A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?

Új tanulmányok szerint a D-vitamin támogatja az immunrendszert és így csökkentheti a COVID-19 kialakulásának esélyét, valamint javítja a betegség lefolyását. A napozás, illetve az egészséges táplálkozás a legjobb módja, hogy hozzájussunk, de szükség lehet táplálék kiegészítőkre is. A pótlás rendkívül hasznosnak bizonyult azok számára, akiknél hiányos volt e tápanyag. Kimutatták, hogy a COVID-19 halálozás általában magasabb az Egyenlítőtől távolabbi országokban, ahol sok embernél hiányzik a D-vitamin a csökkent napfény miatt, különösen télen.

 

A Chicagói Egyetem Orvostudományi Intézet kutatói, Dr. Meltzer (az egyetemi kórház vezetője) és munkatársai összefüggést találtak a D-vitamin hiány és a COVID-19 kialakulásának kockázata között. A kutatók 489 beteget vizsgáltak a kórházban, és megfigyelték, hogy a D-vitamin hiányban szenvedőknél majdnem kétszer akkora valószínűséggel (1,77-szer magasabb) fordult elő új koronavírus pozitív eset, mint a normál a D-vitamin szintű pácienseknél. Ez a tendencia akkor is fennállt, amikor olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az életkor, elhízás, egyéb társbetegségek, amelyek ronthatják a betegség kimenetelét és összefüggenek az alacsonyabb D-vitamin-szinttel. A megfelelő bevitel a COVID-19 megelőzése szempontjából fontossági sorrendben bár „a maszkviselés és a higiénia alatt van”, de mindenkinek nagy szüksége lehet rá.

 

A tudósok más tápanyagokat is szem előtt tartanak a COVID-19 lehetséges kezelési módjaként, idetartozik például a cink és a C-vitamin, mindkettő a megfázás ellen hasznos. Egy tanulmányban spanyol kutatók arról számoltak be, hogy alacsony szérum (vér) cink szinttel rendelkező betegek nagyobb valószínűséggel halnak meg a COVID-19 miatt.

A D-vitamin hiány elterjedtsége

Az Egyesült Államok lakosságának több mint 40 százalékánál van jelen D-vitamin hiány, amely természetes módon megtalálható lenne olyan élelmiszerekben, mint a lazac és más zsíros halak, tojássárgája, gomba vagy a tej. A D-vitamin aktivációjához a szervezetben napfényre van szükség, amely ezáltal különlegessé teszi a vitaminok közt. Más tényezők is befolyásolhatják a csökkent szintet; idetartozik az életkor, a korlátozott napsugárzás, az elhízás és bizonyos betegségek.

 

40 kutatási eredmény nemrégiben készült összefoglalója azt az eredményt hozta, hogy a D-vitamin napi, vagy hosszú távú szedése védettséget biztosít az akut légúti fertőzések ellen. Egyéb vizsgálatok szintén összefüggéseket találtak a D-vitamin szint és a COVID-19 fertőzéssel szembeni fogékonyság között.

A spanyolországi Grenada Egyetem kutatása szerint – a COVID-19-ben szenvedő, kalcifediollal (egy D-vitamin fajta) kezelt 50 páciens közül egy került (2%) intenzív osztályra, míg ez az arány 50%-os volt (26 betegből 13) kezeletlen esetben. A kísérleti tanulmány megmutatta, hogy nagy dózisú kalcifediol vagy 25-hidroxi-D-vitamin beadása jelentősen csökkentette az igazolt COVID-19 miatt kórházi kezelést igénylő betegek intenzív kezelésének szükségességét. Jelen tanulmány szerint a tápanyagpótlás nem akadályozza meg, hogy az ember elkapja a koronavírust, de a tüneteit minimálisra csökkentheti, amely nagy mértékben redukálhatja a kórházi esetszámot.    

 

Dr. Luigi Gennari, az olasz Sienai Egyetem orvostudományi,- sebészeti,- és idegtudományi tanszékének docense nemrégiben az Amerikai Csont,- és Ásványkutatási Társaság ülésén mutatta be, hogy alacsonyabb D-vitamin szint esetén magasabb a súlyos COVID-19 fertőzések kockázata. Azoknál a pácienseknél, akik a milánói San Luca Kórház intenzív osztályára kerültek súlyos COVID-19 tünetekkel, alacsonyabb volt a 25-hidroxi-D-vitamin és magasabb az interleukin-6 (a szervezet által gyulladással társult fehérje) szint, mint az enyhébb tünetekkel kórházba kerültek esetén. A COVID-19 miatt a kórházban meghalt betegek D-vitamin szintje is alacsonyabb volt azoknál, mint akik életben maradtak.

Hogyan segít a D-vitamin?

 D-vitamin fontos szerepet játszik abban, hogy megőrizzük az egészségünket és a lehető legkönnyebb módon küzdjünk meg a betegségekkel. Csökkenti az immunválaszt anélkül, hogy immunreakciót váltana ki, mint például a “COVID-19 fertőzéssel gyakran társuló” citokin vihart. Eltereli az immunrendszert a gyulladásos utaktól egy egészségesebb út felé. A legjobb, ha a D-vitamint természetes forrásokból (napfény, egészséges ételek) visszük be a szervezetbe, azonban a kiegészítők szintén hatékonyak lehetnek az immunrendszer erősítésében. A mostani időszakban érdemes lemérni a D-vitamin szintet, hogy egy súlyos COVID-19 fertőzés lehetőségét minimálisra csökkentsük. Amennyiben szükséges pótoljuk a bevitelt, azonban napi 4000 NE-nél több nem ajánlott, mert a nagyobb adagok mérgezőek lehetnek, és csak orvosi felügyelet mellett szabad bevenni.

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Zavaró apróság a bőrön, vagy életveszélyes jelzés?
Zavaró apróság a bőrön, vagy életveszélyes jelzés?
A bőrünkön lévő foltokat komolyan kell vennünk! A májfoltok a túlzott melanin termelés következményeiként alakulnak ki...
Egy kis hétvégi lustálkodással vajon kipihenhető egy túlhajszolt hét?
Egy kis hétvégi lustálkodással vajon kipihenhető egy túlhajszolt hét?
Világszerte, így Magyarországon is emberek milliói szenvednek alvási zavarokkal. Sőt. Mondhatni, a többség képtelen megfelelő ideig aludni, ami leg...
Állkapocsízületi problémák és terápiájuk
Állkapocsízületi problémák és terápiájuk
Manapság egyre több esetben derül fény állkapocsízületi problémára...
elso.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#d-vitamin-vajon-csokkentheti-a-covid19-rizikojat'); }); masodik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#d-vitamin-hiany-elterjedtsege'); }); harmadik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#hogyan-segit-a-d-vitamin'); });

Tisztelt Pácienseink!

A hatósági rendelkezésekkel összhangban:

– A klinikán tartózkodás ideje alatt az orrot és szájat eltakaró maszk használata valamint belépéskor a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítő használata kötelező!

– A vizsgálatok előtt kötelező az online vagy a recepción található állapotfelmérő kérdőív kitöltése! Légúti megbetegedés illetve COVID-19 betegség tüneteit mutató páciensek kizárólag abban az esetben vehetik igénybe ellátásainkat, ha a klinikánkon elvégzett COVID-19 antigén gyorsteszt eredménye negatív. Az antigén gyorsteszt 6 000 forintos költsége a páciens által térítendő.

– Intézményünkbe mozgásában korlátozott, illetve fogyatékkal élő betegek kísérőjeként maximum 1 fő léphet be. A kísérőnek a páciensekkel azonos előszűrésen kötelező részt venni!

– Invazív beavatkozásra (pl. endoszkópos vizsgálat) érkező páciensek esetében, ha a páciens nem kapott COVID-19 vakcinát, vagy a 2. oltás után nem telt még el 2 hét, akkor az intézményünkben 48 órán belül elvégzett PCR teszt negatív eredménye szükséges az ellátás igénybevételéhez.

– A tüdő légzésfunkciós vizsgálatához a klinikánkon a vizsgálat előtt elvégzett antigén gyorsteszt negatív eredménye szükséges. A vizsgálathoz szükséges antigén gyorsteszt 6 000 forintos költsége a páciens által térítendő.

Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...