Tünete van?

Bizonytalan, hogy kihez fordulhatna panaszával?
Segítünk megtalálni a megfelelő szakrendelésünket!

Tünetkereső

Bioinformatikai gondoskodás ÖNRE szabva:

– Tünet- és orvoskereső
– Azonnali időpontfoglalás
– Online leletkezelés

Engedje, hogy orvosunk előre felkészüljön a vizsgálatra. Foglalást követően ne felejtse el kitölteni az állapotfelmérő adatlapot az online profiljában!

Tejeskörű szív és érrendszeri ultrahang diagnosztika, Doppler ultrahang vizsgálatok

A CMC Déli Klinikán® elérhetőek az erek vizsgálatára alkalmazott olyan speciális technológiák (Duplex, Power, CW, Pulzus Doppler, artéria analízis modul), amelyek lehetővé teszik az erek, a véráramlás, illetve az érfalkárosodások és a vérkeringés pontos és fájdalommentes vizsgálatát.

Klinikánkon az erek komplex, precíziós vizsgálatára a Duplex/Power/CW/Pulzus Doppler ultrahang vizsgálatok kombinációját alkalmazzuk.

A különböző típusú Doppler-vizsgálatok más-más információt adnak a vizsgálandó területről. A Duplex (color Doppler) vizsgálat az erekben áramló vér áramlásának megjelenítésére szolgál. Az áramlási sebességet színárnyalatok különböztetik meg. A lassabb áramlásnál sötétebb, míg a gyorsabbnál világosabb a szín. Amennyiben az érben nem egyenletes valami miatt az áramlás, akkor a két szín keveredését tapasztalhatjuk pl. érfalkárosodás esetén.

A Pulzus Doppler vizsgálat az erekben áramló vér sebességének és irányának megjelenítését teszi lehetővé. A Power Doppler alkalmazás pedig az áramló vérmennyiséget jeleníti meg a monitoron színekkel kódolva.

Nyaki verőerek (carotis, az agyat ellátó arteria vertebralis) ultrahang vizsgálat

(Duplex/Power/CW/Pulzus Doppler ultrahang vizsgálatok)

Azonnali Online Időpontfoglalás

Felső végtagi artériák ultrahang vizsgálata 

(Duplex/Power/CW/Pulzus Doppler ultrahang vizsgálat)

Azonnali Online Időpontfoglalás

Felső végtagi vénák ultrahang vizsgálata

(Duplex/Power/CW/Pulzus Doppler ultrahang vizsgálat)

Azonnali Online Időpontfoglalás

Alsó végtagi artériák ultrahang vizsgálata

(Duplex/Power/CW/Pulzus Doppler ultrahang vizsgálat)

Azonnali Online Időpontfoglalás

Alsó végtagi vénák ultrahang vizsgálata

(Duplex/Power/CW/Pulzus Doppler ultrahang vizsgálat)

Azonnali Online Időpontfoglalás

Vese artériák ultrahang vizsgálata

(Duplex/Power/CW/Pulzus Doppler ultrahang vizsgálat)

Azonnali Online Időpontfoglalás

Milyen esetekben javasolt ér ultrahang vizsgálatot végezni?

 • magas vérnyomás
 • szív és keringési betegségek esetében
 • érelmeszesedés (atherosclerosis) – a Duplex ultrahang vizsgálattal már kicsi érvastagodás, vagy meszesedés is kimutatható, megállapítható a szűkület helye, kiterjedése
 • érszűkület
 • az ér vagy erek kóros tágulata (aneurysma)
 • agyi érkatasztrófák (stroke) megelőzése, időben történő felismerése
 • agyi keringési zavarok kivizsgálása
 • dohányzás
 • túlsúly, elhízás
 • ha a családban érszűkület, szívinfarktus vagy stroke fordult elő
 • sérülés vagy valamilyen beavatkozás következtében kialakult vérömleny
 • mélyvénás trombózis – lábduzzadás, feszülés, fokozódó/állandósult végtag fájdalom
 • vénás trombózist követő elváltozások
 • vénabillentyű elégtelenség
 • visszértágulatok
 • visszérgyulladás

Mivel az erek (artériák és vénák) Duplex/Power/CW/Pulzus Doppler ultrahang vizsgálata:

 • fájdalommentes
 • kortól függetlenül bármikor megismételhető
 • nem jár sugárterheléssel
 • biztonságos
 • gyors és megbízható diagnózist biztosít, így ideális szűrővizsgálatként is a szív és érrendszeri betegségek, elváltozások korai felismerésére.

Az erek (artériák és vénák) Duplex/Power/CW/Pulzus Doppler ultrahang vizsgálatanem igényel semmilyen speciális előkészítést, felkészülést.  

Azonnali Online Időpontfoglalás

Új dimenzió a szív és érrendszeri betegségek korai és megbízható diagnosztikájában

CMC Déli Klinikán® Magyarországon– magán finanszírozásban – elsőként új dimenzió a szív és érrendszeri betegségek korai és megbízható diagnosztikájában. A specializált ultrahangos képalkotás során a beadott kontrasztanyag hatására mikro-gáz buborékok képződnek, amelyek 4-5 percig maradnak mindössze a véráramban, viszont ez alatt kizárólag a vérkeringésben vannak jelen. Ezzel az új technológiával még azok az erek is láthatóvá válnak, amelyek mélyen a szövetek között helyezkednek el, vagy éppen nagyon lassan áramlik bennük a vér és így hagyományos ultrahanggal nem jól vizsgálhatóak. Fontos előnye a vizsgálatnak, hogy a módszerrel már korai stádiumban modellezhető az érfalkárosodás és felmérhető a szív-érrendszeri betegségek rizikója. Mindezek mellett a módszer igen nagy érzékenysége miatt nagyon jól vizsgálható a nagy nyaki verőér elváltozások, érelmeszesedés okozta szűkülete, illetve a szűkület keringésre gyakorolt hatásai is.  A módszer olyannyira érzékeny, hogy képes az érben kialakult lipid-plakk erezettségét is vizsgálni. Amennyiben plakkon belüli erezettség jelen van, az fokozza a plakk instabilitását. Az úgynevezett artéria analízis modul segítségével megvalósítható a verőerek dinamikus funkcionális vizsgálata, amelynek segítségével már korai szakaszban vizsgálható az artériák falának károsodása és az érelmeszesedés kapcsán a plakk-képződés előjelei és dinamikája. A kialakult plakkok a verőerek falának károsításával és az áramlás lassításával, esetenként turbulenssé tételével okoznak szervi károsodást az idő előrehaladásával. Így a vizsgálattal számos súlyos betegség pl.szívinfarktus, veseelégtelenség, agyi infarktus, láb verőereinek elzáródása stb. előjelei korán diagnosztizálásra és megfelelő kezelésre kerülhetnek. Az artéria analízis technológia segítségével a nyaki verőér falának elemzésével, azaz a rugalmasság, illetve az érfal rétegeinek egymáshoz viszonyított szélességének a mérésével már korán modellezhető az érfalkárosodás, illetve a szív-érrendszeri betegségek rizikója is pontosan felmérhető!

Azonnali Online Időpontfoglalás

A szív ultrahangvizsgálata (echocardiográfia) kiemelten fontos vizsgálómódszer, amely során  mind a szívizomzat, mind a szívbillentyűk strukturális tulajdonságainak az elemzése mellett a szívben áramló vér keringési tulajdonságai, a keringés dinamikája is értékelhető az úgynevezett Doppler képalkotás segítségével. A CMC Déli Klinikán® elérhető a nemzetközileg is az egyik legkorszerűbbnek tartott ultrahang diagnosztika, amely a speciális monokristályos technológiának (S-VUE) köszönhetően kiváló képminőséget (felbontást, leképezési mélységet) valamint az újonnan kifejlesztett S-Vision detektor technológiával együtt prémium teljesítményt, minőséget és így kivételesen pontos diagnosztikát biztosít. Speciális leképezési technika biztosítja a képek zajosságának csökkentését és így a szívbillentyű betegségek pontosabb vizsgálatát. Összességében a készülék a technológiai újításoknak köszönhetően magasabb érzékenységgel vizsgál, mint a konvencionális készülékek vizsgálófejei, jobb felbontással, mélyebbre hatol a szövetek szintjén, javítva ezzel a képminőséget és csökkentve a képek zajosságát. Ezáltal olyan esetekben is kiválóan alkalmazható, amikor a rutinban használt készülékek pontossága erősen csökken pl. túlsúlyos páciensek esetében. Ráadásul mivel a vizsgálófej mátrix technológiával készült, így a szívcsúcs is jobban és könnyebben vizsgálható.

Szív ultrahang vizsgálata monokristályos technológiával

Azonnali Online Időpontfoglalás

Milyen esetekben javasolt szív ultrahang vizsgálatot végezni?

 • magas vérnyomás
 • szív és keringési betegségek esetében
 • érelmeszesedés
 • dohányzás
 • túlsúly, elhízás
 • ha a családban érszűkület, szívinfarktus vagy stroke fordult elő

Mivel a szív ultrahang vizsgálata:

 • fájdalommentes
 • kortól függetlenül bármikor megismételhető
 • nem jár sugárterheléssel
 • biztonságos
 • gyors és megbízható diagnózist biztosít, így ideális szűrővizsgálatként is a szív és érrendszeri betegségek, elváltozások korai felismerésére.

A szív ultrahang vizsgálat nem igényel semmilyen speciális előkészítést, felkészülést.  

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek

Mennyi kávé sok(k) a szívnek?
...tovább olvasom🔎

Emberek millióinak egy csésze kávé “indítja be reggel a motort”, ébreszti fel kora délután, vagy segíti a vacsora utáni emésztését.

Akármi is a fő vonzereje- az íze, a stimuláló hatása, a fogyasztásához kapcsolódó szokások és élmények- tagadhatatlanul a kávé és a kávézás élménye az egyik legnépszerűbb szokás világszerte. Egyes statisztikák szerint a 18-24 év közötti fiatal felnőttek fele, a 25 év fölötti emberek  háromnegyede fogyaszt rendszeresen kávét.

Számos kutatás egyértelműen kimutatta a kávé kedvező hatásait a szervezetre, a teljesítőképességre, sőt egyes vizsgálatok szerint a kávé fogyasztása:

 • segíti az agyi funkciókat
 • növeli a várható élettartamot
 • lassíthatja a a prosztatrák növekedését.

Azonban mint a legtöbb táplálékunk, a kávé is lehet kétélű fegyver: túlzott fogyasztása fejfájáshoz, szédüléshez vezethet, sőt növelheti a szív- és érrendszrei betegségek kockázatát.

Ráadásul korábbi kutatások kimutatták, hogy bizonyos emberek – akik a kávé lebontásában alapvető szerepet játszó CYP1a2 gén egy specifkus változatával rendelkeznek – nehezebben bontják le a kávé összetevőit, és így esetükben a kávéfogyasztás hatására nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, vagy szív -és érrendszeri betegség.

Tehát felmerül a kérdés, hogy mennyire sok kávé a túl sok? Vajon mennyit érdemes fogyasztani ahhoz, hogy kellemes aromája mellett maximálisan kiaknázzuk a pozitív egészségügyi hatásait, de ne essünk túlzásba se a fogyasztásával?

Az University of South Australia kutatói több mint 300 000 ember! adatainak elemzése alapján (akik közül 8000 ember volt szívbeteg) megállapították, hogy:

 • azon emberek, akik nem rendelkeznek az előzőekben említett speciális CYP1a2 génnel valóban gyorsabban bontják le a kávét
 • azonban nem találtak egyértelmű összefüggést önmagában a CYP1a2 gén jelenléte és a szív-érrendszeri betegségek magasabb előfordulási gyakorisága között
 • egyértelmű összefüggést találtak viszont a napi elfogyasztott kávé mennyisége és a magas vérnyomás valamint az egyéb szív-érrendszeri betegségek kialakulása között – mindenki, aki rendszeresen napi több mint 6 csésze kávét fogyasztott (egy csésze-75 mg koffeinnek felelt meg) mérsékelten megnövekedett szív- és érrendszeri kockázattal rendelkezett.

Az adatok rámutattak arra, hogy a kávé segít a jobb koncentráció, a fokozott teljesítmény elérésében, azonban túlzott fogyasztása ingerlékenységet, vagy akár hányingert is okozhat – azt mutatva hogy az adott időre elértük a teljesítőképesség csúcsát. Így annak érdekében,hogy vérnyomásunk és szívmüködésünk az egészséges tartományban mozogjon kevesebb mint 6 csésze kávét érdemes fogyasztani, ugyanis  az eredmények szerint ez az a vízválasztó mennyiség, mely felett már a koffein negatív szív-érrendszeri hatásaival is számolnunk kell!