A petevezeték átjárhatósági vizsgálata (hystero-salpingographia) a meddőségi kivizsgálás alapvetően fontos része. Számos betegség és elváltozás okozhat petevezeték elzáródást: korábban lezajlott fertőző betegségek, endometriosis stb.

Árak

Nőgyógyászat

Nőgyógyászati (transvaginalis) ultrahang, szakorvosi vizsgálattal

41 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

Nőgyógyászat

nőgyógyászati kontroll szakorvosi vizsgálat

30 000 Ft

Petevezeték átjárhatósági vizsgálat sebészeti képerősítővel (hystero-salpingographia)

A sebészeti képerősítővel elvégzett petvezeték Ennél a vizsgálatnál petevezetéket röntgenes kontrasztanyaggal töltik fel, az átjárhatóságukat pedig röntgenes képerősítővel vizsgálják. Előnye a kevesebb kórházi tartózkodás (egy nap), hátránya a kontrasztanyag sűrűsége miatti komolyabb fájdalom, illetve a röntgensugarak egészségkárosító hatása.

Több betegség is okozhatja. A petevezetéket kívülről támadó megbetegedés például az endometriosis, amely manapság sajnos népbetegségnek tekinthető. Ez az elváltozás azt eredményezheti, hogy a petevezeték a körülötte kialakuló összenövések miatt megtörik, átjárhatatlanná válik. A régebben átvészelt fertőző betegségek, például a Chlamydia, a petevezeték működőképességének elvesztésével járhatnak, mivel ilyenkor egy kocsonyás anyag eltömíti a petevezetéket.

A hüvelyfal és a belső nemi szervek megsüllyedése, kitágulása által okozott panaszok megszüntetésére a megoldást megfelelő szakmai indikáció szerint elvégzett hüvelyplasztikai, hüvelyszűkítő műtét biztosítja.

A Déli Klinikán elvégzett hüvelyplasztikai műtét előtt magánkórházunk nőgyógyász szakorvosa az előzetes nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegségeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a hüvelyplasztikai műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Ultramodern nőgyógyászati-sebészeti központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a panaszok és az elváltozások súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, a nőgyógyász szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A hüvelyplasztikai műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk nőgyógyász és aneszteziológus szakorvosai az elváltozás(ok) súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.

Miért érdemes a Déli Klinika petevezeték átjárhatósági vizsgálatát sebészeti képerősítővel választani?

Mert

 • a speciális szaktudással és jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező nőgyógyász szakorvosaink által
 • magánkórházunk ultramodern technológiával felszerelt nőgyógyászati műtéti részlegén elvégzett hüvelyplasztikai műtéttel lehetővé válik
 • a kóros elváltozás(ok) szakszerű eltávolítása és így a tünetek gyors csökkentése, megszüntetése
 • rövid klinikai tartózkodással (a műtéti beavatkozást követő komplex ellátással)
 • gyors regenerációval és műtét utáni felépüléssel.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Hogyan érdemes/szükséges felkészülni a petevezeték átjárhatósági vizsgálatra?

 1. Konzultáljon a vizsgálatot végző szakorvossal és a műtéti érzéstelenítést végző aneszteziológus szakorvossal a műtét és a műtéti érzéstelenítés, altatás részleteiről, a várható eredményekről és a lehetséges kockázatokról. Annak érdekében, hogy szakorvosaink az Önnek legmegfelelőbb műtéti vagy egyéb kezelési megoldást javasolhassák kérjük, hogy a nőgyógyászati, aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat előtt pontosan rögzítse bioinformatikai rendszerünkben az egészségügyi adataira vonatkozó információkat. A szakorvosi konzultáció(k) során tegye fel a műtétre/műtéti érzéstelenítésre vonatkozó kérdéseit és kérdezze meg, hogy milyen specifikus utasításokat szükséges követnie a műtét előtt.
 2. Gyógyszerek és étrend: szakorvosaink részletesen elmagyarázzák és javaslatot tesznek a műtét előtt szükséges gyógyszeres kezelésre, így fontos, hogy pontosan rögzítse, hogy milyen gyógyszereket szed rendszeresen, mert néhányat le kell állítani a műtét előtt. A szakorvos javaslatot tesz a műtét előtti étkezésre is.
 3. A dohányzás és az alkohol fogyasztás elkerülése: Ha dohányzik vagy alkoholt fogyaszt, fontos, hogy legalább néhány héttel a műtét előtt hagyja abba, mert mind a dohányzás, mind pedig az alkohol fogyasztás lassíthatja a gyógyulást és növelheti a komplikációk kockázatát.

IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Hogyan lehet elősegíteni a petevezeték átjárhatósági vizsgálat utáni felépülést?

        • Fontos, hogy pontosan kövesse a nőgyógyász szakorvosi utasításokat a sebápolás, a gyógyszerek szedése és az utókezelés tekintetében. Ne mulassza el a műtétet követő kontroll vizsgálatot!
        • Pihenjen: Fontos, hogy pihenjen és adja meg a testének a szükséges időt a gyógyuláshoz. Kerülje a nehéz fizikai tevékenységeket és a túlzott terhelést.
        • Kímélje a műtéti területet: Kerülje a műtéti terület dörzsölését vagy erős nyomását. Tartsa tisztán és szárazon a sebet, és pontosan tartsa be a szakorvos, vagy az ápoló utasításait a sebápolással kapcsolatban.
        • Fokozatosan kezdje újra az étkezést: Kezdetben folyékony, pépes, könnyű ételeket fogyasszon és fokozatosan térjen vissza a normális étrendhez az orvos utasításai szerint. A műtét után fontos, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet kövessen, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat és rostot. Kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, amelyek emésztési problémákat okozhatnak.
        • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást: A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatással lehet a gyógyulásra. Próbálja meg elkerülni ezeket az egészségtelen szokásokat a műtét után.

        Mindig konzultáljon a vizsgálatot végző szakorvossal, illetve az ápoló személyzettel a pontos utasításokról és az egyéni javaslatokról a hüvelyplasztikai műtét utáni felépülésre vonatkozóan.

        IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

        Tudjon meg többet a Déli Klinikáról