Az A-vitamin egy zsírban oldódó vegyület, ugyan úgy mint a D-, E-, és a K-vitaminok. Fontos szerepe van a növekedésben, a fejlődésben, illetve hozzájárul szemünk, szaporító szervrendszerünk, és nem utolsó sorban bőrünk egészségéhez. Állati eredetű élelmiszerekben, mint például a tojásban, a marhamájban, a csirke-, és pulykahúsban, nagy arányban előfordul retinol formájában.

A különféle zöldségekben és gyümölcsökben, mint a brokkoli, az édesburgonya, a sütőtök, a kelkáposzta, az őszibarack és a papaya, az A-vitamin alfa-, béta-karotin és kriptoxantin (E161c) formája van jelen. A fentieken kívül táplálék kiegészítő formájában is bevihető, azonban nők és férfiak esetében eltérő dózisban: fontos, hogy nők esetén a javallott A-vitamin bevitel ne haladja meg a 700 mikrogrammot, férfiaknál pedig a napi 900 mikrogrammot.

  

Az már bizonyos, hogy az A-vitamin hozzájárul a bőr fiatalságához és rugalmasságához, az azonban még vitatott, hogy milyen további szerepe lehet a bőr egészségének megőrzésében.

Egy dél-koreai egyetem (Warren Alpert Medical School and the Brown School of Public Health, in Providence, RI, Harvard Medical School, in Boston, MA, and Inje University, in Seoul, South Korea) azt a kérdést vizsgálta, hogy vajon az A-vitamin csökkenti-e az egyik leggyakrabban előforduló bőrrák (laphámsejtekből kiinduló rosszindulatú bőrdaganat, vagy laphámcarcinoma) kockázatát.

 

Egy bőrrákkal foglalkozó, nonprofit szervezet szerint (Skin Cancer Foundation) a laphámrák a második leggyakrabban előforduló bőrdaganat. Az Egyesült Államokban évente 1 millió új esetet regisztrálnak. A gyakoriságát tekintve nyilvánvaló, hogy fontos lenne bevezetni egy megfelelőbb bőrrák-megelőző stratégiát. Ennek fejében kutatók keresni kezdték a laphámsejtes bőrrák és az A-vitamin-, valamint a karotinoid-bevitel közti kapcsolatot.

 

A vizsgálat során 75.170 női (átlagéletkor: 50,4) és 48.400 férfi (átlagéletkor: 54,3) egészségügyi szakembert vontak be. A 26 évig tartó követéses vizsgálat során 3.978 esetben fordult elő bőrdaganat. A részletes vizsgálatok a résztvevők A-vitamin-bevitelét is számításba vették. Kiderült, hogy azok, akik magasabb mennyiséget fogyasztottak a vitaminból, azoknál kisebb volt a laphámrák előfordulása. Az esetek többségében az A-vitamin főleg természetes forrásból, leginkább zöldségekből származott, nem pedig táplálék-kiegészítőkből.

 

A tanulmány említést tesz arról, hogy a vizsgálatban főleg jól képzett egészségügyi szakemberek vettek részt, mely minta kis mértékben torzíthatja az kutatás eredményeit; a pontosabb következtetések levonásához egy változatos csoport megvizsgálására is szükség lenne. Az azért továbbra is vitathatatlan, hogy az A-vitamin szükséges egészségünk megőrzéséhez, és egy kiegyensúlyozott diétának fedeznie kell a megfelelő napi mennyiséget.

💡
A bőr esetén különösen igaz, hogy a daganatos megbetegedés korai felismerése megsokszorozza a gyógyulás esélyét és lényegesen megrövidíti a gyógyulás idejét, ezért kiemelten fontos a korai diagnózis, illetve a megelőzés! Éppen ezért a Déli Klinika Bőrrákdiagnosztikai Központjában csúcstechnológiás bőrrákszűréssel várjuk kedves Pácienseinket!

Esztétikai bőrsebész specialistáink szükség esetén segítséget nyújtanak a gyanús anyajegyek szakszerű eltávolításában.

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
Új tanulmányok szerint a D-vitamin támogatja az immunrendszert és így csökkentheti a COVID-19 kialakulásának esélyét....
Cukorbetegség és a COVID-19
Cukorbetegség és a COVID-19
Cukorbeteg vagyok. Veszélyeztetettebb vagyok?
Ne vigye vásárra a bőrét! Minden, amit tudnia kell a megelőzésről.
Ne vigye vásárra a bőrét! Minden, amit tudnia kell a megelőzésről.
Az utóbbi évtizedekben a napozás mellett egyre elterjedtebbé vált a szolárium használata, főként a téli időszakban. A világméretű turizmus révén...
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...

Cookie szabályzat

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítsa. Az oldal böngészésével elfogadja a sütik használatát.