„Nem voltak orvos szüleim, nem volt olyan egészségügyi élményem, ami erre a pályára hozott. Egyszerűen borzasztóan érdekelt az idegrendszer, annak működése. Ha valaki a rendelő ajtajától elér az asztalomig és én nem tudom megmondani, mi a problémája, nem vagyok jó neurológus. Amint bejön hozzám egy beteg, maximálisan rá figyelek és már a testbeszéde, az alkata, a mozgása csaknem mindent elárul. A horkolásnak például vannak tipikus testi jelei. Sosem volt kérdés számomra, hogy neurológus leszek, mindig is az idegrendszer érdekelt és szomnológia, azaz az alvászavarok gyógyítása  mint csodálatos új terület elragadott.

Dr. Vida Zsuzsanna: Sosem volt kérdés, hogy ideggyógyász leszek

A Péterffy Sándor utcai kórház ideggyógyászatán kezdtem, aztán, mikor megszületett a gyermekem, nyugodtabb munkabeosztást kellett választanom. Nagyon jól jött a Honvéd kórház alvásdiagnosztikai központja, ahol az alvásgyógyászatról mindent, amit lehetett megtanultam.
Ez egy nagyon friss terület, hiszen nagyjából ettől az évezredtől kezdve foglalkozunk nevesítve ezzel, pedig az emberek 60-70 százaléka küzd alvási problémákkal. Ennek ellenére még a legsúlyosabb esetekben sem fordulnak szakemberhez. Mert ugye mindenki horkol. Vagy nem tudunk aludni és bekapunk néhány altatót, ezek olyan természetes dolgok. Pedig nem. . Fontos mindennek a végére járni.

Nekem orvosként ez a legfontosabb. Mert látom, amikor valaki eljön, hogy 15 éve alvászavar miatt mindenfélével kezelik, rengeteg gyógyszert kap, már depresszióval is küzd és aztán pillanatok alatt kiderül, hogy mi az ok. Megkapja a célzott kezelést és mintha kicserélték volna. Volt olyan páciensem, akit a családja hozott be, mert autóba sem mert ülni, mindig elaludt. Másnap visszatelefonált, hogy levezetett 150 kilométert és semmi problémája sem volt. Felszabadult és boldog volt. Ezek az igazi szakmai sikerek.

Hiszek abban, hogyha feltárjuk a kiváltó okokat, mindenre van megoldás.

Egy borzasztóan felgyorsult, információkkal, impulzusokkal, stresszel telített világban élünk, ahol sokszor még a bioritmusunk is a feje tetejére áll. Egyáltalán nem meglepő, hogy mind többen küzdenek nemcsak átmeneti, hanem krónikus alvászavarral. Viszont kérjünk segítséget, mert az alvás egy nagyon fontos élettani folyamat, ha pedig ez zavart szenved, ráadásul hosszasan, komolyan rontja az életminőségünket”.

Dr. Vida Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Dr. Doros Attila: Csapatmunkában és alázattal a betegek felé, csak így lehet
Dr. Doros Attila: Csapatmunkában és alázattal a betegek felé, csak így lehet
„Nem mondhatom, hogy mindig is orvosnak készültem, sőt! Az egyetemen is csak kerestem a helyem, de még a diplomával a kezemben sem láttam, hogy akk...
Dr Csóka Miklós: Nekem minden nap siker, ha valakinek segíteni tudtam
Dr Csóka Miklós: Nekem minden nap siker, ha valakinek segíteni tudtam
„Gyerekkorom óta vonzott az emberi test működése, a folyamatos változás, a gyors és lassú döntések változatossága. Kezdetben belgyógyász akartam le...
Dr. Juhász Márk: Ne magunk legyünk a saját orvosunk!
Dr. Juhász Márk: Ne magunk legyünk a saját orvosunk!
...ha mi diagnosztizáljuk saját magunkat és elkezdünk valamilyen diétát, akkor nem tudjuk azonosítani, hogy pontosan mi is a kórkép...

Tisztelt Pácienseink!

A hatósági rendelkezésekkel összhangban:

– A klinikán tartózkodás ideje alatt az orrot és szájat eltakaró maszk használata valamint belépéskor a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítő használata kötelező!

– A vizsgálatok előtt kötelező az online vagy a recepción található állapotfelmérő kérdőív kitöltése! Légúti megbetegedés illetve COVID-19 betegség tüneteit mutató páciensek kizárólag abban az esetben vehetik igénybe ellátásainkat, ha a klinikánkon elvégzett COVID-19 antigén gyorsteszt eredménye negatív. Az antigén gyorsteszt 6 000 forintos költsége a páciens által térítendő.

– Intézményünkbe mozgásában korlátozott, illetve fogyatékkal élő betegek kísérőjeként maximum 1 fő léphet be. A kísérőnek a páciensekkel azonos előszűrésen kötelező részt venni!

– Invazív beavatkozásra (pl. endoszkópos vizsgálat) érkező páciensek esetében, ha a páciens nem kapott COVID-19 vakcinát, vagy a 2. oltás után nem telt még el 2 hét, akkor az intézményünkben 48 órán belül elvégzett PCR teszt negatív eredménye szükséges az ellátás igénybevételéhez.

– A tüdő légzésfunkciós vizsgálatához a klinikánkon a vizsgálat előtt elvégzett antigén gyorsteszt negatív eredménye szükséges. A vizsgálathoz szükséges antigén gyorsteszt 6 000 forintos költsége a páciens által térítendő.

Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...