Déli Klinika - Koronavírus információk

Tisztelt Pácienseink!

A járványügyi veszélyhelyzet miatt, aki

 • akut légúti fertőzésben szenved, azaz lázas, vagy köhög, vagy légszomja van és a tünetek kezdete előtti 14 napban külföldön járt
 • vagy aki lázas, vagy köhög, vagy légszomja van, és a tünetek kezdete előtti 14 napban szoros kapcsolatban volt új koronavírussal (COVID-19 betegség) megerősítetten vagy valószínűsítetten fertőzött személlyel

kérjük, hogy halassza el a CMC Déli Klinikán tervezett és/vagy előjegyzett vizsgálatát és haladéktalanul jelentkezzen a háziorvosánál!

Köszönjük segítő közreműködésüket az új koronavírussal (COVID-19 betegség) kapcsolatos óvó-védő rendszabályok fokozott betartása kapcsán!

A fertőzésveszély minimalizálása érdekében tisztelettel kérjük a szolgáltatási díjak lehetőség szerinti bankkártyával történő kiegyenlítését!

Milyen lehetőségeket biztosítunk a Páciensek biztonságos egészségügyi ellátása érdekében?

A minőségbiztosítási rendszerünkben rögzítettekkel összhangban minden munkatársunk teljes és gondos figyelmet fordít a Kormány által a veszélyhelyzetben előírt higiéniai, valamint óvó-védő rendszabályok fokozott betartására:

 • nagy hatékonyságú, széles spektrumú baktérium, gomba és vírusölő, valamint hidegplazmás fertőtlenítő eljárásokkal rendszeresen fertőtlenítjük a használati tárgyakat, felületeket, eszközöket  
 • a vizsgálatokat egyszer használatos eszközökkel, a megfelelő védőfelszereléssel és védőruházatban végezzük
 • a hatályban lévő hatósági előírások alapján folyamatosan monitorozzuk, kiszűrjük (előzetes testhőmérséklet mérés, kórelőzmény stb.) és a megfelelő ellátó helyre irányítjuk a koronavírus fertőzés szempontjából gyanús Pácienseket
 • folyamatosan biztosítjuk Pácienseink és munkatársaink részére a személyes higiénia (kézfertőtlenítés, egyszer használatos) eszközök használatát 
 • tájékoztató anyagainkkal, oktató videóinkkal segítjük a koronavírus járvány elleni védekezést.

 

A vizsgálatokat csak előzetesen egyeztetett és pontosan betartott előjegyzési időpontokban tudjuk végrehajtani.  Az esetleges várakozási időt tágas, kényelmes várótermeinkben biztosítjuk. A vizsgálatokhoz korszerűen felszerelt rendelőket, vizsgálókat biztosítunk.  

 

Diagnosztikai vizsgálatainkat egyedi fejlesztésű bioinformatikai rendszerünk szolgáltatásaival egészítjük ki, amely lehetőséget biztosít:

 • online azonnali időpontfoglalásra
 • előzetes részletes állapot-felmérésre, valamint integrált, egyedi rizikóelemzések elkészítésére
 • a vizsgálatok gyors, kényelmes magas szakmai színvonalú elvégzése 

a leletek, vizsgálati dokumentációk véglegesítését követő azonnali elérésére

Hogyan mossunk kezet?

Az új koronavírus (COVID-19 betegség) megelőzése, mit tudunk tenni?

Az új koronavírus (COVID-19 betegség) megelőzésének érdekébe a szakértők a következőket javasolják:

 • Köhögjön, tüsszentsen zsebkendőbe!
 • Kerülje a betegség tüneteit mutató embert!
 • Csak akkor használjon maszkot, ha légzőszervi tünetei vannak!
 • Legyen óvatos élő állatokkal való találkozáskor!
 • Alaposan főzze és süsse meg az ételeket!
 • Ha beteg, maradjon otthon, hívja az orvost!
 • Szemhez, szájhoz, archoz csak kézmosás után nyúljon!
 • Szellőztessen rendszeresen, tisztítsa a gyakran megéríntett felületeket!
 • Kerülje a nagy tömeget, zárt légterű helységeket!
 • Mosson kezet gyakran vízzel és szapannal!
 • Mindig hiteles forrásból tájékozódjon!

10 ok, amiért ne essen pánikba

Blog

Gyakran feltett kérdések az új koronavírussal kapcsolatban

Terjesztik-e az új koronavírust (COVID-19 betegséget) a szúnyogok?

Jelenleg  nem állnak rendelkezésre adatok vagy bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy az új koronavírust (COVID-19 betegséget) szúnyogok terjeszthetik. 

Az új koronavírus (COVID-19 betegség) légúti vírus, amely elsősorban olyan, a levegőben lebegő cseppeken keresztül terjed, amelyek egy fertőzött személy köhögésekor vagy tüsszentésekor keletkeznek, ill. a fertőzött személy orrváladékából származnak.

A fertőzés megelőzése érdekében gyakran mossa meg a kezét szappannal és vízzel, valamint használjon alkoholos alapú kézfertőtlenítőt.

Ezenkívül kerülje a szoros kapcsolatot olyan egyénnel, akinél az új koronavírus fertőzésének klinikai tünetei megjelentek.

Terjedhet-e forró és párás éghajlattal rendelkező területeken az új koronavírus (COVID-19 betegség)?

Az eddigi bizonyítékok alapján az új koronavírus (COVID-19 betegség) terjedhet MINDEN FÖLDRAJZI TERÜLETEN,  ideértve a forró és párás időjárási területeket is.

Az éghajlattól függetlenül alkalmazza a megelőző védőintézkedéseket, ha olyan helyen él vagy utazik ahol új koronavírus (COVID-19) eseteket jelentettek.  Az új koronavírus (COVID-19 betegség) elleni védekezés legjobb módja a gyakori kézmosás. Ezzel elpusztítja a kezére került vírusokat, és elkerüli a fertőzést, amely akkor fordulhat elő, ha fertőzött kezével megérinti a szemét, a száját és az orrát. 

Terjesztheti-e az új koronavírust (COVID-19 betegséget) a Kínában gyártott ipari termék?

Annak ellenére, hogy az új koronavírus néhány órán keresztül vagy akár néhány napig is képes megtartani fertőző képességét  bizonyos felületeken (a felület típusától függően), nagyon valószínűtlen, hogy a vírus sokáig életképes maradjon a Kínában gyártott termékek felületén, miután mozgatják, szállítják, különböző hőmérsékleten és változó relatív páratartalmú környezetben.

Ha úgy gondolja, hogy mégis veszélyt jelenthet egy szennyezett felület, tisztítsa meg fertőtlenítőszerrel. Abban az esetben, ha a fertőtlenítés előtt megérintette, mossa meg a kezét szappannal és vízzel, valamint használjon alkoholos alapú kézfertőtlenítőt.

Forró fürdővel megelőzhetjük-e az új koronavírus fertőzést (COVID-19 betegséget)?

A forró fürdő alkalmazása nem akadályozza meg az új koronavírus (COVID-19) fertőzést.

Normál testhőmérséklete 36,5 – 37 ° C körül marad, függetlenül a fürdő vagy a zuhany hőmérsékletétől. Valójában egy rendkívül forró vizes fürdő alkalmazása káros lehet, mivel megégetheti a bőrt és a nyálkahártyákat.

Az új koronavírus (COVID-19 betegség) elleni védekezés legjobb módja a gyakori kézmosás. Ezzel el lehet pusztítani azokat a vírusokat, amelyek esetleg a kézre kerültek, és így elkerülheti a fertőzést, amely akkor következhet be, ha a fertőzött kézzel véletlenül megérintjük a szemünket, a szájunkat, az orrunkat.

Van-e speciális gyógyszer az új koronavírus (COVID-19 betegség) megelőzésére vagy kezelésére?

Jelenleg nem áll rendelkezésre speciális gyógyszer az új koronavírus (COVID-19 betegség) által okozott fertőzés megelőzésére vagy kezelésére.

Ennek ellenére  a vírussal fertőzött személyek a tüneteik súlyosságának függvényében megfelelő aspecifikuskezelést kapnak. Ezek a kezelések a tünetek enyhítésére korlátozódnak, a súlyos betegségben szenvedőknél pedig az állapotuknak megfelelő intenzív terápiás kezelések biztosítják az alapvető élettani funkciók támogatását.

Néhány speciális gyógyszer klinikai kipróbálás stádiumában van. A WHO minden területen segíti a kutatás-fejlesztési munkák gyors lebonyolítását számos külső partner bevonásával.

Csökkenti-e a hó és a hideg a COVID-19 betegség terjedését?

Nincs ok azt hinni, hogy a hideg időjárás elpusztíthatja az új koronavírust (COVID-19 betegséget).

Az emberi test normál hőmérséklete 36,5 – 37 ° C körül marad, függetlenül a külső hőmérséklettől vagy az időjárástól. A leghatékonyabb módja annak, hogy megelőzzük az új koronavírus által okozott fertőzést a megfelelően végzett kézmosás szappannal és vízzel ill. a kéz gyakori fertőtlenítése alkohol alapú kézfertőtlenítővel.

Az új koronavírus (COVID-19 betegség) az idősebb embereket érinti, vagy a fiatalabb emberek is fogékonyak a fertőzésre?

Az új koronavírus (2019-nCoV) képes minden életkorú embert megfertőzni.

Az idős emberek és a krónikus egészségügyi problémákkal küzdő emberek (például asztma, cukorbetegség, szívbetegség) érzékenyebbnek tűnnek a vírus fertőzéssel szemben és a betegség esetükben súlyosabb lefolyású lehet.

A WHO azt javasolja, hogy életkortól függetlenül minden ember tegyen lépéseket a vírusfertőzés megelőzése érdekében, a megfelelő higiénés szabályok betartásával (például a helyes kézmosási gyakorlat, zsebkendő és szájmaszk helyes használat stb.).

Hatékonyak-e az antibiotikumok az új koronavírus (COVID-19 betegség) megelőzésére és kezelésére?

Nem, az antibiotikumok nem gátolják a vírus szaporodását, csak a baktériumokra hatnak.

Az új koronavírus (COVID-19 betegslg) vírus, ezért az antibiotikumok nem használhatók a megelőzésre vagy kezelésre.

Ha azonban az új koronavírus (COVID-19) fertőzés miatt kórházba kerül valaki, akkor kaphat antibiotikumot, mivel a vírusos fertőzések esetén is felléphet  baktériumok által okozott felülfertőződés, komplikáció.

A szezám olaj használata megakadályozza-e az új koronavírus (COVID-19 betegség) bejutását a szervezetbe?

Nem. A szezám olaj nem hatástalanítja az új koronavírust.

Vannak olyan kémiai fertőtlenítőszerek, amelyek elpusztíthatják az új koronavírust (COVID-19 betegséget) a felületeken. Ide tartoznak többek között a  klór-alapú fertőtlenítőszerek, a 75% etanol, perecetsav és kloroform.

Ezeknek azonban csekély vagy semmilyen hatása nincs a vírusokra , ha a bőrre vagy az orr alá helyezik. Még veszélyes is lehet ezeknek a vegyszereknek a bőrön történő alkalmazása.

A fokhagyma evése segíthet-e megakadályozni az új koronavírus (COVID-19 betegség) fertőzését?

A fokhagyma egy egészséges élelmiszer, amelynek lehetnek bizonyos antimikrobiális tulajdonságai.

A jelenlegi járványban azonban nincs bizonyíték arra, hogy a fokhagymafogyasztás megvédi az embereket az új koronavírus fertőzéstől.

Az orr sóoldattal történő rendszeres öblítésével megelőzhető-e az új koronavírus (COVID-19 betegség) fertőzését?

Nem. Nincs bizonyíték arra, hogy az orr sóoldattal történő rendszeres öblítése megvédi az embereket az új koronavírus (COVID-19 betegség) fertőzésektől.

Kevés számú vizsgálat azt mutatta, hogy az orr sóoldattal történő rendszeres öblítése segíthet az embereknek gyorsabban felgyógyulni a megfázásból. Ennek ellenére nem bizonyított, hogy az orr sóoldattal történő rendszeres öblítésével a légúti fertőzések megelőzhetőek.

A tüdőgyulladás(pneumonia) elleni oltások védenek-e az új koronavírussal (COVID-19 betegséggel) szemben?

Nem. A tüdőgyulladás elleni oltások, például a pneumococcus elleni és a Haemophilus influenza B típus (Hib) elleni oltás nem nyújtanak védelmet az új koronavírus (COVID-19 betegség) ellen.

A vírus annyira új és eltérő más korona vírusoktól,  hogy egy új vakcina kifejlesztésére van szükség. A kutatók nagy erőkkel dolgoznak az új koronavírus (COVID-19 betegség) elleni  hatékony védőoltás kidolgozásán, és a WHO támogatja ezeket az erőfeszítéseket.

Bár a tüdőgyulladás elleni oltások nem hatásosak a 2019-nCoV ellen, egészségének védelme érdekében erősen ajánlott a ezek beadatása, ezért konzultáljon kezelőorvosával

Fertőz-e az a levél vagy csomag, ami Kínából érkezik?

Nem, nem fertőz. Azokat az embereket, akik Kínából kapnak csomagot, nem fenyegeti az a veszély, hogy fertőződnek az új koronavírussal (COVID-19 betegséggel).

A korábbi vizsgálatokból tudjuk, hogy a koronavírusok ilyen hosszú ideig nem tartják meg a fertőző képességüket a tárgyak felszínén, mint például leveleken vagy csomagokon.

A kedvtelésből tartott háziállatok terjeszthetik-e az új koronavírus (COVID-19) betegséget?

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok / háziállatok, például kutyák vagy macskák megfertőződhetnek-e az új koronavírussal (Kivéve egy eset Hong Kong-ban).

Azonban minden esetben hasznos, ha háziállatokkal való érintkezés után kezet mosunk szappannal és vízzel.

Ezzel megelőzhetjük a különféle gyakori baktériumokkal (például az E.coli és a Salmonella) történő megfertőződést, amelyeket a háziállatok átvihetnek az emberre.

Elpusztíthatjuk-e az új koronavírust (COVID-19 betegséget), ha a testünket alkohollal vagy klórral bepermetezzük?

Nem. Az alkohol vagy a klór permetezése az egész testre nem pusztítja el a szervezetbe már bejutott vírusokat.

Az ilyen anyagok permetezése károsíthatja a ruhát vagy ártalmas lehet a nyálkahártya számára (azaz a szemre, a szájra). Az alkohol, a klór hasznos lehet a felületek fertőtlenítésére, ám ezeket megfelelő ajánlások alapján kell használni.

Mennyire hatékonyak a hőszkennerek az új koronavírussal (COVID-19 betegséggel) fertőzött emberek kiszűrésére?

A hőszkennerek hatékonyan azonosítják azokat az embereket, akiknél láz jelentkezett (azaz a normálnál magasabb a testhőmérsékletük) az új koronavírussal (COVID-19 betegséggel) való fertőzés miatt.

Ugyanakkor nem tudják azonosítani azokat a  fertőzött embereket, akiknél még nem alakult ki láz. Ennek oka az, hogy fertőzést követően 2-10 napig tarthat a tünetmentes lappangási időszak, ilyenkor még nincs láz, de a fertőzött ember már ürítheti a vírust.

UV (ultraibolya) fertőtlenítő lámpa képes-e elpusztítani az új koronavírust (COVID-19 betegséget)?

Az UV lámpákat nem szabad a kéz vagy a bőr fertőtlenítésére használni, mivel az ultraibolya sugárzás bőrirritációt okozhat.

A kézszárítók használatával el lehet-e pusztítani hatékonyan az új koronavírust (COVID-19 betegséget)?

Nem. A kézszárítók nem képesek hatékonyan elpusztítani az új koronavírust (COVID-19 betegséget).

Annak érdekében, hogy megvédje magát az új koronavírus által okozott fertőzéstől, gyakran mosson kezet és használjon alkoholos fertőtlenítő kendőt.

Először mossa meg alaposan a kezét szappannal és vízzel, majd, alaposan törülje szárazra papírtörlővel vagy használjon  kézszárítót.