Koronavírus blog

Nemzetközileg is elismert szakorvosaink által összeállított cikkek.

Videóink az új koronavírus járvánnyal kapcsolatban

Kategóriákra bontva összeszedtük Önnek a könnyebb tájékozódás érdekében!

Komplex Pandémiás Intézkedési Terv

Megbízható és szakszerű segítség vállalatoknak

Hogyan végzik el, mennyi ideig tart és szükséges-e bármilyen előkészület a COVID-19 IVD vizsgálatra?

A COVID-19 IVD vizsgálatok előtt nem szükséges semmilyen speciális előkészület, nem szükséges éhezés. A pontosabb vizsgálati eredmények érdekében kérjük töltse ki a vizsgálat megrendelését követően a speciális állapotfelmérő kérdőívünket!

A laboratóriumi vizsgálatokkal kombinált vizsgálati csomagjainkhoz, azaz a Kiterjesztett COVID-19 diagnosztika és a Személyre szabott COVID-19 diagnosztikai vizsgálati csomagjaink előtt viszont 10-12 órás éhezés, éhgyomor szükséges!

A vizsgálathoz nagy szakmai gyakorlattal rendelkező vérvételi asszisztenseink egyszer használatos zárt vérvételi rendszer (biztonsági szeleppel ellátott kétvégű tű, BD Vacutainer® harang és vákuumot tartalmazó steril BD Vacutainer® cső) segítségével vénás vért vesznek a Pácienstől, amelynek az időtartama kb. 5-10 perc.

Mit mutat ki a COVID-19 IVD vizsgálat és mikor, hogyan kapom meg a vizsgálati eredményt/leletet?

Az új koronavírus fertőzés vérből történő immunológiai diagnosztikai vizsgálata a COVID-19 vírus ellen termelődő korai és késői fázisú ellenanyagokat mutatja ki, amelyet mikrobiológus szakorvosaink minőségbiztosított eljárással több ponton rendszeresen ellenőriznek, validálnak majd kiértékelnek és ezen értékelés alapján állítják ki szakvéleményüket.

A COVID-19 IVD vizsgálati eredményt 1 munkanap múlva kapja meg a Páciens, a lelet feltöltésre kerül a Páciens profiljába a bioinformatikai rendszerünkbe, ahol megtekintheti, elmentheti illetve kinyomtathatja a Páciens.

A kiterjesztett laboratóriumi immunológiai vizsgálati eredmények 3 munkanap alatt készülnek el.

Mennyire megbízható egy ilyen teszt?

A CMC Déli Klinika® nem foglalkozik az ujjbegy vérből végzett koronavírus gyorstesztekkel (IgG IGM szerológiai teszt,  COVID-19 szerológiai gyorsteszt stb)

A CMC Déli Klinika® a COVID-19 minőségbiztosított immunológiai diagnosztikájának az elvégzését vállalja, amely az egyedüli olyan eljárás:
 • melynek a hatékonyságát a kínai járványügyi helyzet sikeres megfékezésében neves orvosi szaklapban tették közzé
 • a vírus kimutatására szolgáló úgynevezett PCR módszerrel (ezt a technológiát használják a hatóság által meghatározott laboratóriumokban az akut légúti fertőzéses tünetekkel rendelkező és/vagy COVID-19 vírusfertőzöttel kapcsolatba kerülő úgynevezett kontakt személyek vizsgálatához) nemzetközi klinikai vizsgálatokban összehasonlítva az általunk is alkalmazott laboratóriumi technológiát –  konzisztens és megbízható eredményt adott több, mint 500 párhuzamosan elvégzett vizsgálati eredmény alapján
 • klinikánkon zárt rendszerben végzett immunológiai diagnosztikai vizsgálatok a WHO (Egészségügyi Világszervezet) protokollja és nemzetközileg is elismert szakemberének, Dr. Jankovics Istvánnak a szakmai iránymutatásai, vezetése és minőségellenőrzése alapján történnek. A vizsgálat elvégzését követően mikrobiológus szakorvosaink többszörös ellenőrzési pont mellett értékelik és validálják a  vizsgálat eredményeit, amelyről a megfelelő szakorvosi leletet fogja megkapni a Páciens 1 munkanap múlva.

Mit jelent a minőségbiztosítás és miért fontos az, hogy a CMC Déli Klinikán elvégzett COVID-19 IVD immunológiai diagnosztikai vizsgálatok minőségbiztosított vizsgálatok?

A laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatok pontosságát és eredményét számos tényező befolyásolja függ attól, hogy hogyan történik:

 • a mintavétel
 • a minta szállítása
 • a minta tárolása
 • a minta előkészítése, feldolgozása.
 • valamint milyen regaenseket, eszközöket, gépeket, technológiákat alkalmaznak – ezeket ki és hogyan állítja be
 • ki és hogyan vagy mi alapján értékeli a vizsgálat(ok) eredményét
 • mennyire produkálható (megismételhető) a vizsgálat
 • hogyan archiválják a vizsgálati dokumentációt stb.

Az egyes diagnosztikai vizsgálatok kapcsán nemzetközi/hazai irányelvek, protokollok alapján a hatóságok által minősített eszközökkel szükséges végezni a vizsgálatokat.

A minőségbiztosítás kapcsán kiemelt fontosságú a teljes vizsgálati folyamat és a technológia folyamatos ellenőrzése, validálása és a megfelelő kontroll vizsgálatok rendszeres elvégzése.

 A CMC Déli Klinikán alkalmazott COVID19 IVD immunológiai diagnosztikai rendszer olyan speciális és egyedi eljárás:

 • amelynek a hatékonyságát a kínai járványügyi helyzet sikeres megfékezésében neves orvosi szakfolyóiratban publikálták;
 • amelyet Kína több tartományában különböző kórházakban és CDC laboratóriumokban több, mint 500 Páciens esetében – a vírus kimutatásra használt PCR módszerrel végzett – összehasonlító vizsgálatban is alkalmaztak. A kutatási eredmények alapján ezzel a diagnosztikai módszerrel nagy pontossággal meghatározhatóak voltak az új koronavírus ellen termelődő ellenanyagok.
 • amelyet megbízhatósága miatt az európai hatóságok, mellett az amerikai FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal) is engedélyezett
 • amelyeknek az elvégzése a CMC Déli Klinikán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokollja és  nemzetközileg is elismert szakértőjének az irányításával végzett minőségbiztosítási ellenőrzések és validálás mellett történik szigorúan betartott protokoll szerint, zárt rendszerben.

Milyen feltételek mellett lehet tesztelni?

A „tesztelés” mint megfogalmazás jelenleg igen elterjedten használt az új koronavírus fertőzés diagnosztikája kapcsán. Azt érdemes tudni ezzel kapcsolatban, hogy van olyan diagnosztikai vizsgálat, amely a légúti nyálkahártyán/torokváladékban lévő vírust mutatja ki az úgynevezett PCR technológiával, amelynek az elvégzése hatósági feladat. Intézményünk nem végez járványügyi hatósági feladatokat, így nem vállalunk COVID-19 vírus kimutatási vizsgálatokat sem.

A klinikánkon végzett COVID-19 immunológiai diagnosztikai vizsgálatok arról adnak tájékoztatást, hogy az adott Páciens szervezetében milyen specifikus immunológiai markerek, ellenanyagok termelődnek a COVID-19 vírusfertőzés ellen.

Ezeknek a vizsgálatoknak az alapjait azok a nemzetközi kutatási eredmények teremtik meg, amelyek alapján 10 új koronavírus fertőzött Páciensből 6 tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel „vészeli át” a fertőzést és a szervezete a megfelelő immunológiai ellenanyagok fokozott termelésével legyőzi a fertőzést, meggyógyul.

Klinikánk ezeknek az immunológiai markereknek a pontos, minőségbiztosított meghatározását vállalja, amely alapján diagnosztizálható, hogy:

 • kik azok akik már átestek a COVID-19 fertőzésen és meggyógyultak – Ők megnyugodhatnak, mert az ismételt COVID-19 fertőzésnek az esélye rendkívül minimális
 • kik azok a Páciensek akiknek a szervezete már elkezdte termelni a védekezéshez szükséges ellenanyagot, vagy ellenanyagokat
 • kik azok, akiknek a szervezete még nem termel ellenanyago(ka)t

A vizsgálati eredmények alapján szakorvosaink a megfelelő személyre szabott javaslatokkal látják el a hozzánk forduló Pácienseket annak érdekében, hogy minimalizálni lehessen a Páciens és a családtagjai körében az új koronavírus fertőzés terjedésének a kockázatait.

Azaz összefoglalóan minden olyan légúti fertőzésre utaló tünetektől mentes Pácienst tisztelettel várunk, aki szeretné megtudni, hogy a szervezete termel-e és ha igen milyen ellenanyagokat az új koronavírus fertőzés ellen, azaz tünetmentesen vagy enyhe-középsúlyos, vagy akár súlyos influenzaszerű tünetekkel (pl. láz, köhögés, fáradtság, izom vagy végtag fájdalom, mellkasi fájdalom, hidegrázás stb) korábban átesett-e már az új koronavírus fertőzésen.

A CMC Déli Klinika minden esetben az aktuálisan érvényben lévő hatósági eljárásrend alapján végzi a tevékenységeit, azaz jelenleg nem látunk el akut légúti fertőzésben szenvedő beteget és olyan Pácienst aki az elmúlt 2 hétben külföldön tartózkodott és/vagy koronavírus fertőzöttel érintkezett. Ezen Pácienseket kérjük, hogy az előbb felsorolt esetekben haladéktalanul jelentkezzenek a háziorvosuknál.  

Ha a COVID-19 IVD vizsgálat eredménye pozitív, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a Páciens szervezetében már megfelelő típusú és mennyiségű és ellenanyag termelődött akkor később fertőződhet-e újra?

Az immunológiai diagnosztika alapján a COVID-19 vírusfertőzésen átesett Páciens esetében a kijelenthető, hogy ismételt COVID-19 megfertőződés a közeljövőben nem fordul elő, így ezen esetekben írásbeli nyilatkozatot bocsájtunk ki arról, hogy a higiéniai rendszabályok betartásával a vizsgált személy jogosult munkavégzésre.

Kinek javasolt a COVID-19 IVD minőségbiztosított immunológiai diagnosztikai vizsgálat elvégzése?

Mindenkinek, aki szeretné megtudni, hogy a szervezete termel-e és ha igen milyen ellenanyagokat az új koronavírus fertőzés ellen, azaz tünetmentesen vagy enyhe-középsúlyos, vagy akár súlyos influenzaszerű tünetekkel (pl. láz, köhögés, fáradtság, izom vagy végtag fájdalom, mellkasi fájdalom, hidegrázás stb) korábban átesett-e már az új koronavírus fertőzésen.

Intézményünk a járványügyi veszélyhelyzet miatt jelenleg nem tud fogadni semmilyen diagnosztikai, vagy szakorvosi vizsgálatra olyan Pácienst:

 • akinek légúti fertőzésre utaló tünetei, panaszai vannak (hőemelkedés, láz, köhögés, torokfájás, mellkasi fájdalom)
 • aki az elmúlt 2 hétben külföldön tartózkodott
 • aki feltehetően érintkezett új koronavírus fertőzött beteggel az elmúlt 2 hétben

Ilyen esetekben kérjük, hogy halasszák el a CMC Déli Klinikán tervezett vizsgálataikat a gyógyulásukat, vagy az előbbiekben megadott időtartamokat követő időszakra! Megértésüket köszönjük!

Mit tartalmaz a Kiterjesztett COVID-19 diagnosztikai csomag és hogyan kell rá felkészülni?

Kiterjesztett COVID-19 diagnosztika vizsgálati csomagjaink előtt 10-12 órás éhezés, éhgyomos szükséges!

A kiterjesztett COVID-19 diagnosztikai csomag a COVID-19 vírus ellen termelődő korai és késői fázisú ellenanyagok kimutatása mellett egy kiterjesztett laboratóriumi vizsgálati panelt is tartalmaz, amely a Páciens szervezetében zajló kóros elváltozások, gyulladásos folyamatok feltérképezésére, valamint a szervezet védekező mechanizmusaiban kulcsszerepet játszó szerv és anyagcsere folyamatok:

 • vérképző rendszer
 • a vese
 • a máj
 • az elektrolit háztartás
 • a vas anyagcsere
 • a vitamin anyagcsere
 • és a fehérje anyagcsere stb.) vizsgálatára

A Kiterjesztett COVID-19 diagnosztikai csomag eredményei 1-4 munkanapon belül készülnek el, a csomag díja nem tartalmaz leletértékelő szakorvosi konzultációt.

Mit tartalmaz a Személyre szabott COVID-19 diagnosztikai csomag és hogyan kell rá felkészülni?

Személyre szabott COVID-19 diagnosztika vizsgálati csomagjaink előtt 10-12 órás éhezés, éhgyomos szükséges!

Személyre szabott COVID-19 diagnosztikai csomag a COVID-19 vírus ellen termelődő korai és késői fázisú ellenanyagok kimutatása mellett egy kiterjesztett laboratóriumi vizsgálati panelt is tartalmaz, amely a Páciens szervezetében zajló kóros elváltozások, gyulladásos és immunológiai folyamatok feltérképezésére, valamint a szervezet védekező mechanizmusaiban kulcsszerepet játszó szerv és anyagcsere folyamatok:

 • vérképző rendszer
 • a vese
 • a máj
 • az elektrolit háztartás
 • a vas anyagcsere
 • a vitamin anyagcsere
 • és a fehérje anyagcsere stb.) vizsgálatára

Ezt követően az egyedi integrált rizikóelemzés kapcsán ezeket vizsgálatokat kiegészítjük a Páciens rizikófaktorainak a részletes feltérképezésével, valamint mellkas röntgen, légzésfunkciós, antropometriai, EKG és egy komplex belgyógyászati vizsgálattal is, majd elkészítjük a Páciens integrált rizikóelemzését a vizsgálati eredmények összefoglaló értékelésével és egy konzultáció keretében szakorvosunk megbeszéli a Pácienssel, hogy a továbbiakban mit tud tenni annak érdekében, hogy az orvostudomány jelenlegi evidencái szerint a lehető legteljesebb mértékben és személyre szabottan felkészítse szervezetét a COVID-19 ill. az egyéb fertőzések elleni védekezésre, valamint a rettegett betegségek megelőzése, a fertőzés veszély minimalizálása és az egészségének a megőrzése kapcsán. Minderről készül egy részletes írásbeli elemzés és véleményezés is, amely szintén feltöltésre kerül bioinformatikai rendszerünkbe a Páciens profiljához.

Milyen tesztek léteznek az új koronavírus fertőzés kimutatására? A CMC Déli Klinika végez ilyen tesztet?

A „tesztelés” mint megfogalmazás jelenleg igen elterjedten használt a COVID-19 kapcsán. Azt érdemes tudni ezzel kapcsolatban, hogy a vírusfertőzés kimutatása a légúti váladékból történik úgynevezett PCR technológiával.  Az új koronavírus fertőzés megállapítás, diagnosztizálása hatósági feladat, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ által meghatározott laboratóriumok végeznek. Intézményünk nem végez járványügyi hatósági feladatokat, így – többek között – nem foglalkozunk és nem vállalunk COVID-19 vírus kimutatási vizsgálatokat sem.

A CMC Déli Klinika minden esetben az aktuálisan érvényben lévő hatósági eljárásrend alapján végzi a tevékenységeit, azaz jelenleg nem látunk el akut légúti fertőzésben szenvedő beteget és olyan Pácienst aki az elmúlt 2 hétben külföldön tartózkodott és/vagy koronavírus fertőzöttel érintkezett. Ezen Pácienseket kérjük, hogy az előbb felsorolt esetekben haladéktalanul jelentkezzenek a háziorvosuknál.  

Az intézményünkben végzett COVID-19 immunológiai diagnosztikai vizsgálatok arról adnak tájékoztatást, hogy az adott Páciens esetében milyen specifikus immunológiai markerek, ellenanyagok termelődnek a COVID-19 vírusfertőzés ellen.

Minden olyan Páciensnek javasolható a klinikánkon elvégzett vizsgálat, aki szeretné megtudni, hogy a szervezete termel-e és ha igen milyen ellenanyagokat az új koronavírus fertőzés ellen, azaz tünetmentesen vagy enyhe-középsúlyos, vagy akár súlyos influenzaszerű tünetekkel (pl. láz, köhögés, fáradtság, izom vagy végtag fájdalom, mellkasi fájdalom, hidegrázás stb) korábban átesett-e már az új koronavírus fertőzésen.

Kinek NEM javasolt a COVID-19 IVD minőségbiztosított immunológiai diagnosztikai vizsgálat elvégzése?

Intézményünk a járványügyi veszélyhelyzet miatt jelenleg nem tud fogadni semmilyen diagnosztikai, vagy szakorvosi vizsgálatra olyan Pácienst:

 • akinek légúti fertőzésre utaló tünetei, panaszai vannak (hőemelkedés, láz, köhögés, torokfájás, mellkasi fájdalom)
 • aki az elmúlt 2 hétben külföldön tartózkodott
 • aki feltehetően érintkezett új koronavírus fertőzött beteggel az elmúlt 2 hétben

Ilyen esetekben kérjük, hogy halasszák el a CMC Déli Klinikán tervezett vizsgálataikat a gyógyulásukat, vagy az előbbiekben megadott időtartamokat követő időszakra! Megértésüket köszönjük!

Ha évekkel ezelőtti fertőződésről van szó, akkor azt ki tudja mutatni a COVID-19 IVD minőségbiztosított immunológiai diagnosztikai vizsgálat?

Igen.

Az intézményünkben végzett COVID-19 immunológiai úgynevezett in-vitro diagnosztikai vizsgálatok arról adnak tájékoztatást, hogy az adott Páciens esetében milyen specifikus immunológiai markerek, ellenanyagok termelődnek a COVID-19 vírusfertőzés ellen.

Mindezek alapján diagnosztizálható, hogy:

 • kik azok akik már korábban átestek a COVID-19 fertőzésen és meggyógyultak
 • kik azok a Páciensek akiknek a szervezete már elkezdte termelni a védekezéshez szükséges ellenanyagot, vagy ellenanyagokat
 • kik azok, akiknek a szervezete még nem termel ellenanyago(ka)t

Lehet a CMC Déli Klinikán más diagnosztikus vagy szakorvosi vizsgálatokat is igénybe venni?

Klinikánk készséggel áll rendelkezésre bármilyen egészségügyi tünet, panasz, vagy betegség kivizsgálásában előzetesen előjegyzett időpontokban beutaló, várólisták és sorban állás nélkül.

Fontos viszont tudni, hogy intézményünk a járványügyi veszélyhelyzet miatt jelenleg nem tud fogadni semmilyen diagnosztikai, vagy szakorvosi vizsgálatra olyan Pácienst:

 • akinek légúti fertőzésre utaló tünetei, panaszai vannak (hőemelkedés, láz, köhögés, torokfájás, mellkasi fájdalom)
 • aki az elmúlt 2 hétben külföldön tartózkodott
 • aki feltehetően érintkezett új koronavírus fertőzött beteggel az elmúlt 2 hétben

Ilyen esetekben kérjük, hogy halasszák el a CMC Déli Klinikán tervezett vizsgálataikat a gyógyulásukat, vagy az előbbiekben megadott időtartamokat követő időszakra! Megértésüket köszönjük!

Kérjük, hogy az előjegyzett időpontban pontosan jelenjen meg!

Kérjük hogy, lehetőség szerint ne érkezzen kísérővel illetve a vizsgálat előtt túl hamar, csak pár perccel a pontosan megadott időpont előtt.

Érkezés után kérjük fertőtlenítse a kezét a várótermünkben, vagy a mosdókban elhelyezett kézfertőtlenítővel!  Intézményünk fokozott gondot fordít a megfelelő fertőtlenítésre, igyekszünk maximálisan odafigyelni Pácienseink biztonságára. Számunkra az Önök egészségének megőrzése a legfontosabb. Kérjük, segítsék munkánkat!

Mennyi idő múlva válik valaki gyógyulttá, ha megbetegedett? Mennyi ideig kell otthon maradnia? Mikor tudjuk fogadni a CMC Déli Klinikán?

A légúti fertőzéssel járó megbetegedések gyógyulási időtartama rendkívül változó (1-2 nap és akár több hét is lehet) több tényezőtől függ.

Klinikánk készséggel áll rendelkezésre bármilyen egészségügyi tünet, panasz, vagy betegség kivizsgálásában, amennyiben a Páciensnek:

 • NINCSENEK légúti fertőzésre utaló tünetei, panaszai (hőemelkedés, láz, köhögés, torokfájás, mellkasi fájdalom)
 • aki az elmúlt 2 hétben NEM tartózkodott külföldön
 • aki feltehetően NEM érintkezett új koronavírus fertőzött beteggel az elmúlt 2 hétben
 

Gyermekek esetében is elvégezhető a COVID-19 IVD immunológiai vizsgálat? Hány éves kortól ajánlott?

Igen. Gyermekek esetében is elvégezhető és meghatározható, hogy termel-e ellenanyagot a szervezetük az új koronavírus fertőzéssel szemben.

Mindenkinek javasolható, aki szeretné megtudni, hogy a szervezete termel-e és ha igen milyen ellenanyagokat az új koronavírus fertőzés ellen, azaz tünetmentesen vagy enyhe-középsúlyos, vagy akár súlyos influenzaszerű tünetekkel (pl. láz, köhögés, fáradtság, izom vagy végtag fájdalom, mellkasi fájdalom, hidegrázás stb) korábban átesett-e már az új koronavírus fertőzésen.

Intézményünk a járványügyi veszélyhelyzet miatt jelenleg nem tud fogadni semmilyen diagnosztikai, vagy szakorvosi vizsgálatra olyan Pácienst:

 • akinek légúti fertőzésre utaló tünetei, panaszai vannak (hőemelkedés, láz, köhögés, torokfájás, mellkasi fájdalom)
 • aki az elmúlt 2 hétben külföldön tartózkodott
 • aki feltehetően érintkezett új koronavírus fertőzött beteggel az elmúlt 2 hétben

Ilyen esetekben kérjük, hogy halasszák el a CMC Déli Klinikán tervezett vizsgálataikat a gyógyulásukat, vagy az előbbiekben megadott időtartamokat követő időszakra! Megértésüket köszönjük!