A COVID-19 okozta megbetegedés elsődlegesen nem anyagcsere betegség. Mégis a vércukor, vérzsírok és a vérnyomás normális szinten való tartása különösen fontos, hogy a fertőzést megelőzzük, vagy mérsékeljük az esetleg elkapott fertőzés hatását.
Már a régebbi súlyos koronavírus járvány (SARS) esetén is nyilvánvaló volt, hogy a cukorbetegség diagnózisa, a magasabb vércukorérték, független súlyosbító tényező a megbetegedésre és az ebből fakadó halálozásra nézve. Ez annak tudható be, hogy a nem megfelelő anyagcsere-kontroll igen gyakran jár ún. általános gyulladásos állapottal. Erre utalhat a rutin laborvizsgálat során talált magasabb fehérvérsejtszám, gyorsult süllyedés, magas C-reaktív fehérje(CRP) érték, ha ezekhez nem társulnak nyilvánvaló fertőzéses tünetek, panaszok.
Nem jól kontrollált cukorbetegségben a szervezet igen gyakran általános gyulladásos „készültségben, izgalomban” van. Ez COVID-19 fertőzés során fokozottan veszélyes, mert már tudjuk, eme különös új kéretlen lakótársunk amúgyis hajlamos rá, hogy a gyulladást „csúcsra járassa” szervezetünkben, valóságos gyulladásos vihart szabadíthat a betegre, mely a legsúlyosabb esetben felemészti a belső szerveket és a beteg halálához vezethet.