További blog bejegyzéseink

Nemzetközileg is elismert szakorvosaink által összeállított cikkek.

Cukorbeteg vagyok. Veszélyeztetettebb vagyok?

A COVID-19 okozta megbetegedés elsődlegesen nem anyagcsere betegség. Mégis a vércukor, vérzsírok és a vérnyomás normális szinten való tartása különösen fontos, hogy a fertőzést megelőzzük, vagy mérsékeljük az esetleg elkapott fertőzés hatását. 

 

Már a régebbi súlyos koronavírus járvány (SARS) esetén is nyilvánvaló volt, hogy a cukorbetegség diagnózisa, a magasabb vércukorérték, független súlyosbító tényező a megbetegedésre és az ebből fakadó halálozásra nézve.  Ez annak tudható be, hogy a nem megfelelő anyagcsere-kontroll igen gyakran jár ún. általános gyulladásos állapottal. Erre utalhat a rutin laborvizsgálat során talált magasabb fehérvérsejtszám, gyorsult süllyedés, magas C-reaktív fehérje(CRP) érték, ha ezekhez nem társulnak nyilvánvaló fertőzéses tünetek, panaszok. 

 

Nem jól kontrollált cukorbetegségben a szervezet igen gyakran általános gyulladásos „készültségben, izgalomban” van. Ez COVID-19 fertőzés során fokozottan veszélyes, mert már tudjuk, eme különös új kéretlen lakótársunk amúgyis hajlamos rá, hogy a gyulladást „csúcsra járassa” szervezetünkben, valóságos gyulladásos vihart szabadíthat a betegre, mely a legsúlyosabb esetben felemészti a belső szerveket és a beteg halálához vezethet.

Mit tehetünk magunkért felelősen viselkedő anyagcserebetegként?

Eddig megszerzett ismereteink alapján nyilvánvaló, hogy a COVID fertőzött betegeken a cukorbetegség kontrollja a lehető legjobb kell, hogy legyen. 

A vércukor, a vérzsírok (anyagcsere-paraméterek) és a vérnyomás kontrollja specifikusan tudja megelőzni és enyhíteni a vírus heveny hatásait: csökken helyileg- pl a tüdőben és a hasnyálmirigyben- a gyulladásos válasz, és így a vírus bejutása a sejtekbe gátlódik. Egyes antidiabetikus gyógyszerek szintén akadályozzák a COVID tüdősejtekbe való bejutását, így védik, vagy segítik helyreállítani a tüdő működését.  

 

Szóval… most sajnos egyáltalán nincs itt az ideje a diétás lazításnak, vagy az előírt gyógyszerek kihagyásának. És mivel nagyon valószínű, hogy a szokásosnál kevesebbet mozgunk, ezt csak kevesebb szénhidrát bevitelével tudjuk kompenzálni. Ez igen nagy önfegyelmet kíván. De most már tudjuk, hogy ezzel nem csak a szénhidrátanyagcserénk javul, hanem általános gyulladásgátló, sőt specifikus COVID-19 ellenes tevékenységet is végzünk. Legyünk büszkék rá, ha sikerül!

Looking for excellent and trusted replica rolex watch sites, Perfect Replica is one of the most trusted sites in the industry.

Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...