A kutatás során 45 (30 és 65 év közötti) elhízott vagy túlsúlyos személyt vontak be, akik a vizsgálatot megelőzően 2 hétig “átlagos amerikai” étkezést folytattak, ami azt jelenti, hogy a kalóriabevitelük 12%-át telitett zsírsavakból szerezték.

Ezt követően 3 csoportra osztották fel a vizsgálatot: az első csoport mindvégig fogyasztott diót, a második csoport diétája diót ugyan nem tartalmazott, de alfa-linolénsavat és egyéb telítetlen zsírsavat más forrásból igen. A harmadik csoportban pedig sem diót, sem linoilénsavat nem fogyasztottak, ellenben olajsavat igen.

Egy diétás szakasz 6 hétig tartott, ezt követően a személy a következő csoportba került át, így vizsgálták az étrendek hatásait a kardiovaszkuláris állapotra.

Az eredmények alapján az első csoportban, ahol valóban diót fogyasztottak, alacsonyabb centrális vérnyomás értékeket mértek, tehát kimutathatóan jó hatással volt a diófogyasztás a vérnyomásra.

A diófélék gazdagon tartalmaznak Omega-3 alfa-linolénsavat – ami köztudottan kedvező hatással van a szív és érrendszer egészségére – és egyéb hasznos összetevőket, mint a polifenolok.

A kutatás vezetője, Prof. Penny Kris-Etherton szerint a dió elfogyasztása során bevitt zsírsavak jobban tudnak hasznosulni, összességében pozitívabb hatást gyakorolnak a szervezetre, mintha önmagukban a zsírsavakat fogyasztanánk.

“Úgy tűnik van valami kis extra a dióban – bioaktív összetevő, rost, vagy valami más – amit önmagában a zsírsavval nem tudunk a szervezetbe juttatni.“

A diófogyasztás tehát bizonyítottan hasznos, de természetesen nem csodaszer. Fontos, hogy tartsuk magunkat a kiegyensúlyozott, telített zsírsav mentes diétához. Általános érvényű dietetikai tanács, hogy inkább részesítsük előnyben a zsírszegény tejtermékeket, húsok közül pedig a halat és a fehér húsokat.

💡
A szív és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálokok közé tartoznak.
Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát! A CMC Déli Klinika® jelentős szakmai gyakorlattal rendelkező szakértői különböző specializált technológiai eljárásokkal segítik a szív-érrendszeri és anyagcsere betegségek személyre szabott megelőzését, teljes körű kivizsgálását és komplex kezelését. Tekintse meg Komplex szív-érrendszeri programjainkat!

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Nem biztos, hogy Koronavírusos? Íme a COVID-19, az influenza, és az allergiás tünetek összefoglalója
Nem biztos, hogy Koronavírusos? Íme a COVID-19, az influenza, és az allergiás tünetek összefoglalója
Nem biztos, hogy Koronavírusos? Íme a COVID-19, az influenza, és az allergiás tünetek összefoglalója...
Vigyázat, a szexepil veszélyessé válhat…
Vigyázat, a szexepil veszélyessé válhat…
Bőrünk a legnagyobb tömegű és a külvilággal legnagyobb felületen érintkező szervünk. Sok mindent elárul rólunk: tükrözi testi-lelki egyensúlyunkat,...
Mire figyeljünk az új anyajegyek megjelenésekor?
Mire figyeljünk az új anyajegyek megjelenésekor?
Mitől alakulnak ki új anyajegyek? Az anyajegyek gyakoriak, általában ártalmatlanok. Olyan bőrnövedékek, amelyek festéksejtekből (melanociták) szárm...
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...

Cookie szabályzat

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítsa. Az oldal böngészésével elfogadja a sütik használatát.