Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek – endokrin szervek – betegségeivel foglalkozik. Az endokrin mirigyek – a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvesék, az agyalapi mirigy, a hipotalamusz, a nőknél a petefészkek, a férfiaknál a herék – különböző hormonokat termelnek

Árak

Endokrinológia

endokrinológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

30 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

Endokrinológia

alap endokrinológiai szakorvosi vizsgálat

35 000 Ft

Endokrinológia

endokrinológiai komplex szakorvosi vizsgálat, másodvélemény

45 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

Endokrinológia

Medical examination in Endocrinology (with English medical summary)

45 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

Endokrinológiai szakrendelés

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek – endokrin szervek – betegségeivel foglalkozik. Az endokrin mirigyek – a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvesék, az agyalapi mirigy, a hipotalamusz, a nőknél a petefészkek, a férfiaknál a herék – különböző hormonokat termelnek. Mivel a hormonrendszerünk működése az egész szervezetünkre hatást gyakorol (az életfolyamataink szabályozásától kezdve a szexuális funkciókon át a növekedés illetve az anyagcsere, emésztési folyamatainkig) így az endokrin mirigyeink hormontermelésének a csökkenése, növekedése vagy zavara praktikusan a teljes szervezetünk működését befolyásolja. Ráadásul sok más betegségnek is van hatása a hormon háztartásunkra, illetve az endokrin mirigyeink működésére. A különböző anyagcserezavarok – az inzulinrezisztencia, cukorbetegség, metabolikus szindróma, policisztás petefészek szindróma (PCOS) – a csontritkulás, a zsíranyagcsere zavarai – a magas vérzsír, koleszterin szint, a magas vérnyomás betegség, a nőgyógyászati problémák jelentős része is kapcsolatban áll illetve befolyásolja a hormon háztartásunkat, így ezen betegségek illetve következményeik is jelentős részét képezik az endokrinológiai kivizsgálásoknak.

Endokrinológus szakorvosaink a korábbi betegségek, részletes kórtörténet és a meglévő tünetek, panaszok alapján célzottan vizsgálják ki pácienseinket, feltárva mi okozhatja panaszaikat.

A hormonzavarok, endokrin betegségek rendkívül változatos tüneteket panaszokat okozhatnak, így az esetek egy részében nem vagy csak későn kerülnek felismerésre. Mivel sokszor csak teljesen általános panaszok (elhízás, fejfájás, álmatlanság, fáradékonyság, bőrproblémák stb) jelentkeznek ,így sokszor igen nehéz időben felismerni, hogy ezen tünetek mögött hormonális problémák állnak. Ráadásul ugyanaz a tünet többféle endokrin mirigy hormontermelési zavarának is lehet következménye. Ezért is nagyon fontos, hogy ne próbáljuk meg önmagunkat diagnosztizálni, hanem az általános tünetek illetve a különböző endokrin betegségek, hormonzavarok gyanúja esetén minél előbb forduljunk endokrinológus specialistához. Hiszen ma már az endokrin betegségek döntő többsége sikeresen gyógyítható. 


AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁSVIDEÓKONZULTÁCIÓS LEHETŐSÉGMilyen panaszok esetén célszerű felkeresni endokrinológiai magánrendelésünket?

Bőrelváltozások, pattanások, mitesszerek kialakulását endokrin problémák is okozhatják pl. az andrógén hormonok szintjének a csökkenése

Fejfájás, rossz közérzet – hátterében az esetek egy részében hormonzavarok állnak pl. az ösztrogénszint jelentős mértékű megemelkedése vagy lecsökkenése

Hízás – hátterében gyakran diagnosztizálható hormonális probléma. A pajzsmirigyhormonok nem megfelelő működése miatt kialakuló alacsony anyagcsere hatására bármennyire is odafigyelünk a táplálkozásra súlygyarapodás következhet be. A magas ösztrogén, inzulin illetve kortizol, valamint az alacsony tesztoszteron szint szintén elhízáshoz, a hasi zsírréteg megvastagodásához vezet.

Fáradékonyság, amelyet szinte soha nem tudunk kipihenni pajzsmirigy problémára utalhat

Szintén pajzsmirigy betegségre utalhat a bőrszárazság, a hajhullás, az alvászavarok, szívritmuszavarok, vérnyomásproblémák, hasmenés, székrekedés, izomgyengeség, hízás, fogyás, vércukorszint-emelkedés, fáradékonyság, izzadékonyság, lábdagadás, arc felpuffadása, menstruációs zavarok, férfiaknál potenciazavarok, csökkent libidó,  nyugtalanság, feledékenység, szemészeti problémák (szem kidülledése, könnyezés, szúró érzés a szemben), növekedési zavarok vagy a serdülőkorban előforduló problémák

Mellékpajzsmirigy betegségekre utaló tünetek lehetnek: a szívritmuszavarok, vérnyomás problémák, hasi panaszok, hangulati zavarok, csontritkulás vagy fokozott csontképződés, vesekő (hajlam), izomgyengeség vagy fokozott hajlam izomgörcsökre illetve a látásromlás is.

A hasnyálmirigy betegségek kapcsán:

 • inzulinrezisztenciára utalhat a változatlan életmód/étkezési szokások mellett kialakuló hízás, a sikertelen fogyókúrák, a „szénhidrát éhség”, azaz a cukros ételek után kialakuló sóvárgás, a stressz evés, vagy a cukros ételek fogyasztása után idegesség, fáradékonyság, koncentrációs zavar, gyakori éjszakai felébredés, rossz alvás, izzadás, menstruációs problémák, meddőség
 • felveti a cukorbetegség gyanúját a fokozott vagy állandó szomjúság, a szájszárazság, bőrviszketés, látásromlás, kéz és lábzsibbadás, bőrproblémák, fertőzésekre való fogékonyság, gyakori és fokozott vizeletürítés

mellékvese betegségek esetén előfordulhat a bőr barnás elszíneződése, lilás csíkok (striák) a hason, só éhség, hasmenés, hányás, hasi fájdalmak hízás vagy fogyás, fáradékonyság, fejfájás, izomgyengeség, vércukor-emelkedés vagy alacsony vércukorszint, magas vérnyomás vagy túl alacsony vérnyomás, bőrszárazság, bőrelváltozások (pl. akne), alvászavarok, depresszióhajlam, menstruációs zavarok, fokozott szőrnövekedés

Nemi mirigyek működési zavara nőknél menstruációs zavart, meddőséget, fokozott szőrnövekedést, hajhullást, hőhullámokat, hangulatzavarokat, csontritkulást, bőrszárazságot, libidócsökkenést,

Férfiaknál pedig potenciazavarokat, hízékonyságot, a nemzőképesség csökkenését illetve a szőrzet megritkulását, elvesztését okozhatja.

Az agyalapi mirigy betegségei esetében az összes eddigiekben felsorolt tünet lehetséges, mivel az agyalapi mirigy mint irányító központ felel a fenti mirigyek szabályozásáért. Ezen felül, ha növekedési hormon túltermelés alakul ki, megnő a kéz, láb, áll, orr, fül. A beteg testszaga kellemetlenné válik, vérnyomás és/vagy egyéb szívproblémák jelentkezhetnek.


AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS


Mik tartoznak a leggyakoribb endokrinológiai betegségek közé?

Az agyalapi mirigy betegségei:

 • hypophysis adenoma
 • prolactinoma
 • Cushing-kór
 • diabetes insipidus

Pajzsmirigy betegségek:

 • pajzsmirigy túlműködés (hyperthyreosis)
 • pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis)
 • pajzsmirigy autoimmun gyulladása (Hashimoto thyreoiditis)
 • Graves-Basedow kór
 • göbös struma/golyva

Mellékpajzsmirigy betegségei:

 • túlműködés (hyperparathyreosis)
 • alulműködés (hypoparathyreosis)

Mellékvese betegségek:

 • mellékvese túlműködése (Conn szindroma, Cushing-szindróma)
 • mellékvese alulműködésével elégtelenségével járó betegségek pl. Addison kór
 • congenitalis adrenalis hyperplasia

Emellett endokrinológiai betegség okozhat meddőséget, kialakulhatnak a nemi hormonok termelődésével kapcsolatos zavarok, felléphet policisztás ovárium szindróma (PCOS) illetve osteoporosis (csontritkulás) is.


AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS


Tájékozódjon nemzetközileg is elismert endokrinológus szakorvosainktól!Endokrinológiai betegségek precíziós kivizsgálása, kezelése

Az endokrin betegségek, hormonzavarok kivizsgálása kapcsán nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakembereink segítenek a pontos, precíz kivizsgálási és kezelési terv elkészítésében és szakszerű lebonyolításában.

Az első szakorvosi vizsgálat előtt a bejelentkezést követően a CMC bioinformatikai rendszerében Ön rögzítheti a jelenlegi egészségi állapotával kapcsolatos legfontosabb jellemzőket annak érdekében, hogy a szakorvosi vizsgálat, szakorvosi konzultáció során szakértőnk minél pontosabb képet kapjon az Ön korábbi ill. a családjában előforduló betegségekről.

Az endokrinológiai szakorvosi vizsgálat során ezen részletes kórelőzmény (anamnesis) és a szakorvosi fizikális vagy egyéb eszközös vizsgálatok alapján szakértőnk részleteiben megbeszéli Önnel és meghatározza az Ön számára optimális, személyre szabott, precíziós kivizsgálási tervet, amely kapcsán:

Ugyanakkor az orvostudomány folyamatos fejlődése és egyre nagyobb mértékű specializálódása miatt a páciens számára optimális kivizsgálás és/vagy kezelés meghatározásához sok esetben elkerülhetetlenek a konzíliumok, szakterületi egyeztetések.

COMPLEX-TEAM® vélemény szolgáltatásunk igénybe vételével elkerülhető, hogy Ön elvesszen a különböző szakterületek és eltérő szakmai vélemények útvesztőjében. A COMPLEX-TEAM® vélemény szolgáltatáshoz exkluzív orvosi beteg managementet is biztosítunk, amelynek keretein belül orvos kollégáink specializált informatikai rendszerünk segítségével telefonon, online vagy személyesen segítenek a további szükséges vizsgálatok, szakterületi egyeztetések előkészítésében és az ezekkel kapcsolatos tudnivalók, előkészületek pontos megértésében.  


COMPLEX-TEAM VÉLEMÉNY MEGRENDELÉSE

Endokrinológiai diagnosztikus vizsgálatok

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról