A cystoscopia, vagy más néven húgyhólyagtükrözés, olyan orvosi eljárás, amely során a húgyhólyagot és a húgycsövet belülről vizsgálják meg egy speciális cisztoszkópnak nevezett eszközzel.

Árak

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

30 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

Urológiai endoszkópos vizsgálat (urethro-cystoscopia) érzéstelenítésben

95 000 Ft

Urológia

alap urológiai szakorvosi és ultrahang vizsgálat

43 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

Hólyaggyulladás tünetei

A hólyaggyulladás, a húgyhólyag gyulladásos állapota, amelyet általában baktériumok okoznak. Bár elsősorban nőket érint, férfiak és gyermekek is megbetegedhetnek tőle.

Tünetei: 

 • Gyakori vizelési inger
 • Égő vagy fájdalmas vizelés 
 • Alsó hasi fájdalom: Fájdalom vagy nyomás az alsó hasban vagy a hólyag területén.
 • Vizelet elszíneződése: például zavarossá válik, esetenként véres is lehet.
 • Általános rossz közérzet

Hajlamosító tényezők

 • Húgyúti rendellenességek: Olyan állapotok, mint a vizelet visszaáramlása vagy húgyhólyag-kövesedés, növelhetik a hólyaggyulladás kockázatát.
 • Legyengült immunrendszer: Ha az immunrendszer nem működik megfelelően, a szervezet nehezebben tudja leküzdeni a baktériumokat.
 • Szexuális tevékenység: Gyakori szexuális aktivitás vagy új szexuális partner növelheti a fertőzés kockázatát.
 • Menopauza: Az ösztrogén szint csökkenése a menopauza idején a húgyutak nyálkahártyájának vékonyabbá válásához vezethet, ami hajlamosabbá teszi a fertőzésekre.
 • Higiéniai szokások: Például a nem megfelelő vizeletürítés vagy a nem megfelelő higiéniai szokások, mint például a WC-papír helytelen használata, növelhetik a kockázatot.

Húgyhólyag és húgyvezeték tükrözés 

Egy speciális optikai eszköz - a cystoscop - segítségével vizsgálható a húgyhólyag nyálkahártyája, belső felszíne. A cisztoszkópia lehetővé teszi mind a húgycső, mind pedig a húgyhólyag alapos átvizsgálását és így számos húgyúti betegség – pl. a húgyhólyag gyulladás, hólyaghurut (cystitis), húgyhólyagdaganat, hólyagkő, a húgycső és a hólyagnyálkahártya elváltozásai húgycsőszűkület, húgyúti fejlődési rendellenességek, bizonyos prosztata betegségek, - diagnosztikájában alapvető fontosságú.

A cisztoszkópia elvégzéséhez - a húgycső fertőtlenítése, helyi érzéstelenítése és síkosítása után - a Déli Klinika urológus szakorvosa az előkészítés során a húgycső külső nyílásának a környékét fertőtleníti, endoszkópos vizsgálati eszközt (cisztoszkóp: vékony cső kamerával és kiegészítő eszközökkel felszerelve) vezet be a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba. A cisztoszkópnak van egy lencséje, amely lehetővé teszi a szakorvos számára, hogy alaposan átvizsgálja a húgycső és a húgyhólyag belsejét és a gyanús területekről mintát vegyen, vagy teljes egészében eltávolítsa. 

A cisztoszkópia általában csak néhány percig tart. 

 • Nőbetegek esetén az egyenes cisztoszkóp a húgycsövön keresztül általában könnyedén a húgyhólyagba bevezethető, különösebb fájdalommal nem jár.
 • Férfiaknál, a hosszabb és kanyargósabb húgycső miatt flexibilis cisztoszkópot  használunk, mellyel gyakorlatilag fájdalommentessé válik a beavatkozás.

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról