Nemzetközileg is elismert szakembereink kiemelten fontosnak tartják a Személyre szabott, komplex betegség megelőzést és gyógyítást. 

Klinikánk – virológiában, mikrobiológiában és infektológiában is jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező – vezető Szakértőinek a célja:

 • a fertőző betegségek hatékony megelőzése és a személyre szabott vakcina program kialakítása mellett
 • a fertőzések gyors és teljes körű minőségbiztosított diagnosztikája valamint a Pácienseink számára legoptimálisabb terápiás stratégia meghatározása.  

 

Dr. Jankovics István virológus, mikrobiológus, a WHO Nemzeti Influenza Laboratórium Emeritus Vezetőjének az irányításával a CMC Déli Klinika a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Országos Korányi Intézettel közösen kifejlesztette a teljes hazai koronavírus törzsre hitelesített, mesterséges intelligenciával is támogatott új immunológiai diagnosztikai rendszert. 

Az új módszer  segítségével pontosan, számszerűen meghatározható az új koronavírus – SARS CoV-2-  fertőzésre adott immunológiai válasz, az egyes ellenanyagok szintje és így precízen nyomon követhető a koronavírus fertőzés lefolyása.

Ezzel az új technológiával elvégzett pontos ellenanyagszint-meghatározások azért is nagyon fontosak, mert ezt az immunológiai választ kell elérni majd a COVID-19 vakcina beadását követően annak érdekében, hogy biztosak legyünk az oltás hatásosságában.

önre szabva

Egyedi BIOINFORMATIKAI rendszert állítottunk a gyógyítás szolgálatába – számos kényelmi szolgáltatással.

Hozza létre egyéni profilját a rendszerünkben és a foglalást követően ne felejtse el kitölteni az állapotfelmérő adatlapot, hogy Szakorvosunk előre felkészülhessen a gördülékeny és hatékony vizsgálatra!

tünete van?

Bizonytalan, hogy kihez fordulhatna a panaszával? Segítünk eligazodni!

Tünetegyeztetőnkben könnyedén meghatározhatja, hogy az adott panasz milyen szakághoz tartozik.
Válassza ki az aktuális tünetet vagy betegséget és foglaljon időpontot online, egyenesen a megfelelő Szakértőnkhöz – beutaló nélkül!

Előzetes időpont foglalás és személyre szabott állapot és rizikófelmérést követő szakorvosi vizsgálat alapján szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésre a védőoltás(ok) beadásában illetve igény esetén egy személyre szabott oltási terv elkészítésében és megvalósításában. 

A védőoltások beadásához nincs szüksége recept kiváltásra, nem szükséges patikába menni, sorban állni, hiszen klinikánkon a megfelelően hűtött körülmények között tároljuk a különböző vakcinákat, ami azért is nagyon fontos, mert nem szakszerű tárolás esetén a vakcinák hatékonysága csökken(het). 

Kinek, mikor és miért lehet javasolt egy-egy védőoltás?

Amennyiben pontosan szeretné megtudni, hogy az Ön életkora, életmódja, rizikófaktorai, esetleges betegségei kapcsán pontosan mikor és milyen védőoltás(ok) beadása indokolt vegye igénybe Személyre szabott védőoltási terv szolgáltatásunkat! 

Előzetes időpont foglalás és személyre szabott állapot és rizikófelmérést követő szakorvosi vizsgálat alapján szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésre egy személyre szabott oltási terv elkészítésében, illetve annak kivitelezésében.

Kinek, mikor és miért lehet javasolt egy-egy védőoltás?

 • Idősebb életkorban az anyagcserefunkciók meglassulásával együtt az immunrendszer általános védekező képessége is gyengül, így a szervezett fogékonyabbá válik a fertőzésekre. 

 

Az egyik legnagyobb veszélyt az influenzavírus és a tüdőgyulladás bakteriális kórokozója (pneumococcus) jelenthetik, mellyel szemben ma már hatásos védőoltás áll rendelkezésünkre.

 • Daganatos megbetegedések kezelésekor a kemoterápia mellékhatása miatt szintén legyengülhet az immunrendszer
 • A gyulladásos bélbetegségek valamint autoimmun betegségek kezelése az immunrendszer „túlzott” működésének visszaszorításán alapul

   

Mindezek miatt az autoimmun betegségek, a daganatos betegségek, valamint a gyulladásos bélbetegségek gyógyszeres kezelésének a hatására sajnos gyakran előfordul a fertőzésekkel szemben csökkent ellenállóképesség. A meggyengült védekező képesség hatására az emberi szervezet úgynevezett „immunszupprimált” állapotba kerül, amely fogékonnyá teszi, hajlamosítja a beteget a fertőzéses megbetegedésekkel szemben.

Mind idősebb korban, mind pedig daganatos és autoimmun megbetegedések, valamint gyulladásos bélbetegségek esetén a gyógyszeres kezelés(ek) megkezdése előtt javasolt a lehetséges fertőző betegségek megelőzése érdekében a rendelkezésre álló védőoltások alkalmazása nemcsak az érintett beteg, hanem a közvetlen környezetében élők számára is!

Miért kifejezetten fontos az idei évben az influenza elleni térítésmentes védőoltás beadása?

Az új koronavírus fertőzés okozta pandémia, a COVID-19 világjárvány miatt az idei évben különösen fontos, hogy mindent megtegyünk a különböző légúti fertőzések megelőzése érdekében! 

Mindezek miatt az idei évben szakmai szempontok alapján mindenki számára javasolt az influenza elleni védőoltás beadása, hiszen a közelmúltban rangos orvosi szaklapban (British Medical Journal) publikált kutatási eredmények alapján több, mint duplájára emelkedik a halálozás esélye, ha valaki egyszerre szenved koronavírus és influenzafertőzésben!   

Mivel az influenza vírus rendkívül változékony, ezért minden szezonra új oltóanyagot kell gyártani.    

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása alapján a 2020/2021. évi influenza szezonra a térítésmentes három komponensű (trivalens) influenza elleni vakcina összetételében az előző szezonban alkalmazott vakcinához képest mindhárom vírustörzs megváltozott. 

A hazánkban elérhető influenza vakcinák megbízhatóak, biztonságosak. Kizárólag olyan inaktivált vírust (vagy vírus részt) tartalmaznak, amellyel felkészíthető az immunrendszer az influenza vírus elleni védekezésre. Így az influenza vakcina nem okoz influenzás megbetegedést, hiszen nem a kórokozót juttatjuk a szervezetbe, csupán annak azon alkotóelemeit, amelyeket az immunrendszer képes felismerni.

Az oltás beadása után esetleg átmenetileg előfordulhat néhány kellemetlen tünet (gyengeség, fejfájás, hőemelkedés/láz, az oltás helyén bőrpír, fájdalom) amely(ek) néhány napon belül elmúlik.     

Különösen fontos az influenza oltás beadása az alábbi pácienseknek:

 • 60 év fölött – egészségi állapottól függetlenül 
 • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, pl. asztmás betegek; 
 • szív-, érrendszeri betegségben szenvedők 
 • krónikus máj- és vesebetegek; 
 • túlsúlyos vagy elhízott betegek 
 • anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. cukorbetegség; 
 • immunhiányos állapotú betegek
 • daganatos betegek
 • egészségügyi dolgozók
 • várandósok a gesztációs héttől függetlenül;
 • azoknak a hölgyeknek, akik a gyermekvállalást az influenza szezon idejére tervezik; 
Érdemes minél korábban kérni a térítésmentes influenza elleni védőoltást, mivel a védettség kialakulása kb. 2-3 hetet vesz igénybe!  

A Pneumococcus védőoltás a cseppfertőzéssel terjedő Streptococcus pneumoniae baktérium ellen nyújt védelmet. 

A Streptococcus pneumoniae baktérium (Pneumococcus) gyakran megtalálható a légutakban akár tünetek nélkül is és cseppfertőzéssel terjed egyik emberről a másikra. A világon mindenhol elterjedt, több mint 80 típusa ismert. Az egészségesekben is akár 5%-90%-ban kimutatható lehet a baktérium. Gyermekekre jellemzőbb, általában ők betegítik meg a felnőtteket. Influenzát követően különösen fogékonyakká válunk a pneumococcus felülfertőződésre.

Napjainkban a tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója a pneumococcus baktérium. Európában a fertőző betegségek közül tüdőgyulladásban veszítik el legtöbben életüket, világszerte a tüdőgyulladás a 4. leggyakoribb halálok.  

Az új koronavírus fertőzés okozta pandémia, a COVID-19 világjárvány miatt az idei évben különösen fontos, hogy mindent megtegyünk a különböző légúti fertőzések megelőzése érdekében!

Kinek ajánlott a pneumococcus oltás?

 • 50 éves kor fölött mindenkinek, mert az immunrendszer általános gyengülésével, lassul a szervezet védekezőképessége a különböző kórokozókkal, így a pneumococcus baktériummal szemben is
 • életkortól függetlenül, a krónikus alapbetegségben szenvedőknek, mert a tüdő-, (dohányosok!),a szív-, a vese-, a máj- és cukorbetegek, valamint az immunológiai betegségben szenvedők  az immunrendszerük csökkent védekezőképessége miatt fogékonyabbak a súlyos fertőzésekkel szemben

Az elsősorban nemi úton terjedő Humán Papilloma Vírus (HPV) a nyugati társadalmakban az élete során a populáció 80%-át megfertőzi!

A HPV vírusfertőzés a méhnyakrákkal diagnosztizált nők 99%-ban kimutatható! Ráadásul a HPV vírusfertőzés különböző bőrdaganatok és jóindulatú hámelváltozások kialakulásában is alapvető szerepet játszhat, amelyek nőket és férfiakat egyaránt érinthetik. Tekintettel arra, hogy a Humán Papilloma Vírus főként nemi úton terjed, a HPV elleni vakcina lehetőség szerint még a nemi élet megkezdése előtt javasolt. A későbbi életkorban beadott védőoltás szintén fontos, mivel egy már meglévő HPV vírusfertőzés esetén segíthet a vírus elpusztításában.

A CMC Déli Klinika® kiemelten foglalkozik a daganatos betegségek személyre szabott megelőzésével,  komplex kezelésével, így különös fontos számunkra a daganatok kialakulását megelőző, preventív célú védőoltás(ok) alkalmazása.

Utazás előtt javasolt védőoltások

Egyes országokba nem adható ki beutazási engedély anélkül, hogy bizonyos oltások megadása nem történik meg korábban!
Különösen, ha forró égövi célterületről van szó, fontos az utazás előtt pontosan tájékozódni, hogy a célországban milyen fertőzések fordulnak elő, valamint, hogy ezek a fertőzések ellen rendelkezésre áll-e oltóanyag. 

Klinikánkon segítünk felmérni egy választott külföldi úticél esetén, hogy a célországban milyen fertőzések veszélye állhat fent, valamint hogy szükséges-e a belépéshez bármely védőoltás beadása, amelyet természetesen ezt követően készséggel biztosítunk.

Biztonságosan a természetben - Természetjárók számára javasolható vakcinák

Mindazok számára, akik szívesen töltik szabadidőjüket a természetben, szívesen kirándulnak-barangolnak erdőkben vagy sűrű mezőkön, javasoljuk a kullancscsípés által terjesztett kullancs encephalitis elleni védőoltást. 

Mindezek mellett javasolt a kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás mindazon személyek számára, akik foglalkozásuk miatt (erdészet, vadászat, állat- és növénybefogás) nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve. 

A védőoltás a szintén kullancsok által terjesztett Lyme-kór ellen nem véd, azonban utóbbi betegség orvosi közreműködéssel az esetek többségében könnyen diagnosztizálható és antibiotikumokkal kezelhető.

Gyermekvállalás előtt szerológiai vizsgálattal szükséges megállapítani, hogy milyen fertőző betegségeken esett át korábban a leendő édesanya. Egyes vírusfertőzések ugyanis akkor tudják a legnagyobb bajt okozni, ha a várandósság ideje alatt következik be az első megfertőződés (azaz egy olyan személynél, akinek a szervezete a betegséggel szemben még nem immunizálódott, vagyis nincsenek a szervezetében a fertőzéssel szemben kialakult ellenanyagok). 

 

Ilyen esetekben egy a terhesség időszaka alatt bekövetkező fertőzés a magzat fejlődési rendellenességihez vezethet. Ezért is fontos, hogy a családtervezést megelőzően a szükséges védőoltások beadása megtörténjen.
Klinikánkon a megfelelő szerológiai vizsgálatok és szakértővel történt konzultációt követően biztosítjuk egyénre szabottan a szükséges védőoltások beadását.

A kötelező védőoltások fontosságát és szükségességét számtalan evidencia és nemzetközi tanulmány mellett a mindennapi tapasztalatok is egyértelműen bizonyították a súlyos fertőző betegségek megelőzésében és eredményes kezelésében. Azonban sajnálatosan a napjainkban terjedő oltásellenesség miatt ismét egyre többet lehet hallani a korábban gyermekkori fertőzésekként megjelenő kórképekről ismét. 

 

Előfordulhat, hogy a gyermekkorban kapott védőoltások már nem nyújtanak teljes védettséget felnőttkori megfertőződéssel szemben és így emlékeztető védőoltásokra lehet szükség.

elso.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#akkreditalt-oltokozpont'); }); masodik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#vedooltasok-beadasa'); }); harmadik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#vedooltasok-vakcinak-tipusai'); }); negyedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#influenza-vakcina'); }); otodik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#pneumococcus-vedooltas'); }); hatodik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#szexualisan-uton-terjedo-betegsegek-valamint-daganatos-betegsegek-megelozesere-javasolt-vedooltasok'); }); hetedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#utazas-elott-javasolt-vedooltasok'); }); nyolcadik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#biztonsagosan-a-termeszetben'); }); kilencedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#gyermekvallalas-elott'); }); tizedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#kotelezo-vedooltasok'); });
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...

54 szakambulancia, magas szakmai színvonalú precíziós kivizsgálás, komplex gyógyítás beutaló és várólista nélkül!

Cookie szabályzat

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítsa. Az oldal böngészésével elfogadja a sütik használatát.