Tünete van?

Egyeztesse digitális asszisztensünkkel, hogy biztosan a megfelelő szakemberhez kerüljön!

Panasz egyeztetés

Önre szabva!

Egyedi bioinformatikai rendszert állítottunk a gyógyítás szolgálatába! Engedje, hogy orvosunk előre felkészüljön a személyre szabott vizsgálatára! 

A regisztrációval töltött 5 percét számos kényelmi szolgáltatással háláljuk meg:

– online időpontfoglalás 
– azonnali leletelérés
– ingyenes parkolás

Részletek

Bronchológia, bronchoszkópia (tüdőtükrözés)

Bronchoscopiás vizsgálat során egy flexibilis csővel vizsgálják a légcsövet, illetve a hörgőket.

A cső végén videokamera, illetve mintavételre/biopsziára alkalmas eszköz is található.

Milyen betegségek, tünetek vagy panaszok esetén célszerű felkeresni bronchológiai magánrendelésünket?🔎

A bronchoscopia végzése tüdőgyógyászati szakvizsgálatot követően javasolt, előzetes állapotfelmérést követően.  Leggyakrabban a hörgőrendszerben vagy abból elérhető távolságra a tüdő szöveteiben, illetve a gátor üregben elhelyezkedő betegségek esetén javasolható, diagnosztikus mintavétel céljából. A kivett mintából illetve az úgynevezett hörgő-mosó folyadékból végzett szövettani és citológiai, valamint mikrobiológiai vizsgálatok alapján rosszindulatú daganatos betegségek illetve a tüdőszövet egyéb betegségei, pl. gyulladásos elváltozások, fertőzések elkülönítésére kerülhet sor. Sor kerülhet bronchoscopia végzésére képalkotó vizsgálattal észlelt elváltozás diagnózisán túl elhúzódó köhögés, rekedtség, vérköpés, atípusos légúti asthma esetében is.

Emellett a bronchoscopia során terápiás beavatkozásra is sor kerülhet, eltávolítható elváltozások kimetszésével, lézerkezelésével, lokális sugárterápia is végezhető, beszűkült hörgő úgynevezett stent beültetésével tágítható illetve légúti idegentest eltávolítására is sor kerülhet a vizsgálat során.

Mit jelent és hogyan történik a bronchoszkópiás vizsgálat (tüdőtükrözés)?🔎

Az endoszkópos vizsgálat elnevezése mindig a vizsgált szervtől és annak latin nevétől függ.

A tüdő/hörgők endoszkópos vizsgálatának a neve –  bronchoscopia (a bronchus –hörgő és a scopia – vizsgálat szavakból)

A bronchoszkóp egy hajlékony csőből, egy fényforrásból és egy üvegszálas optikából álló eszköz, amellyel jól vizsgálható, kinagyítható és így jobban láthatóvá tehető a tüdő, illetve a hörgők belső felszíne, ezért is nevezik gyakran a vizsgálatot hörgőtükrözésnek.

A bronchoscopia/tüdőtükrözés során az bronchoszkópot bevezetik a főhörgőn keresztül a hörgőkbe, miközben a vizsgáló orvos egy képernyőn keresztül figyeli a kamera által közvetített képet.  Így lehetővé válik a hörgők belső felszínének a megfigyelése és különböző felvételek elkészítése valamint az átvizsgálás kapcsán talált kóros elváltozások eltávolítása, illetve szövettani mintavétel is történhet a gyanús elváltozásokból.

Széles körű elterjedését a jelentős technikai fejlődés, a száloptikás bronchoszkópok és a video endoszkópia elterjedése tette lehetővé.

Bronchoscopos vizsgálattal közvetlenül elérhető és részleteiben is átvizsgálható a hörgők belső felszíne, a nyálkahártya állapota és esetleges kóros elváltozásai. A bronchoszkópon keresztül bevezetett csipesz segítségével a hörgő falából szövettani vizsgálatra minta (biopszia) is nyerhető, sőt egyes elváltozások a csipesz segítségével teljes egészében el is távolíthatóak.

Így a bronchoscopia/tüdőtükrözés segítségével nemcsak  diagnosztikus  vizsgálatok, hanem különböző kezelések és műtéti beavatkozások is végezhetőek.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?🔎

Mivel ezek a vizsgálatok általában nem kellemesek így a CMC Déli Klinikán általános érzéstelenítést (bódítás/altatás) illetve nyugtató gyógyszereket alkalmazunk a kellemetlenségek minimalizálására.

A bronchoscopia/tüdőtükrözés csak akkor lehet sikeres, ha megfelelő előkészítés előzi meg, így a vizsgálatra való felkészülés során kérjük az alábbiakat tartsa be:

  • véralvadás gátló gyógyszereit (pl. Aspirin protect, Syncumar, Warfarin, LMWH, clopidogrel stb.) a tüdőtükrözés előtt 1 héttel el kell hagyni – ennek a pontos kivitelezésében tartsa be szakorvosaink, vagy kezelőorvosa javaslatait
  • a bronchoszkópos vizsgálatra/tüdőtükrözésre éhgyomorra érkezzen (a vizsgálat előtt 6 órával már ne egyen és lehetőleg ne is igyon!)
  • ha altatásban történik a tüdőtükrözés, akkor a vizsgálat előtt 6 órával már nem lehet inni sem. Ilyen esetben a vizsgálathoz kérjük hozzon kísérőt, mert a bódító injekció vagy altatás miatt csak kísérővel távozhat, autót nem vezethet.
  • vérnyomáscsökkentő gyógyszerét a vizsgálat reggelén egy korty vízzel beveheti, az egyéb gyógyszerei vonatkozásában kérjük tartsa be szakorvosaink, vagy kezelőorvosa javaslatait
  • mivel a légúti tükrözés során a garat helyi érzéstelenítésével kezdik a vizsgálatot, melyhez helyi érzéstelenítő sprayt alkalmaznak, kérjük jelezze, ha Lidocainra allergiás, hogy alternatív készítményt alkalmazhassunk az Ön esetében
  • fontos, hogy a hörgőtükrözést követően 2 óráig nem lehet sem inni sem enni az érzéstelenítés miatt.
  • a bronchoszkópiás vizsgálathoz kérjük mindenképpen hozza magával a szakorvosaink, vagy kezelőorvosa javaslata alapján elvégzett friss laboratóriumi vizsgálat, EKG és légzésfunkciós vizsgálat leleteit, a mellkas CT vagy PET-CT vizsgálat eredményeit és a vizsgálatok képi anyagát CD-n, valamint a korábbi orvosi dokumentációját

Azonnali Online Időpontfoglalás

📱 +36-1-999-0640
📧 [email protected]

 

Precíziós kivizsgálás és kezelési terv

A CMC Déli Klinika® által biztosított precíziós kivizsgálási és kezelési terv ún. multidiszciplináris, azaz több szakterület specialistája által közösen kialakított diagnosztikai és/vagy kezelési javaslat, amely elősegíti a pontosabb diagnózis felállítását és a több szempontot is figyelembe vevő kezelési és/vagy után követési stratégia megvalósítását. Az eljárás pácienseink számára nemcsak kényelmet, pénz és időmegtakarítást jelent, hanem sokkal nagyobb biztonságot is nyújt.

A Complex Precíziós Diagnosztikai szolgáltatásunk a legkorszerűbb diagnosztikai eszközökkel és vezető szakértők bevonásával végzett optimalizált kivizsgálási folyamat.

A több szakterület specialistája (CMC-TEAM®) által kialakított diagnosztikai és/vagy kezelési terv biztosítja az optimális eredményt. A teljes folyamat koordinálásában, lebonyolításában Beteg-Menedzser orvosaink nyújtanak segítséget.

Azonnali Online Időpontfoglalás

📱 +36-1-999-0640
📧 [email protected]