A nem-alkoholos zsírmáj, illetve az ezzel kapcsolatos anyagcserezavar napjaink egyik nagy egészségügyi problémája, amely felmérések adatai alapján a lakosság 30–50%-át (!) érinti, miközben az előfordulási gyakorisága folyamatosan nő. Bizonyítékokkal alátámasztott kezelése nincs, a megelőzés tehát kiemelten fontos. Szakértők szerint a következő 10 évben ez a betegség lesz a leggyakoribb indikációja a májtrasznplantációnak a nyugati országokban.
Magyarországon a krónikus májbetegségek relatív kockázata a férfiaknál 7,4-, a nőknél 6,2-szerese az Európai Unió átlagának az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint. Erősen javasolt tehát máj rendszeres, megfelelő minőségű szűrővizsgálata.
A kutatások szerint az elhízás, a túlsúly és az anyagcserezavar az, ami hozzájárulhat a kialakulásához, de teljesen egészséges szervezetben is kialakulhat. Az egészségügyi szakemberek a testsúly csökkentését, az egészséges táplálkozást és a fizikai aktivitás növelését javasolják általában. Az új kutatások azonban előkészíthetik az új kezelést. A svédországi Karolinska Intézet tudósai közzé tettek egy tanulmányt, amelyben kimutatták, hogy a szervetlen nitrát – a zöld leveles zöldségekben természetesen előforduló vegyület – csökkentheti a zsír felhalmozódását a májban.