat. Az egészségügyi szakemberek a testsúly csökkentését, az egészséges táplálkozást és a fizikai aktivitás növelését javasolják általában. Az új kutatások azonban előkészíthetik az új kezelést. A svédországi Karolinska Intézet tudósai közzé tettek egy tanulmányt, amelyben kimutatták, hogy a szervetlen nitrát – a zöld leveles zöldségekben természetesen előforduló vegyület – csökkentheti a zsír felhalmozódását a májban.

Mattias Carlström, a Karolinska Intézet Fiziológiai és Farmakológiai Tanszékének egyetemi docense a tanulmány egyik vezető kutatója. Munkatársaival azt tanulmányozták, hogy a magas zsír- és cukortartalmú étrend-nitráttal való kiegészítésének milyen hatása van. Észrevették, hogy a nitrát hozzáadásával a májban jelentősen alacsonyabb lett a zsírtartalom, de csökkent a vérnyomás és javult az inzulinérzékenység is. A nitrát növeli a sejtek anyagcseréjét, véd a 2-es típusú cukorbetegségtől és pozitív hatással van a szív- és érrendszeri működésre.

További vizsgálatokra van szükség annak tisztázásához, hogy mely vegyületek segítik az egészség megőrzését, illetve a betegségek megelőzését, és megerősítik, hogy a nitrát kulcsfontosságú a máj- és anyagcsere- egészsége szempontjából. Viszont már biztos, hogy a zöld levelű zöldségek segítik szervezetünk megóvását. És amelyek a legmagasabb szervetlen nitrátkoncentrációt tartalmazzák az a zeller, a spenót, a saláta és a rukkola.

Természetesen a májunk esetén is igaz, hogy egy kialakuló probléma korai felismerése megsokszorozza a gyógyulás esélyét és lényegesen megrövidíti a kezelés és lábadozás idejét, ezért kiemelten fontos a korai diagnózis, illetve a megelőzés!

Az S-Shearwave technológián alapuló úgynevezett elasztográfiás ultrahang vizsgálattal pontosan meghatározhatók azok a legkisebb elváltozások is, amelyek a hagyományos eljárásokkal többnyire nem ismerhetők fel.

 

Hasonló bejegyzések