Állkapocsízületi problémák és terápiájuk

Manapság egyre több esetben derül fény állkapocsízületi problémára, noha sokszor nem is gondolnánk, hogy panaszaink hátterében ennek a területnek a diszfunkciója áll. Lehet, hogy már számos szakrendelésen jártunk, több gyógyszeres kúrát is végigcsináltunk és minden leletünk negatív, tüneteink mégsem szűnnek.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

Gyakori tünetek közé sorolhatjuk a fülzúgást, fülcsengést, fülsípolást, arcba sugárzó fájdalmat, tompább látást, migrénes- vagy halántékba- esetleg fejtetőbe sugárzó fejfájást, nyelési-, beszélési nehézségeket, bizonyos nyakba sugárzó fájdalmakat, tarkó környéki fájdalmakat, fogba sugárzó fájdalmakat, rágóízületi fájdalmat, feszülő érzést, szájnyitási korlátozottságot, kattogást, hóropogáshoz hasonlító hangokat, szájpadlásba-, vagy állkapocsba sugárzó fájdalmat, illetve az arcizomzat fáradtságát is. Szinte majdhogynem minden esetben előfordulnak nyak- és vállövi panaszok is.

Mik vezethetnek a problémák kialakulásához?

A tünetek kialakulása, még ha sokszor úgy is tűnik, nem egyik napról a másikra következik be, hanem ez egy hosszú folyamat része. A szervezet a végsőkig kompenzálja a számára nem ideális helyzetet, azonban egyszercsak megelégelve a rossz állapotot fájdalom kíséretében jelzést küld számunkra, ezzel kényszerítve minket a változtatásra. 

Számos egyéb tényező mellett az alábbi hétköznapi tevékenységek növelik a problémák kialakulásának esélyét: gyakori rágógumizás, állon támaszkodás, a telefon fül és a váll közötti tartása, fogszorítás (nappali-éjszakai), fogcsikorgatás, stresszesebb időszakok (stressz indukálta fogszorítás), kemény magok rendszeres fogyasztása, helytelen tartás, rossz munkaergonómia (monitor nem megfelelő beállítása, rossz üléspozíció, előrehelyezett fejtartás), hangszeres játék, fogszabályozás, mozgásszegény életmód. Emelett megemlíthetjük a hosszantartó fogászati kezeléseket is mint kiváltó tényezőt. 

Mit tegyünk, ha arra gyanakszunk, hogy állkapocsízületi problémánk lehet?

Mindenképp érdemes felkeresni egy gnatológust, aki megvizsgálja a pácienst és javaslatot tesz a terápiára. Ez a terápia lehet sínkezelés, fogszabályozás, szájsebészeti beavatkozás, fogászati kezelés, de leggyakrabban konzervatív kezelésként a gyógytorna szokott megoldást nyújtani. A fájdalmak, kellemetlenségek enyhítéséhez mindenképp szükség van a páciens fegyelmezett együttműködésére. 

Az állkapocsízületi gyógytorna speciális terület, ezért mindenképp olyan szakembert válasszon, akinek erről a területről, problémakörről és kezeléséről megfelelő ismeretei vannak!

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

Hogy zajlik egy állkapocsízületi gyógytorna?

A gyógytornász az első alkalommal állapotfelmérést végez, a meglévő leleteket (ha van) áttekinti, kikérdezi a pácienst és a kezelést is megkezdi. A kezelés során elsősorban felhívja a páciens figyelmét azokra a szokásokra, amelyeken változtatnia szükséges (pl. figyeljen, hogy ne szorítson). Majd a páciens megtanul néhány olyan egyszerű gyakorlatot, melyeket otthon is végeznie kell, illetve, amihez bármikor visszanyúlhat, ha panaszai ismét fokozódnának (pl. stresszesebb időszakokban). Ezután manuálisan folytatódik a kezelés a szájüregen kívül és belül is. Az első alkalom 60 perc, majd a továbbiakban 30 perc a kezelés időtartama. A kezelés általában hetenete javasolt.

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról