Tünete van?

Bizonytalan, hogy kihez fordulhatna panaszával?
Segítünk megtalálni a megfelelő szakrendelésünket!

Tünetkereső

Bioinformatikai gondoskodás ÖNRE szabva:

– Tünet- és orvoskereső
– Azonnali időpontfoglalás
– Online leletkezelés

Engedje, hogy orvosunk előre felkészüljön a vizsgálatra. Foglalást követően ne felejtse el kitölteni az állapotfelmérő adatlapot az online profiljában!

Nyaki erek komplex, precíziós ultrahang diagnosztikája

A CMC Déli Klinikán®elérhetőek az erek vizsgálatára alkalmazott olyan speciális technológiák (Duplex, Power, CW, Pulzus Doppler, artéria analízis modul), amelyek lehetővé teszik az erek, a véráramlás, illetve az érfalkárosodások és a vérkeringés pontos és fájdalommentes vizsgálatát.

Klinikánkon az erek komplex, precíziós vizsgálatára a Duplex / Power / CW / Pulzus Doppler ultrahang vizsgálatok kombinációját alkalmazzuk.

A különböző típusú Doppler-vizsgálatok más-más információt adnak a vizsgálandó területről. A Duplex (color Doppler) vizsgálat az erekben áramló vér áramlásának megjelenítésére szolgál. Az áramlási sebességet színárnyalatok különböztetik meg. A lassabb áramlásnál sötétebb, míg a gyorsabbnál világosabb a szín. Amennyiben az érben nem egyenletes valami miatt az áramlás, akkor a két szín keveredését tapasztalhatjuk pl. érfalkárosodás esetén.

A Pulzus Doppler vizsgálat az erekben áramló vér sebességének és irányának megjelenítését teszi lehetővé. A Power Doppler alkalmazás pedig az áramló vérmennyiséget jeleníti meg a monitoron színekkel kódolva.

A nyaki erek (arteria carotis, arteria vertebralis) ultrahang vizsgálata javasolt

 • szűrővizsgálatként
 • magas vérnyomás
 • szív és keringési betegségekesetében
 • érelmeszesedés (atherosclerosis) – a Duplex ultrahang vizsgálattal már kicsi érvastagodás, vagy meszesedés is kimutatható, megállapítható a szűkület helye, kiterjedése
 • érszűkület
 • az ér vagy erek kóros tágulata (aneurysma)
 • agyi érkatasztrófák (stroke)megelőzése, időben történő felismerése
 • agyi keringési zavarokkivizsgálása
 • dohányzás
 • túlsúly, elhízás
 • ha a családban érszűkület, szívinfarktus vagy stroke fordult elő

Nyaki erek standard, hagyományos  ultrahang vizsgálata

Azonnali Online Időpontfoglalás

Nyaki erek Duplex/Power/CW/Pulzus Doppler ultrahang vizsgálata

Azonnali Online Időpontfoglalás

Az úgynevezett artéria analízis modul segítségével megvalósítható a verőerek dinamikus funkcionális vizsgálata, amelynek segítségével már korai szakaszban vizsgálható az artériák falának károsodásaés az érelmeszesedés kapcsán a plakk-képződés előjelei és dinamikája. A kialakult plakkok a verőerek falának károsításával és az áramlás lassításával, esetenként turbulenssé tételével okoznak szervi károsodást az idő előrehaladásával. Így a vizsgálattalszámos súlyos betegség pl. szívinfarktus, veseelégtelenség, agyi infarktus, láb verőereinek elzáródásastb. előjelei korán diagnosztizálásra és megfelelő kezelésrekerülhetnek.

Az artéria analízis technológia segítségévela nyaki verőér falának elemzésével, azaz a rugalmasság, illetve az érfal rétegeinek egymáshoz viszonyított szélességének a mérésével már korán modellezhető az érfalkárosodás, illetve a szív-érrendszeri betegségek rizikója is pontosan felmérhető!

A nyaki erek Duplex/Power/CW/Pulzus Doppler ultrahang vizsgálata, az erek falának precíziós diagnosztikájával (artéria analízis)

Azonnali Online Időpontfoglalás