Tünete van?

Egyeztesse digitális asszisztensünkkel, hogy biztosan a megfelelő szakemberhez kerüljön!

Panasz egyeztetés

Önre szabva!

Egyedi bioinformatikai rendszert állítottunk a gyógyítás szolgálatába! Engedje, hogy orvosunk előre felkészüljön a személyre szabott vizsgálatára! 

A regisztrációval töltött 5 percét számos kényelmi szolgáltatással háláljuk meg:

– online időpontfoglalás 
– azonnali leletelérés
– ingyenes parkolás

Részletek

Citológiai mintavétel (aspirációs citológia, FNAB)

A mintavételi eljárások és a levett sejt vagy szövetminták alapos patológiai (cytológiai, szövettani, immunhisztokémiai, molekuláris diagnosztikai) vizsgálata alapvető jelentőségű a pontos diagnózis felállításában.

A cytológiai mintavétel történhet üreges szervekből is (nyelőcső, gyomor, vastagbél, légcső, hörgők, vizelet elvezető rendszer), ekkor endoszkóp (bronchoszkóp, gasztroszkóp, kolonoszkóp, cisztoszkóp stb) segítségével történik a mintavétel. Az endoszkóp lehet merev vagy hajlékony falú csőrendszer, melyen keresztül száloptikás fényforrás, kamera és manipulátorok (csipesz, mintavevő tű stb.) vezethetőek a vizsgálandó szervbe.

Az üreges szerv falából vett mintát, vagy akár egészében kimetszett elváltozást patológus értékeli, beazonosítva az elváltozás szövettani típusát, vizsgálva, hogy jó vagy  rosszindulatú-e a talált eltérés.

A CMC Déli Klinikán Magyarországon magán finanszírozásban – elsőként vehetőek igénybe  olyan precíziós cytológiai mintavételi eljárások, amelyekkel több új, speciális technológia alkalmazásval a legpontosabb célzás és így a legeredményesebb mintavétel érhető el:

A VirtualTrackTM , ClearTrackTM modul és NeedleMateTM  technológiáka mintavételi tű útjának a precíz követése, valamint a mintavétel szimulációja, illetve a tűbe épített speciális szenzor  révén  biztosítják:

  • a jelentősen pontosabb célzást
  • a pontosan a cél elváltozás vagy annak leggyanúsabb részéből történő mintavételt
  • ezzel lényegesen könnyítve és javítva a mintavétel kivitelezését és sikerességét, valamint csökkentve a nem megfelelő minták miatt szükségszerű újabb mintavétel(ek) számát! 

A ClearTrack technológia a pontos injekciózást vagy biopsziát teszi lehetővé az összetett orvosi beavatkozások végrehajtása közben. A megjelenített vektor a tű várható útját mutatja növelve a felhasználói bizalmat és pontosságot.

Az S-FusionTM technológia a tűbiopsziás mintavételek még pontosabb célzásához lehetővé teszi az ultrahang kép fúzióját a korábban végzett CT/MR vizsgálatok képanyagával, így vezetve az orvost a CT vagy MR vizsgálat során felfedezett/ mintavételre kijelölt eltérés pontos megkeresésében, és precíziós célzásában

Respiration Auto technológia pedig lehetővé teszi a felvételeken a légzési műtermékek kiszűrését, így csökkentve a Páciens légzéséből adódó mintavételi hibák valószínűségét 

Mikor van szükség cytológiai mintavételre/aspirációs cytológiai vizsgálatra?🔎

Számos betegség, jó vagy rosszindulatú elváltozás (pl.: máj betegségek, emlő elváltozások, nyirokcsomó megnagyobbodás, daganatos betegségek, tüdő elváltozások, pajzsmirigygöbök vizsgálata stb.) esetében alapvetően szükséges a mintavétel a pontos klinikai diagnózis felállításához.

A képalkotó vizsgálat (röntgen, ultrahang, CT, MRI, PET-CT stb) során talált elváltozás kapcsán fontos annak megítélése, hogy az jó- vagy rosszindulatú-e illetve a sejtek, szövetek struktúrájának, osztódási sebességének, biológiai viselkedésének, genetikai vagy hormon paramétereinek a pontos meghatározása nélkülözhetetlen a megfelelő kezelési stratégia és a továbbiakban szükséges diagnosztikai vizsgálatok meghatározásához.

Hogyan készüljön fel az aspirációs cytológiai mintavételre?🔎

  • A vizsgálat előtt szokásos gyógyszereit beveheti, azonban amennyiben véralvadásgátló gyógyszert szed, a kezelőorvosával, vagy a mintavételt indikáló orvossal beszélje át a véralvadásgátló terápia felfüggesztésének módját illetve annak helyettesítését a vizsgálatot megelőzően.
  • Kérjük, hogy a vizsgálatra hozzon magával minden orvosi dokumentációt (ultrahang, CT, MR, PET-CT lelet/ felvételek – CD lemezen stb.)
  • A vizsgálathoz friss laboratóriumi vizsgálat szükséges, amelynek  a lebonyolításában kollégáink készséggel állnak rendelkezésre.
  • CT vezérelt mintavétel esetén, illetve UH vezérelt hasüregi szervből végzendő mintavétel esetén kérjük éhgyomorra érkezzen a vizsgálatra.

A vizsgálat időtartama átlagosan 10-20 perc.

Az ultrahang vezérelt aspirációs citológia (FNAB, vékonytű biopszia) során egy kis átmérőjű tűvel, ultrahang kép vezérelten vesznek mintát az elváltozásból. A vizsgálandó területet először ultrahanggal leképezik és feltérképezik, majd felületi fertőtlenítést követően vékony tűt szúrnak az elváltozásba és abból mintát nyernek. A szúrás után a területet rövid ideig vattatamponnal nyomás alatt fogják tartani, hogy az esetleges vérzést csillapítsák.

A mintavétel napján a továbbiakban kérjük, kerülje a túlzott megterhelést, fizikai aktivitást és sporttevékenységeket! 

 

Azonnali Online Időpontfoglalás

📱 +36-1-999-0640
📧 [email protected]

 

Precíziós kivizsgálás és kezelési terv

A CMC Déli Klinika® által biztosított precíziós kivizsgálási és kezelési terv úgynevezett multidiszciplináris, azaz több szakterület specialistája által közösen kialakított diagnosztikai és/vagy kezelési javaslat, amely elősegíti a pontosabb diagnózis felállítását és a több szempontot is figyelembe vevő kezelési és/vagy után követési stratégia megvalósítását.

Az eljárás pácienseink számára nemcsak kényelmet, pénz és időmegtakarítást jelent, hanem sokkal nagyobb biztonságot is nyújt.

A Complex Precíziós Diagnosztikai szolgáltatásunk a legkorszerűbb diagnosztikai eszközökkel és vezető szakértők bevonásával végzett optimalizált kivizsgálási folyamat. A több szakterület specialistája (CMC-TEAM®) által kialakított diagnosztikai és/vagy kezelési terv biztosítja az optimális eredményt. A teljes folyamat koordinálásában, lebonyolításában Beteg-Menedzser orvosaink nyújtanak segítséget.

Azonnali Online Időpontfoglalás

📱 +36-1-999-0640
📧 [email protected]