Komplex mozgásszervi rehabilitáció

A mozgásszervi betegségek világszerte a legelterjedtebb betegségek közé tartoznak. Felmérések alapján a mozgásszervi betegségek előfordulási gyakorisága lényegesen magasabb, mint bármely egyéb betegségcsoportba sorolt betegség gyakorisága!

 

Gondolta volna, hogy a szív és érrendszeri betegek számához képest 1,5-szer több  mozgásszervi beteg él a fejlett országokban?

A mozgásszervi betegségek között vannak teljesen meggyógyítható betegségek, olyan betegségek is előfordulnak, amelyek akár spontán is meggyógyulhatnak, de nagyon sok a krónikus, időnként fellángoló, jelentős tüneteket és életminőség romlást eredményező betegség, amely jelenlegi tudásunk alapján ugyan nem gyógyítható meg teljesen, de nagyon eredményesen közép és hosszútávon is kezelhető illetve kontroll alatt tartható.

A CMC Déli Klinikán végzett komplex mozgásszervi rehabilitáció célkitűzései:

 • tünetek és a mozgásszervi fájdalmak csökkentése
 • mozgáskorlátozottság, illetve a kialakult deformitásoknak a csökkentése
 • az időszakosan fellépő állapotromlások lehetőség szerinti csökkentése, megakadályozása
 • betegség romlásának a késleltetése
 • a betegek életminőségének javítása
 • terhelhetőség és a mindennapi fizikai aktivitások visszaállítása illetve minél nagyobb mértékű elősegítése

A komplex mozgásszervi rehabilitáció egyénre szabott, vagyis a beteg állapotához, szükségleteihez, igényeihez alkalmazkodó folyamat, amely akkor lehet igazán eredményes, ha különböző szakemberek összehangolt, egyeztetett javaslata alapján elkészített rehabilitációs stratégián alapuló tevékenységek folyamata, amely a beteg aktív részvételére, együttműködésére épül.

 

A CMC Déli Klinikán végzett komplex mozgásszervi rehabilitáció keretein belül a hozzánk forduló betegek olyan segítséget kapnak, amelynek a célja az optimális testi, lelki és szellemi szint elérése és megtartása.

önre szabva

Egyedi BIOINFORMATIKAI rendszert állítottunk a gyógyítás szolgálatába – számos kényelmi szolgáltatással.

Hozza létre egyéni profilját a rendszerünkben és a foglalást követően ne felejtse el kitölteni az állapotfelmérő adatlapot, hogy Szakorvosunk előre felkészülhessen a gördülékeny és hatékony vizsgálatra!

tünete van?

Bizonytalan, hogy kihez fordulhatna a panaszával? Segítünk eligazodni!

Tünetegyeztetőnkben könnyedén meghatározhatja, hogy az adott panasz milyen szakághoz tartozik.
Válassza ki az aktuális tünetet vagy betegséget és foglaljon időpontot online, egyenesen a megfelelő Szakértőnkhöz – beutaló nélkül!

Rehabilitációs kezelési lehetőségek

Különböző problémák – különböző gyógymódok

A CMC Déli Klinikán leggyakrabban alkalmazott mozgásszervi rehabilitációs kezelési lehetőségek: 

 • Svájci precíziós technológián alapuló kombinált, személyre szabott fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő lökéshullám kezelések
 • Fájdalomcsillapító illetve gyulladáscsökkentő infúziós kezelések
 • Lokális injekciós kezelések, beavatkozások(ízületbe adott orvosi kollagén, hialuron injekciós kezelések, ízületi punkció stb.)
 • Természetes hatóanyagokat tartalmazó injekciós vagy tablettás kezelések
 • Komplex, egyénre szabott  fizioterápiás kezelések:
  •  galvánkezelés
  • szelektív ingeráram terápia
  • elektroforézis
  • diadinamikus áramkezelés
  • iontoforézis
  • interferencia
  • ultrahang kezelés
  • lágylézer kezelés
 • Személyre szabott gyógymasszázs
 • Egyéni gyógytorna kezelések, McKenzie gyógytorna, tartásjavító torna, stabilizáló training
 • Kinesiotape (kinesio tapasz) terápia
 • Manuál terápia
 • Reflex masszázs kezelések
 • Gyógyászati segédeszköz rendelés és betanítás
 • Helyi gyógyszeres kezelések, pakolások

Precíziós lökéshullám kezelések

Svájci precíziós technológián alapuló kombinált, személyre szabott fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő lökéshullám kezelések

A CMC Déli Klinikán már elérhető a legkorszerűbb terápiás irányelvekkel összhangban a svájci precíziós technológián alapuló kiemelkedően hatékony fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő módszer a mozgásszervi fájdalmak, izommerevség, a nyaki izmokban kialakuló csomók, trigger pontok kezelésére.

A CMC Déli Klinikán alkalmazott kezelések során egyedülállóan hasznosítjuk a radiális lökéshullámok hatásainak a fokozására a precízen célzott, fókuszált lökéshullámok gyógyító erejét is.

A legtöbb egészségügyi intézményben használt hagyományos radiális lökéshullám kezelések során leadott lineáris energia mélyre hatolva fokozatosan veszíti el energiáit, miközben mind a felszíni bőr struktúrákban, mind az izomszövetekben kifejti kedvező hatásait. A fókuszált kezelés pedig precízen célozva egy jól meghatározott, mélyebben elhelyezkedő célpontra összpontosuló, nagy energialeadást biztosít a terápia során.

A kezelések során a bőrön keresztül juttatunk be elektromágneses mezők által gerjesztett nagy erejű hangnyomáshullámokat a kezelni kívánt területre, melyet ultrahang segítségével azonosítunk be. A klinikai tanulmányok alapján a hagyományos, radiális lökéshullám kezeléssel speciálisan kombinált  fókuszált kezelésekkel nagyobb hatékonyság érhető el, hiszen precízen célozva biztosítja a fájdalmas pontokra, gyulladásos elváltozásokra a nagy energiájú lökéshullámok gyógyító erejét a terápia során.

A kezelések kifejezett gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatást biztosítanak. Vezető orvosi szaklapokban megjelent nemzetközi klinikai vizsgálatok adatai bizonyítják azokat a molekuláris szinten zajló folyamatokat, amelyek összessége eredményezi a komplex, precízen célzott (fókuszált) lökéshullám kezelés kedvező hatásait.

A kombinált terápia 80%-os hatékonysággal alkalmazható az izmokban kialakuló csomókaz úgynevezett „myofasciális trigger pont” terápiájában is, melyek kezelésével eredményesen megszüntethetőek a kisugárzó fájdalmak és az izommerevség is.

Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő infúziós kezelések

Gyorsabb és hatékonyabb gyógyulás infúziós és/vagy injekciós kezelés(ek) segítségével

Az infúziós és injekciós kezelések előnye, hogy a hatóanyagokat közvetlenül a vérkeringésbe juttatjuk (intravénás infúzió vagy intravénás injekció formájában), így:

 • a gyomor-bélrendszer megkerülésével a gyógyszerek hatása sokkal gyorsabban érvényesül, elkezdődik
 • sokkal intenzívebb gyógyszerhatás érhető el
 • akár többféle hatóanyag is kombinálható nagyobb koncentrációban az optimális és gyors hatás eléréséhez

 

Az Ön személyre szabott infúziós és/vagy injekciós kezelésének az elkezdéséhez orvosi javaslat szükséges, minden esetben az Ön kezelőorvosa, vagy a CMC Déli Klinikán rendelő szakorvosaink határozzák meg az Ön számára megfelelő kezelést (a kezeléshez szükséges gyógyszerek/hatóanyagok típusait, mennyiségeit, a kezelés(ek) időtartamát illetve a kezelés eredményességét monitorozó kontroll vizsgálatok időpontjait).

A kezelőorvos előzetesen részletesen tájékoztatja Önt a szükséges infúziós vagy injekciós kezelés(ek) előnyeiről, esetleges kockázatairól, valamint a kezelés elmaradásának a veszélyeiről is.

Az ambuláns infúziós, injekciós kezeléseket Ön elegáns, diszkrét környezetben veheti igénybe a CMC Déli Klinikán.

kezelések kényelmesen, előzetes időpont előjegyzés alapján történnek, Önnek csak arra az időre szükséges befeküdnie, amíg az infúziós kezelés megtörténik, amely általánosságban 30-90 perc az alkalmazott kezeléstől függően (bizonyos hatóanyagok, betegségek, kórállapotok esetében esetlegesen szükséges lehet néhány órás megfigyelés a kezelést követően)

 

A CMC Déli Klinikán alkalmazott különböző infúziós és injekciós kezelések hatásai:

 • gyors és hatékony gyulladáscsökkentés, fájdalomcsillapítás
 • tünetek csökkentése, megszüntetése
 • közérzet javulás
 • teljesítőképesség növekedése
 • általános állapot javulása

 

Az infúziós kezelés(ek) előtt különleges előkészület nem szükséges. A szokásos gyógyszereit a kezelés előtt beveheti, étkezhet, folyadékot fogyaszthat. Az infúziós terápia időtartama általában 30-90 perc (az alkalmazott kezeléstől függően).

Fontos, hogy az infúziós kezelést követően Ön gépjárművet ne vezessen, balesetveszélyes munkát ne végezzen, mert a beadott gyógyszerek befolyásolhatják az ehhez szükséges képességeket!

Amennyiben az injekciós vagy az infúziós kezelést nem a CMC Déli Klinikán dolgozó orvos rendelte el, akkor az időpontfoglaláshoz, bejelentkezés kapcsán szükséges megismernünk, hogy a kezelőorvos milyen injekciós vagy infúziós kezelést rendelt, így kérjük, hogy a kezelésekre vonatkozó javaslatot és az egyéb betegségeinek a dokumentációját mindenképpen hozza magával, mert az ebben szereplő orvosi információk nélkül az infúziós kezelést nem tudjuk megkezdeni!

Lokális injekciós kezelések, beavatkozások

A fájdalmas ízület(ek)be, lágyrész(ek)be beadott lokális injekciós kezelés(ek) hatására:

 • sokkal intenzívebb gyógyszerhatás érhető el
 • akár többféle hatóanyag is kombinálható nagyobb koncentrációban az optimális és gyors hatás eléréséhez

Az Ön számára optimális injekciós kezeléshez orvosi javaslat szükséges, minden esetben az Ön kezelőorvosa, vagy a CMC Déli Klinikán rendelő szakorvosaink határozzák meg az Ön számára legoptimálisabb kezelést (a kezeléshez szükséges gyógyszerek/hatóanyagok típusait, mennyiségeit, a kezelés(ek) időtartamát illetve a kezelés eredményességét monitorozó kontroll vizsgálatok időpontjait).

A kezelőorvos előzetesen részletesen tájékoztatja Önt a szükséges injekciós kezelés(ek) előnyeiről, esetleges kockázatairól, valamint a kezelés elmaradásának a veszélyeiről is.

Lokálisan (az ízületekbe, lágyrészekbe) adható úgynevezett szteroid, vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő injekciós kezelés(ek) hatására gyors és nagyon hatékony fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és így a mozgásszervi tünetek eredményes csökkentése/megszüntetése érhető el pl. teniszkönyök, nyáktömlő gyulladás, talpi sarkantyú stb.

Ízületi fájdalom, ízületi betegségek, ízületi gyulladás, arthrosis (artrózis), porckopás esetén a különböző lokálisan alkalmazható hialuronsav készítményekkel végzett injekciós kezelés(ek) hatására:

 • hatékony fájdalomcsillapítás
 • erős gyulladáscsökkentés érhető el
 • valamint a kezelés(ek) elősegíti(k) az ízületek mozgékonyságának a visszanyerését.

A hialuronsav segíti az ízületek mozgását, „megolajozza” az ízületi porcfelszíneket és így lehetővé teszi, elősegíti az érintkező porcfelületek akadálytalan mozgását.

A CMC Déli Klinikán – a porckopás, az ízületi gyulladás és a különböző ízületek érintettségének a  mértékétől függően személyre szabottan alkalmazott hialuronsav injekciós kezelés:

 • segíti a porcsejtek működését
 • megakadályozza a porcréteg elveszítését, a porc további kopását
 • fájdalomcsillapító és
 • gyulladáscsökkentő hatású
 • porc-előanyagot tartalmaz
 • kenőanyagként funkcionálva csillapítja az ízület felszínét ért lökéseket, és elősegíti az ízületek megfelelő működését
 • fokozza a szervezet saját (ún. endogén) hyaluronsav termelését
 • biztonságos, könnyű beadni, könnyen eljut a szövetekhez kis molekulasúlya miatt
 • akár már az első injekció után hatásos és hatása a legtöbb esetben több hónapig tart

Érdemes tudni, hogy a – szúrást leszámítva – a hilauronsav ízületi injekció beadása egyáltalán nem jár fájdalommal. Nemzetközi kutatási eredmények alapján a 3 hónapos hialuronsavas kezeléssel tartósan (12-18 hónapon keresztül) enyhült a fájdalom és javult az ízületi funkció. Enyhébb, korai  elváltozások,  rendellenességek esetén jobb eredmények várhatóak, így fontos a korai diagnózis és a kezelés(ek) időben történő elkezdése!

Lokális hialuronsav kezelés a lágyrészek (pl. ínszalagok)  kezelésére is hatékonyan alkalmazható, hatására:

 • gyorsabb gyógyulás (klinikai vizsgálatokban 35%-kal gyorsabb gyógyulás, a fájdalommentes állapot ill. a sérülésből adódó mozgáskorlátozottság gyorsabb elérése, megszüntetése volt megfigyelhető)
 • a szövetek heg nélküli gyógyulása, a szalagok komplett, teljesebb regenerálódása
 • a fájdalom, a gyulladás és a duzzanat hatékonyabb csökkentése
 • a konzervatív kezelés – R.I.C.E.  azaz pihentetés-jegelés-kompresszió-felpolcolás – eredményességének a jelentős javulása tapasztalható

A készítményeket ízület körüli injekció formájában a sérülés után 48 órán belül kell beadni. Az első injekció beadása után 48 órával ismételten be kell adni. A készítmény együtt alkalmazható a konzervatív – pihentetés-jegelés-kompresszió-felpolcolás – kezeléssel.

Komplex egyénre szabott fizioterápiás kezelések

A fizioterápia a természet energiáit használja fel és állítja a gyógyítás szolgálatába, sok esetben kiváltva ezzel a gyógyszeres kezeléseket. A fizioterápia magában foglalja:

 • a mechano-terápiát (gyógytornagyógymasszázs)
 • az elektroterápiát (galvánkezelés, iontoforézis, rövidhullám, mikrohullám, ultrahang, diadinamika, interferencia, elektromágneses sugárzás, szelektív ingeráram, TENS)
 • a hidro- és balneoterápiát.

 

A különböző fizioterápiás eljárások vagy ezek kombinációja eredményesen alkalmazható a mozgásszervi fájdalom illetve egyéb mozgásszervi panaszok kezelésében is. Mivel minden beteg és betegség más és más, ezért a javasolt fizioterápiát szakértőink személyre szabottan állítják össze és végzik el minden esetben a beteg aktuális állapotához, panaszaihoz igazítva.

 • galvánkezelés:

A bőrfelület és az elektróda közé nedves anyag (textil, szivacs) kerül. A kezelt testrészen bizsergő áramérzés és átmeneti bőrpír alakul ki. A kezelés javítja a vérkeringést, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású és gyorsítja a szöveti nedvek felszívódását.

Fontosabb alkaImazási területei: idegfájdalmak, ideggyulladások, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, (teniszkönyök, golfkönyök stb), derékfájdalom.

 • szelektív ingeráram terápia:   

 A kezelés csökkenti a fájdalmat, fokozza a vérkeringést. Idegsérülés vagy tartós mozgáshiány miatt meggyengült izom, ill. izomcsoport erősítésére szolgáló kezelés.

 • diadinamikus áramkezelés

Kombinált galvánáram kezelés, amely a galvánáram kezeléssel megegyező hatásokat vált ki, azaz javítja a vérkeringést, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású és gyorsítja a szöveti nedvek felszívódását.

Fontosabb alkaImazási területei: idegfájdalmak, ideggyulladások, izomgörcsök, gerincfájdalom, gerinc kopása.

 • elektroforézis, iontoforézis (iontophoresis)

Kisfrekvenciás galvánáram kezelés, melynek segítségével gyógyszert juttatunk közvetlenül a fájdalmas területre. Gyulladás csökkentő, fájdalomcsillapító, ödéma csökkentő hatása van.

Fontosabb alkaImazási területei: idegfájdalmak, ideggyulladások, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak (teniszkönyök, golfkönyök stb.), alagút szindrómák, hegesedések.

 • interferencia kezelés

A kezelés során a középfrekvenciás áram fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, anyagcsere javító, izomgörcsöt (izom spazmust) oldó, keringés fokozó hatását használjuk ki.

 • ultrahang kezelés (sonophorézis)

A kezelés során a kezelőfejből kibocsátott hullámok a szervezetben elnyelődnek, melynek hatására értágulat, helyi vérkeringés fokozódás, a feszes izomzat ellazulása jön létre. Jól használható fájdalomcsillapításra és heges, merev szövetek fellazítására, fájdalmas izomcsomók eloszlatására.

 • lágylézer kezelés

A lágy lézerek segítik a beteg sejtek eredeti funkciójának helyreállítását. Javítják a sejtekben az oxigénellátást, az erek újra képződését, a vérkeringést. Csökkentik a gyulladásokat és az ödémákat valamint a sebek, fekélyek gyógyulási idejét. Alkalmazása megindítja a gyógyulást, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A lézer kezelés fájdalommentesen, érintés nélkül végezhető, így nem okozhat sérülést. Nem allergizál, nem okoz sugár-, vagy elektromos terhelést, nincs mellékhatása. A kezelés többször ismételhető, gyógyszerekkel és más fizioterápiával jól kombinálható. Eredményesen alkalmazható többek között ízületi és csonthártyagyulladásban, nyakfájdalomban, krónikus ízületi rendellenességekben stb.

Személyre szabott gyógymasszázs

Személyre szabott gyógymasszázs

A CMC Déli Klinika® nagy szakmai gyakorlattal rendelkező gyógymasszőr, gyógytornász szakemberei által végzett gyógymasszázs hatására helyileg és reflexes távolhatás révén:

 • kitágulnak az erek, javul a vérkeringés és a masszírozott területen vérbőség alakul ki így az izmok, bőr alatti szövetek több oxigént és tápanyagot kapnak, javul az anyagcsere illetve fokozódik a káros anyagok kiürítése
 • csökken a fájdalom
 • javul az izmok rugalmassága és teljesítőképessége: csökken az izmok feszülése, a túlfeszült, görcsös izmok, izomcsomók ellazulnak
 • csökken a stressz, ellazítja, átmozgatja az izmokat, ízületeket és elősegíti a hatékonyabb regenerálódást, megnyugtató pihenést, alvást

Szakembereink a személyre szabott állapotfelmérés során tájékozódnak a bőr, bőr alatti kötőszövetek, az izomzat illetve az ízületek állapotáról és ennek megfelelően végzik a különböző kezeléseket. A különböző gyógymasszázs technikák kiválóan alkalmazhatóak nemcsak az izomzat ellazítására, hanem az izomzat tónusának a fokozására, az az izomtónus visszanyerésére is.

Ismerje meg a CMC Déli Klinikán végzett  gyógymasszázs változatos formáit!

Egyéni gyógytorna kezelések

A gyógytorna az egyik legősibb terápiás ág, melyet a megelőzésben, a gyógyításban, valamint az utóbbi időben a rekreációban és a rehabilitációban is egyaránt alkalmaznak. A fizioterápia konzervatív módszer, mely mozgásszervi-, belgyógyászati-, neurológiai-, és egyéb betegségek megelőzését, gyógyítását célozza.

Milyen problémákra ajánljuk a gyógytornát?

Mindenképpen ajánlott olyan betegeknek, akik mozgásszervi problémákkal, ízületi gyulladással, ízületi kopással, sportsérülésekkel vagy gerincbántalmakkal (derékfájás, hátfájás, nyakfájás) küzdenek. A gyógytorna emellett segít a rehabilitációban, a tartásjavításban, valamint serkenti a vérkeringést is.

A gyógytorna nagyon fontos szerepet játszik a műtétek, balesetek és sportsérülések utáni rehabilitációs időszakban. A két leggyakoribb sportsérülés a bokaszalag szakadás és a térdízületi keresztszalag szakadás. A gyógytorna erősíti az izmokat, biztosítva az ízületek stabilitását. Rendszeres gyógytorna mellett kb. 7-8 hét múlva terhelhető teljesen a sérült ízület.

Mit nyújt a gyógytorna?

Egyéni, személyre szabott gyógytorna programmal várjuk a pácienseket, hiszen így lehet a legeredményesebben kezelni a mozgásszervi problémákat. A gyógytorna magában foglalja a prevenciót, a tartásjavítást, valamint az ízületi mozgásterjedelem javítását is. Klinikánkon a McKenzie gyógytornát is megtanítjuk pácienseinknek, amelynek nagy előnye, hogy akár otthon is lehet alkalmazni, valamint nem igényel különösebb eszköztárat.

A McKenzie gyógytorna

A legtöbben ma hátfájással, derékfájással, nyakfájdalommal és ízületi problémákkal fordulnak orvoshoz. A mozgásszervi megbetegedések jellemzően nemcsak fájdalommal, hanem mozgáskorlátozottsággal is járnak. A betegek arról számolnak be, hogy olyan mindennapi egyszerű dolgok is problémát okoznak, mint a lehajolás a cipő bekötéséhez, vagy egy kabát felvétele. A McKenzie gyógytornát végzők saját maguk tehetnek azért, hogy a fájdalom csökkenjen, a mozgás újra könnyebben menjen, és az állapotuk javuljon.

Milyen gyakorisággal ajánlott a gyógytorna?

Heti kétszer fél óra a leghatékonyabb, de ha van rá lehetőség, akár heti háromszor is ajánlott!

Hogyan zajlik a torna?

A gyógytorna fő feladata az izmok tónusának helyreállítása, az ízületi mozgásterjedelem növelése és a keringés javítása. Gyakorlatok szempontjából a legfontosabb a páciens diagnózisa, kora, neme, súlya, izomtónusa, aktuális állapota. A torna-feladatok nem a tüneteket enyhítik, hanem a fájdalom okát szüntetik meg.

Van-e kockázata a kezelésnek, jár-e fájdalommal?

A gyakorlatok a legnagyobb körültekintéssel zajlanak, gyógytornászunk pedig külön figyelmet fordít arra, hogy a mozdulatok kíméletesek legyenek, és a páciens lehetőleg ne érezzen fájdalmat közben. Mivel mindenkinek egyéni igényei vannak, ezért fontosnak tartjuk, hogy személyre szabva találjuk meg a leghatékonyabb módját a tornának.

Miért válassza a CMC Déli Klinika® gyógytorna programját?

Központunkban gyógytornász- fizioterapeuta személyre szabott gyakorlatokkal várja a gyógyulni vágyókat. Az általa alkalmazott gyógytornával olyan gyakori mozgásszervi betegségeket is eredményesen kezel, mint például a gerincsérv. Gyógytorna programunk számos probléma esetén segíthet, amely az ülő életmódhoz, sportsérüléshez, vagy más elváltozáshoz kapcsolódik.

Kinesiotape (kinesio tapasz) terápia

A kineziológiai tapasz az izmokra felhelyezve, csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. Ellazítja a túlhajszolt izmokat, valamint segíti működésüket a nap 24 órájában.

 Alapelv

A test öngyógyító folyamatait egy speciális anyaggal, illetve a hozzátartozó felhelyezési technikával segítse, mely a szervezet receptorait ingerli.

Cél

Nem az egyes mozgások korlátozása, hanem az, hogy lehetővé tegye az ízületek és izmok fiziológiás mozgásait.

Felhasználási lehetőségek

 • fájdalomcsillapítás
 • megelőzés (prevenció)
 • műtét utáni időszak (postoperatív állapot)
 • ortopédia
 • sportfizioterápia
 • neurológia
 • belgyógyászat
 • nőgyógyászat
 • gyermekgyógyászat

Hatás

 •  izomzat normotonizálása
 •  mikrokeringés javítása
 •  nyirokrendszer aktivizálása
 •  izomfunkció segítése
 •  inak és szalagok támogatása
 •  fájdalomcsillapítás

 Tape

Egy kinesio tape rugalmassága 130 – 140%, összehasonlítva az emberi izmok saját nyúlási képességével. Ez a rugalmasság teszi lehetővé az izomminőség normalizálását és a nyirok- és vérkeringés elősegítését. A felhasznált anyagok minősége és a feldolgozás, valamint a szalagok vízálló és légáteresztő tulajdonsága lehetővé teszi a hosszan tartó használatot és kényelmet Ezzel egyidejűleg megőrzi a páciens mozgásszabadságát sportolás, zuhanyzás, úszás, szaunázás közben, nem korlátozza vagy akadályozza a beteget munka vagy más, a mindennapi élethez tartozó tevékenység gyakorlása során.

Felhelyezés

A felhelyezés módjától függően a szalagot nyújtás nélkül, vagy különböző mértékben előnyújtva ragasztják fel. Mielőtt a szalagot felhelyezik és a hordózófóliát eltávolítják, a szalagcsíkot a megfelelő hosszúságúra vágják. Így lehet az I szalag mellett Y és X szalagokat is készíteni.

Eltávolítás

Viszonylag fájdalommentesen eltávolítható, ha a szalag nedves – pl. a zuhany alatt. Eközben a bőrt megfeszítjük és a szalagot a szőrzet növekedésének irányába lehúzzuk.

Kontraindikációk

Az elasztikus taping használatának a mai napig nincsenek ismert mellékhatásai. Mindazonáltal a következő kontraindikációk esetén a kineziotaping használatát mellőzni kell.

 • nyílt sebek
 • még meg nem gyógyult hegek
 • pergamenszerű bőr pikkelysömör
 • Kötőszöveti-zóna keresztcsont (genitális zóna) a terhesség első három hónapjában
 • ismert akril-allergia

Színek

Az elasztikus tape szalagot leggyakrabban négy különböző színben használják. Pink, kék, bézs és fekete. A szalagok sem minőségükben, sem tulajdonságaikban nem különböznek egymástól. Azonos nyúlási képességük van.

Miből készült?

A kineziológiai szalag (kinesio tape, kineziológiai tapasz) elasztikus pamutból készült, mely akril ragasztóréteggel van ellátva, alakja és sűrűsége a valódi bőrhöz hasonlóan lett kialakítva. Izmokra felhelyezve, csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.

Ellazítja a túlhajszolt izmokat, valamint segíti működésüket a nap 24 órájában. Teljesen latexmentes, ezért nem veszélyes az érzékeny bőrre. Ideális a gyermekgyógyászatban és az idősgondozásban egyaránt. Használata során nem terheli nyomás a bőrfelszínt, könnyű felhelyezni és kényelmesen viselhető akár 3-5 napig is. Vízálló szerkezete távol tartja a nedvességet, használata közben nem okoz gondot a sem a zuhanyzás, fürdés, sem az úszás. Elősegíti a vér és nyirokkeringést, s ezen keresztül a rehabilitációt és a fájdalomcsillapítást. Szinte minden klinikai esetben használják a sérülések gyógyítására, deréktáji panaszok, ficamok, gerincsérv, térd- és bokapanaszok és még számtalan egyéb panasz kezelésére.

Miért kedvelik a sportolók?

A kinesio tape segíti a vérkeringést, a nyirokfolyadék áramlását, emellett az izmok, ízületek stabilizálására is kiválóan alkalmas. Segítségével az izomgörcsök kialakulását is megakadályozhatjuk, ráadásul gyulladások ellen is hatékonyan alkalmazható. Előnye, hogy viselete kényelmes, a sportolókat pedig nem akadályozza mozgás közben.

Milyen előnyei vannak a kinesio tape-nek? 

A több mint 20 éve eredményesen alkalmazott eszközzel csökkenthető a fájdalom, de emellett a mozgáskorlátozottság is kezelhető vele. Egyaránt használják sportsérülések, gerincferdülés, ízületi problémák, valamint ficamok és húzódások esetén.

Enyhíti a fájdalmat:

A kineziológiai tapasz fájdalomcsökkentő hatású általános sérüléseknél, akárcsak Achilles-ín gyulladás, talpi izomkötegek gyulladása, futók térdsérülése, sípcsont sínbe tétele, térdín húzódások, gyulladt vádli, nyak és vállfájdalmak esetén.

Stabilizál:

Biztosítja, megtámasztja a gyulladt vagy sérült izmokat, ízületeket, inakat a mozgás akadályozása nélkül, ellentétben a kompressziós szalag épp akadályozza azt.

Regenerál:

A tapasz elősegíti a gyorsabb gyógyulást, gyógyszer nélkül. Rovarcsípések és ödéma esetén is ajánlják, mivel természetes módon járul hozzá ezek megszüntetéséhez.

 Hogyan kell alkalmazni a tapaszt?

A tapasz szakszerű felhelyezéséhez gyógytornász segítségére van szükség.

A kineziológiai tapasz az izmokra felhelyezve, csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. Ellazítja a túlhajszolt izmokat, valamint segíti működésüket a nap 24 órájában.

 Alapelv

A test öngyógyító folyamatait egy speciális anyaggal, illetve a hozzátartozó felhelyezési technikával segítse, mely a szervezet receptorait ingerli.

Cél

Nem az egyes mozgások korlátozása, hanem az, hogy lehetővé tegye az ízületek és izmok fiziológiás mozgásait.

Felhasználási lehetőségek

 • fájdalomcsillapítás
 • megelőzés (prevenció)
 • műtét utáni időszak (postoperatív állapot)
 • ortopédia
 • sportfizioterápia
 • neurológia
 • belgyógyászat
 • nőgyógyászat
 • gyermekgyógyászat

Hatás

 •  izomzat normotonizálása
 •  mikrokeringés javítása
 •  nyirokrendszer aktivizálása
 •  izomfunkció segítése
 •  inak és szalagok támogatása
 •  fájdalomcsillapítás

 Tape

Egy kinesio tape rugalmassága 130 – 140%, összehasonlítva az emberi izmok saját nyúlási képességével. Ez a rugalmasság teszi lehetővé az izomminőség normalizálását és a nyirok- és vérkeringés elősegítését. A felhasznált anyagok minősége és a feldolgozás, valamint a szalagok vízálló és légáteresztő tulajdonsága lehetővé teszi a hosszan tartó használatot és kényelmet Ezzel egyidejűleg megőrzi a páciens mozgásszabadságát sportolás, zuhanyzás, úszás, szaunázás közben, nem korlátozza vagy akadályozza a beteget munka vagy más, a mindennapi élethez tartozó tevékenység gyakorlása során.

Felhelyezés

A felhelyezés módjától függően a szalagot nyújtás nélkül, vagy különböző mértékben előnyújtva ragasztják fel. Mielőtt a szalagot felhelyezik és a hordózófóliát eltávolítják, a szalagcsíkot a megfelelő hosszúságúra vágják. Így lehet az I szalag mellett Y és X szalagokat is készíteni.

Eltávolítás

Viszonylag fájdalommentesen eltávolítható, ha a szalag nedves – pl. a zuhany alatt. Eközben a bőrt megfeszítjük és a szalagot a szőrzet növekedésének irányába lehúzzuk.

Kontraindikációk

Az elasztikus taping használatának a mai napig nincsenek ismert mellékhatásai. Mindazonáltal a következő kontraindikációk esetén a kineziotaping használatát mellőzni kell.

 • nyílt sebek
 • még meg nem gyógyult hegek
 • pergamenszerű bőr pikkelysömör
 • Kötőszöveti-zóna keresztcsont (genitális zóna) a terhesség első három hónapjában
 • ismert akril-allergia

Színek

Az elasztikus tape szalagot leggyakrabban négy különböző színben használják. Pink, kék, bézs és fekete. A szalagok sem minőségükben, sem tulajdonságaikban nem különböznek egymástól. Azonos nyúlási képességük van.

Miből készült?

A kineziológiai szalag (kinesio tape, kineziológiai tapasz) elasztikus pamutból készült, mely akril ragasztóréteggel van ellátva, alakja és sűrűsége a valódi bőrhöz hasonlóan lett kialakítva. Izmokra felhelyezve, csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.

Ellazítja a túlhajszolt izmokat, valamint segíti működésüket a nap 24 órájában. Teljesen latexmentes, ezért nem veszélyes az érzékeny bőrre. Ideális a gyermekgyógyászatban és az idősgondozásban egyaránt. Használata során nem terheli nyomás a bőrfelszínt, könnyű felhelyezni és kényelmesen viselhető akár 3-5 napig is. Vízálló szerkezete távol tartja a nedvességet, használata közben nem okoz gondot a sem a zuhanyzás, fürdés, sem az úszás. Elősegíti a vér és nyirokkeringést, s ezen keresztül a rehabilitációt és a fájdalomcsillapítást. Szinte minden klinikai esetben használják a sérülések gyógyítására, deréktáji panaszok, ficamok, gerincsérv, térd- és bokapanaszok és még számtalan egyéb panasz kezelésére.

Miért kedvelik a sportolók?

A kinesio tape segíti a vérkeringést, a nyirokfolyadék áramlását, emellett az izmok, ízületek stabilizálására is kiválóan alkalmas. Segítségével az izomgörcsök kialakulását is megakadályozhatjuk, ráadásul gyulladások ellen is hatékonyan alkalmazható. Előnye, hogy viselete kényelmes, a sportolókat pedig nem akadályozza mozgás közben.

Milyen előnyei vannak a kinesio tape-nek? 

A több mint 20 éve eredményesen alkalmazott eszközzel csökkenthető a fájdalom, de emellett a mozgáskorlátozottság is kezelhető vele. Egyaránt használják sportsérülések, gerincferdülés, ízületi problémák, valamint ficamok és húzódások esetén.

Enyhíti a fájdalmat:

A kineziológiai tapasz fájdalomcsökkentő hatású általános sérüléseknél, akárcsak Achilles-ín gyulladás, talpi izomkötegek gyulladása, futók térdsérülése, sípcsont sínbe tétele, térdín húzódások, gyulladt vádli, nyak és vállfájdalmak esetén.

Stabilizál:

Biztosítja, megtámasztja a gyulladt vagy sérült izmokat, ízületeket, inakat a mozgás akadályozása nélkül, ellentétben a kompressziós szalag épp akadályozza azt.

Regenerál:

A tapasz elősegíti a gyorsabb gyógyulást, gyógyszer nélkül. Rovarcsípések és ödéma esetén is ajánlják, mivel természetes módon járul hozzá ezek megszüntetéséhez.

 Hogyan kell alkalmazni a tapaszt?

A tapasz szakszerű felhelyezéséhez gyógytornász segítségére van szükség.

Manuál terápia

A manuál terápia mozgásszervi betegségek (műtét, illetve gyógyszer nélküli) gyógyítására alkalmas módszer.

A manuál terápia egy magas szintű diagnosztikai és terápiás módszer, amely a gerinc és végtagproblémák orvoslására dolgoztak ki.

Ez a módszer tüneti terápia helyett, oki terápiára törekszik, vagyis feltérképezi, hogy a panaszok miért jöttek létre és megszünteti az okokat, így tartós állapotjavulást biztosít.

A kezelés a páciens alapos ortopédiai kivizsgálásával kezdődik. Megvizsgáljuk a páciens tartását, az esetleges deformitásokat, aszimmetriákat, a gerinc formáját és mozgásterjedelmét, a csigolyák mozgásait, a végtagízületek mozgathatóságát, az izmok állapotát, erejét, nyújt hatóságát. Fontos a páciens mindennapjainak, szokásainak feltérképezése a munkahely, hobby, sportolási szokások, táplálkozás, folyadékfogyasztás vonatkozásában.

A terápia komplex:

tartalmaz előkészítő lágyrész technikákat, masszázsfogásokat, majd mobilizációs és manipulációs technikákkal az ízületek megfelelő mozgását állítjuk helyre. Célirányos (erősítő, nyújtó jellegű) gyakorlatokkal stabilizáljuk az elért javulást. A pácienst ergonómiai tanácsokkal látjuk el, hogyan célszerű beállítani munkahelyén az asztalt, széket, monitort, klaviatúrát, egeret, ha emelnie kell, azt hogyan tegye gerinckímélő módon. Javaslatot teszünk a megfelelő sport, mozgásforma kiválasztására.

Alkalmazási területek:

 • Gerincproblémák
 • Hátfájdalom, csípőfájdalom, derékfájdalom
 • Könyökfájdalom, végtagfájdalmak
 • Lábba sugárzó fájdalom
 • Nyakfájdalom, vállfájdalom
 • Mozgás beszűkülés, elmerevedés
 • Mozgásszervi eredetű fejfájás
 • Sportsérülések
 • Műtét utáni mozgás beszűkülés
 • Sportolók gerincének karbantartás

 

Milyen betegségeknél nem alkalmazható manuál terápia?

A manuál terápia alkalmazása ellenjavallt: tumoros betegeknél, traumás eltéréseknél, gyulladásos folyamatokkor, lázas, influenzás állapotnál, oszteoporózisban szenvedőknél, vérzékenyeknél, agyi és egyéb érbetegségekben szenvedőknél.

Mi a különbség a csontkovács és a manuál terapeuta között?

Alapvető különbség, hogy a “csontkovács” nem végez el egy sor olyan vizsgálatot, amit nem is tud gyógytornász, orvos diploma hiányában. Ne felejtsük el, az egyetem elvégzése után a manuál terapeuták további három évig tanulják a szakma fortélyait. Ezt a tanulási folyamatot semmivel nem lehet pótolni.
A csontkovács vizsgálat, ultrahang, orvosi lelet, MR kiértékelésének hiányában és egyénre szabott komplett kezelési terv felállítása nélkül, néhány erőteljes mozdulattal, manipulációval – durva fogásokkal – támadja a fájdalmas – problémás területet, nem kezel ok-okozati összefüggéseket, nem foglalkozik az alapprobléma és az elváltozások megkülönböztetésével és célzott kezelésével. Nincs anamnézis felvétel, inspekció, palpáció, aktív és passzív mozgás vizsgálat, nincs szegmentális vizsgálat sem, amellyel megkülönböztetné a hypermobil és a blokkolt szegmenseket, s ez alapján csak a blokkot kezelné és a hypermobilitást nem fokozná. A manipulációk által oldott blokkok célzott tornagyakorlatok – stabilizálás és nyújtás nélkül hamarosan visszaállnak, a hypermobil szegmensek a helytelen diagnózis miatt egyre hypermobilabbá válnak, és a későbbiekben ezek is fájdalmat okoznak.

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek

No data was found