Tünete van?

Egyeztesse digitális asszisztensünkkel, hogy biztosan a megfelelő szakemberhez kerüljön!

Tünetegyeztetés

Önre szabva!

Egyedi bioinformatikai rendszert állítottunk a gyógyítás szolgálatába! Engedje, hogy orvosunk előre felkészüljön a személyre szabott vizsgálatára! 

A regisztrációval töltött 5 percét számos kényelmi szolgáltatással háláljuk meg:

– online időpontfoglalás 
– azonnali leletelérés
– ingyenes parkolás

Részletek

Vastagbéltükrözés

A bélbetegségek pontos diagnosztikájában a vastagbéltükrözés (colonoscopia) alapvetően fontos és  a jelenlegi legmegbízhatóbb vizsgálat.

A colonoscopia során a végbél (rectum), a szigmabél, a vastagbél, illetve a vékonybél-vastagbél átmenet belső felszínének, nyálkahártyájának a vizsgálata történik.  A vizsgálat a diagnosztika mellett terápiás lehetőséget is biztosít, így az egyéb vizsgálómódszerek alkalmazása során észlelt eltérések is colonoscopia elvégzését teszik szükségessé.

A colonoscop egy 130-150 cm hosszú, hajlékony, irányítható véggel rendelkező, ujjnyi vastag eszköz amelynek a végén mini videokamera, valamint mintavételre/biopsziára alkalmas eszköz is található.

Milyen betegségek, tünetek vagy panaszok esetén javasolt a colonoscopia elvégzése?🔎

Vastagbéltükrözés (colonoscopia) javasolt pozitív széklet vérteszt, véres széklet, illetve tápcsatornai vérzés gyanúja, vashiányos vérszegénység esetén, valamint megváltozott székelési szokások, elhúzódó hasmenés, emésztési zavarok, alhasi fájdalmak előfordulásakor. Amennyiben felmerül a vastagbél rosszindulatú daganatának lehetősége, szintén colonoscopia javasolt, mely során a talált elváltozások mintavételére, illetve rákmegelőző elváltozások (vastagbél polipok) eltávolítására (polipectomia) is lehetőség van.

A colonoscopiás vizsgálat szűrővizsgálatként is elvégezhető, a vastagbélrák szűrés legeredményesebb módszerének tekinthető.

A vastag- és végbélbetegségekre utaló tünetek/panaszok:

véres széklet, nyákos széklet, gyakori székelés, hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hőemelkedés, láz, szapora szívverés, fogyás, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasfali/végbéltáji/hüvelykörüli sipolyok, váladékozó sebek, gyengeség, levertség, fájdalmas/vörös csomók a bőrön, fájdalmas fekélyek a bőrön, szemfájdalom, kötőhártya gyulladás, ízületi fájdalom, szorulás, fájdalomérzet székeléskor, étkezést követő hasmenés, csuklás, szelek hiánya, székelési szokások megváltozása (hasmenés-székrekedés váltakozása).

 

Mit jelent és hogyan történik a colonoscopia (vastagbéltükrözés)?🔎

A colonoscop egy hajlékony, irányítható véggel rendelkező csőből, egy fényforrásból és egy üvegszálas optikából álló eszköz, amellyel jól vizsgálható, kinagyítható és így jobban láthatóvá tehető a végbél (rectum), a szigmabél, a vastagbél illetve a vékonybél-vastagbél átmenet belső felszíne, ezért is nevezik gyakran a vizsgálatot vastagbéltükrözésnek.

A colonoscopia (vastagbéltükrözés) során a páciens a bal oldalára fekszik felhúzott lábakkal.

Az endoszkópos eszközt (kolonoszkóp) csúszást elősegítő zselével történő bekenést követően óvatosan a végbélbe vezeti az orvos. A vizsgálat során a bélnyílást levegő befúvásával, illetve időnként víz bejuttatásával feltágítja. A vizsgálat alatt az eszköz által provokált székelési ingert, a befújt levegő miatt haspuffadást, hasi görcsöket, a beleket borító hashártyalemezek feszülése miatt hasi fájdalmat érezhet a Páciens.

Az endoszkóp segítségével a nyálkahártya képe a képernyőre továbbítható, így a vizsgáló orvos egy képernyőn keresztül figyeli a kamera által közvetített képet.  Ezzel lehetővé válik a végbél, a szigmabél és a vastagbél belső felszíneinek, a nyálkahártya állapotának és esetleges kóros elváltozásainak a megfigyelése, valamint különböző felvételek, képi dokumentáció elkészítése.

A kolonoszkópon keresztül bevezetett csipesz segítségével a végbél, a szigmabél és a vastagbél falából szövettani vizsgálatra minta (biopszia) is nyerhető, sőt egyes elváltozások (pl. vastagbél polypok) speciális csipesz segítségével teljes egészében el is távolíthatóak.

Így a colonoscopia segítségével nemcsak diagnosztikus vizsgálatok, hanem különböző kezelések, műtéti beavatkozások is végezhetőek.

Mivel ezek a vizsgálatok általában nem kellemesek így a CMC Déli Klinikán általános érzéstelenítést (bódítás/altatás) illetve nyugtató gyógyszereket alkalmazunk a kellemetlenségek minimalizálására. 

Hogyan kell előkészülni a vizsgálatra?🔎

A colonoscopia (vastagbéltükrözés) csak akkor lehet sikeres, ha megfelelő előkészítés előzi meg, amelyben kollégáink készséggel állnak Pácienseink rendelkezésére. Általánosságban a vizsgálatra való felkészülés során kérjük az alábbiakat tartsa be:

  • véralvadás gátló gyógyszereit (pl. Aspirin protect, Syncumar, Warfarin, LMWH, clopidogrel stb.) a vastagbéltükrözés előtt 1 héttel el kell hagyni – ennek a pontos kivitelezésében tartsa be szakorvosaink, vagy kezelőorvosa javaslatait
  • a vizsgálat 3-4 napos étrendi (rost-, salakszegény étrend) és gyógyszeres előkészítést (hashajtást) igényel, általában a vizsgálatot megelőző napon délben már csak üres leves fogyasztása majd a hashajtó bevétele és ezt követően nagy mennyiségű folyadék (víz, tea) bevitele javasolt a bél teljes kitisztítására
  • ha altatásban történik a vastagbéltükrözés, akkor a vizsgálat előtt néhány órával már nem lehet inni sem, ilyen esetben a vizsgálathoz kérjük hozzon kísérőt, mert a bódító injekció vagy altatás miatt csak kísérővel távozhat, autót nem vezethet.
  • vérnyomáscsökkentő gyógyszerét a vizsgálat reggelén egy korty vízzel beveheti, az egyéb gyógyszerei vonatkozásában kérjük tartsa be szakorvosaink, vagy kezelőorvosa javaslatait
  • a kolonoszkópiás vizsgálathoz kérjük mindenképpen hozza magával a szakorvosaink, vagy kezelőorvosa javaslata alapján elvégzett friss laboratóriumi vizsgálat és a képalkotó vizsgálatok (ultrahang, CT, MR, PET-CT) eredményeit, illetve a vizsgálatok képi anyagát CD-n, valamint a korábbi orvosi dokumentációját
 

 

Azonnali Online Időpontfoglalás

📱 +36-1-999-0640
📧 [email protected]

 

Precíziós kivizsgálás és kezelési terv

A CMC Déli Klinika® által biztosított precíziós kivizsgálási és kezelési terv úgynevezett multidiszciplináris, azaz több szakterület specialistája által közösen kialakított diagnosztikai és/vagy kezelési javaslat, amely elősegíti a pontosabb diagnózis felállítását és a több szempontot is figyelembe vevő kezelési és/vagy után követési stratégia megvalósítását. Az eljárás pácienseink számára nemcsak kényelmet, pénz és időmegtakarítást jelent, hanem sokkal nagyobb biztonságot is nyújt.

A Complex Precíziós Diagnosztikai szolgáltatásunk a legkorszerűbb diagnosztikai eszközökkel és vezető szakértők bevonásával végzett optimalizált kivizsgálási folyamat.

A több szakterület specialistája (CMC-TEAM®) által kialakított diagnosztikai és/vagy kezelési terv biztosítja az optimális eredményt. A teljes folyamat koordinálásában, lebonyolításában Beteg-Manager orvosaink nyújtanak segítséget.

Azonnali Online Időpontfoglalás

📱 +36-1-999-0640
📧 [email protected]

 

A legrövidebb utat keresi a gyógyuláshoz?

Vegye igénybe exkluzív CMC-TEAM® vélemény szolgáltatásunkat!

A CMC Déli Klinika® által biztosított úgynevezett multidiszciplináris, azaz több szakterület specialistája által közösen kialakított diagnosztikai és/vagy kezelési javaslat elősegíti a pontosabb diagnózis felállítását és a több szempontot is figyelembe vevő kezelési és/vagy után követési stratégia megvalósítását. Az eljárás pácienseink számára nemcsak kényelmet, pénz és időmegtakarítást jelent, hanem sokkal nagyobb biztonságot is nyújt.

A CMC-TEAM® vélemény szolgáltatásunk igénybe vételével elkerülhető, hogy Ön elvesszen a különböző szakterületek és eltérő szakmai vélemények útvesztőjében. A CMC-TEAM® vélemény szolgáltatáshoz exkluzív orvosi beteg managementet is biztosítunk, amelynek keretein belül orvos kollégáink specializált informatikai rendszerünk segítségével telefonon, online vagy személyesen segítenek a további szükséges vizsgálatok, szakterületi egyeztetések előkészítésében és az ezekkel kapcsolatos tudnivalók, előkészületek pontos megértésében.  

CMC-TEAM® vélemény megrendelése