Dr. Jankovics István

Koronavírus diagnosztika
0
Hazai és külföldi szakmai fórumokon való előadás
0
Magyar nyelvű közlemény
0
Angol nyelvű közlemény
0
Könyvfejezetei száma
0
Könyvei
Videók

Dr. Jankovics Istvánnal készült videóink az alábbi gombra kattintva tekinthetőek meg.


Kategóriákra bontva összeszedtük Önnek a könnyebb tájékozódás érdekében!

Szakmai tapasztalat

1979-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán “cum laude” minősítéssel


 

1979-től  - Országos Közegészségügyi Intézet (ma Nemzeti Népegészségügyi Központ ) Vírusosztály Influenza laboratóriumában tevékenykedett


 

1980-tól vett részt az influenza elleni oltóanyag előállításában és ellenőrzésében, majd 1988-tól a termelés és ellenőrzés irányítását végezte


 

1986-ban a bécsi egyetem Virológiai Tanszékén, a humán citomegalovírus DNS hibridizáción alapuló diagnosztikáját sajátította el és alkalmazta


 

1988-ban laboratóriumi részleg-vezetői beosztás


 

1989-ben a párizsi Pasteur Intézet Biotechnológiai Osztályán dolgozott, ahol az általa előállított monoklonális ellenanyagok azonosítását végezte el ösztöndíjasként.


 

1991-ben részt vett egy FDA által a kelet-európai országok virológusai részére szervezett továbbképzésen Washingtonban. Ennek keretében tanulmányozta az Egyesült Államokban folyó influenza elleni vakcina előállítását és ellenőrzését, valamint a minőségbiztosítási rendszer működtetését.


1998-ban osztályvezető főorvosi beosztás


 

1999-től 2004 – ig az OMNINVEST Kft minőségbiztosítási vezetőjeként dolgozott, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által elfogadott beosztásban


 

2000-ben az OM által kiírt Biotechnológia pályázaton nyertes „Dendritikus sejt alapú autolog tumor-ellenes vakcinák fejlesztése” című project szakmai vezetője volt.

A pályázat sikeres befejezését követően (2002-ben) a Debreceni Orvostudományi Egyetemen közreműködésével irányította a Sejtterápia Klinikai Központ kialakítását DEOEC Bőrgyógyászati Klinikáján.


 

2005-ben a H5N1 elleni mock-up oltóanyag kifejlesztését irányította, amelynek sikeres befejezését követően „Népegészségügyért„ emlékplakettet és a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta


 

2005 – 2011 között az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus Osztályának osztályvezető főorvosa


 

2010-ben az influenza pandémiában végzett munkájáért Semmelweis díjat kapott


 

2011- WHO Nemzeti Influenza Laboratórium vezető főorvos

Az oltóanyag fejlesztése folyamán a nyálkahártya vakcina és az alegységvakcina fejlesztésében vállalt szerepet.

A termelés mellett elsajátította az osztályon folyó virológiai módszereket, diagnosztikai és kutatási technikákat.

Gyakorlati feladatai közé tartozott a légúti vírusok izolálása, antigénszerkezeti analízise, az oltóanyag ellenőrzési módszereinek fejlesztése. Ennek keretében folyamatos kapcsolatot tartott a WHO londoni és genfi központjával, mint a Nemzeti Influenza Központ vezetője. A Magyarországon izolált, valamint a külföldről kapott influenza prototípus törzsekből hazai törzsbankot állított fel és működtet.

1989-től irányította az influenza vírus járványügyi-virológiai surveillance vizsgálatait Magyarországon.

Kutatási feladatként a vírusok elleni ellenanyagok előállításán dolgozott diagnosztikai és terápiás céllal. Az influenza vírus elleni monoklonális ellenanyagokon kívül a cytomegalovírus, a herpesvírus, kullancs encephalitis vírus és RSV elleni ellenanyagokat állított elő.


 

Szakmai tudását három európai uniós pályázatban (FLUSECURE, FASTVAC, UNISEC) osztotta meg az európai szakemberekkel; 2006-2015 között az általa irányított laboratórium sikeresen vett részt a pályázatokban, melynek eredményei nemzetközi folyóiratokban kerültek közlésre.


 

Szakmai tevékenysége mellett megemlítésre méltó lehet példás és áldozatos családi élete, melynek keretében feleségével 5 gyermeküket nevelték fel közösen, sikeresen.

Dr. Jankovics István
Dr. Jankovics István
Koronavírus diagnosztika
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...