Tünete van?

Egyeztesse digitális asszisztensünkkel, hogy biztosan a megfelelő szakemberhez kerüljön!

Tünetegyeztetés

Önre szabva!

Egyedi bioinformatikai rendszert állítottunk a gyógyítás szolgálatába! Engedje, hogy orvosunk előre felkészüljön a személyre szabott vizsgálatára! 

A regisztrációval töltött 5 percét számos kényelmi szolgáltatással háláljuk meg:

– online időpontfoglalás 
– azonnali leletelérés
– ingyenes parkolás

Részletek

Rectoscopia (végbéltükrözés), Sigmoidoscopia (részleges vastagbéltükrözés)

Rectoscopiás vizsgálat során egy merev csővel, sigmoidoscopia során flexibilis eszközzel vizsgálják a végbelet illetve a vastagbél legutolsó szakaszát (sigmabél). A rectoscopiás vizsgálat a végbél területén jelentkező leggyakoribb betegségek vizsgálatára alkalmas (pl. aranyeresség, berepedés, gyulladás, végbél fájdalmak, daganatgyanú), míg a sigmoideoscopia során a sigmabél vizsgálata is lehetséges (pl. diverticulosis, vagy daganat gyanúja esetén javallott).

A szkóp végén videokamera, illetve biopsziára alkalmas eszköz található. A vizsgálat csak akkor lehet sikeres, ha megfelelő előkészítés előzi meg, így a vizsgálat előtti teendők összefoglalását az alábbiakban találja meg.

Milyen betegségek, tünetek vagy panaszok esetén javasolt sigmo- illetve rectoscopia?🔎

A vizsgálatot egy hajlékony, irányítható véggel rendelkező csőből, egy fényforrásból és egy üvegszálas optikából álló eszközzel végzik, amellyel jól vizsgálható, kinagyítható és így jobban láthatóvá tehető a végbél (rectum), a szigmabél, ezért is nevezik gyakran a vizsgálatot részleges vastagbéltükrözésnek.

A vizsgálat során a páciens a bal oldalára fekszik felhúzott lábakkal.

Az endoszkópos eszközt (sigmoidoszkóp) csúszást elősegítő zselével történő bekenést követően óvatosan a végbélbe vezeti az orvos. A vizsgálat során a bélnyílást levegő befúvásával, illetve időnként víz bejuttatásával feltágítja. A vizsgálat alatt az eszköz által provokált székelési ingert, a befújt levegő miatt haspuffadást, hasi görcsöket, a beleket borító hashártyalemezek feszülése miatt hasi fájdalmat érezhet a Páciens.

Az endoszkóp segítségével a nyálkahártya képe a képernyőre továbbítható, így a vizsgáló orvos egy képernyőn keresztül figyeli a kamera által közvetített képet.  Ezzel lehetővé válik a végbél és a szigmabél belső felszíneinek, a nyálkahártya állapotának és esetleges kóros elváltozásainak a megfigyelése, valamint különböző felvételek, képi dokumentáció elkészítése.

A szigmoidoszkópon keresztül bevezetett csipesz segítségével a végbél és a szigmabél falából szövettani vizsgálatra minta (biopszia) is nyerhető, sőt egyes elváltozások speciális csipesz segítségével teljes egészében el is távolíthatóak.

Mivel ezek a vizsgálatok általában nem kellemesek így a CMC Déli Klinikán általános érzéstelenítést (bódítás/altatás) illetve nyugtató gyógyszereket alkalmazunk a kellemetlenségek minimalizálására.

Hogyan kell előkészülni a vizsgálatra?🔎

A rectoscopia (végbéltükrözés), illetve a sigmoidoscopia (részleges vastagbéltükrözés) csak akkor lehet sikeres, ha megfelelő előkészítés előzi meg, amelyben kollégáink készséggel állnak Pácienseink rendelkezésére. Általánosságban a vizsgálatra való felkészülés során kérjük az alábbiakat tartsa be:

  • véralvadás gátló gyógyszereit (pl. Aspirin protect, Syncumar, Warfarin, LMWH, clopidogrel stb.) a tükrözés előtt 1 héttel el kell hagyni – ennek a pontos kivitelezésében tartsa be szakorvosaink, vagy kezelőorvosa javaslatait
  • a vizsgálat 3-4 napos étrendi (rost-, salakszegény étrend) és gyógyszeres előkészítést (hashajtást) igényel, általában a vizsgálatot megelőző napon délben már csak üres leves fogyasztása majd a hashajtó bevétele és ezt követően nagy mennyiségű folyadék (víz, tea) bevitele javasolt a bél teljes kitisztítására
  • ha altatásban történik a tükrözés, akkor a vizsgálat előtt néhány órával már nem lehet inni sem, ilyen esetben a vizsgálathoz kérjük hozzon kísérőt, mert a bódító injekció vagy altatás miatt csak kísérővel távozhat, autót nem vezethet.
  • vérnyomáscsökkentő gyógyszerét a vizsgálat reggelén egy korty vízzel beveheti, az egyéb gyógyszerei vonatkozásában kérjük tartsa be szakorvosaink, vagy kezelőorvosa javaslatait
  • a rektoszkópiás, illetve a szigmoidoszkópiás vizsgálathoz kérjük mindenképpen hozza magával a szakorvosaink, vagy kezelőorvosa javaslata alapján elvégzett friss vizsgálatok eredményeit, valamint a korábbi orvosi dokumentációját

 

Azonnali Online Időpontfoglalás

📱 +36-1-999-0640
📧 [email protected]

 

A precíziós diagnosztika és mintavétel előnyei

A CMC Déli Klinika® által biztosított precíziós kivizsgálási és kezelési terv úgynevezett multidiszciplináris, azaz több szakterület specialistája által közösen kialakított diagnosztikai és/vagy kezelési javaslat, amely elősegíti a pontosabb diagnózis felállítását és a több szempontot is figyelembe vevő kezelési és/vagy után követési stratégia megvalósítását. Az eljárás pácienseink számára nemcsak kényelmet, pénz és időmegtakarítást jelent, hanem sokkal nagyobb biztonságot is nyújt.

A Complex Precíziós Diagnosztikai szolgáltatásunk a legkorszerűbb diagnosztikai eszközökkel és vezető szakértők bevonásával végzett optimalizált kivizsgálási folyamat. A több szakterület specialistája (CMC-TEAM®) által kialakított diagnosztikai és/vagy kezelési terv biztosítja az optimális eredményt. A teljes folyamat koordinálásában, lebonyolításában Beteg-Manager orvosaink nyújtanak segítséget.

Azonnali Online Időpontfoglalás

📱 +36-1-999-0640
📧 [email protected]