A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?

Új tanulmányok szerint a D-vitamin támogatja az immunrendszert és így csökkentheti a COVID-19 kialakulásának esélyét, valamint javítja a betegség lefolyását. A napozás, illetve az egészséges táplálkozás a legjobb módja, hogy hozzájussunk, de szükség lehet táplálék kiegészítőkre is. A pótlás rendkívül hasznosnak bizonyult azok számára, akiknél hiányos volt e tápanyag. Kimutatták, hogy a COVID-19 halálozás általában magasabb az Egyenlítőtől távolabbi országokban, ahol sok embernél hiányzik a D-vitamin a csökkent napfény miatt, különösen télen.

 

A Chicagói Egyetem Orvostudományi Intézet kutatói, Dr. Meltzer (az egyetemi kórház vezetője) és munkatársai összefüggést találtak a D-vitamin hiány és a COVID-19 kialakulásának kockázata között. A kutatók 489 beteget vizsgáltak a kórházban, és megfigyelték, hogy a D-vitamin hiányban szenvedőknél majdnem kétszer akkora valószínűséggel (1,77-szer magasabb) fordult elő új koronavírus pozitív eset, mint a normál a D-vitamin szintű pácienseknél. Ez a tendencia akkor is fennállt, amikor olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az életkor, elhízás, egyéb társbetegségek, amelyek ronthatják a betegség kimenetelét és összefüggenek az alacsonyabb D-vitamin-szinttel. A megfelelő bevitel a COVID-19 megelőzése szempontjából fontossági sorrendben bár „a maszkviselés és a higiénia alatt van”, de mindenkinek nagy szüksége lehet rá.

 

A tudósok más tápanyagokat is szem előtt tartanak a COVID-19 lehetséges kezelési módjaként, idetartozik például a cink és a C-vitamin, mindkettő a megfázás ellen hasznos. Egy tanulmányban spanyol kutatók arról számoltak be, hogy alacsony szérum (vér) cink szinttel rendelkező betegek nagyobb valószínűséggel halnak meg a COVID-19 miatt.

A D-vitamin hiány elterjedtsége

Az Egyesült Államok lakosságának több mint 40 százalékánál van jelen D-vitamin hiány, amely természetes módon megtalálható lenne olyan élelmiszerekben, mint a lazac és más zsíros halak, tojássárgája, gomba vagy a tej. A D-vitamin aktivációjához a szervezetben napfényre van szükség, amely ezáltal különlegessé teszi a vitaminok közt. Más tényezők is befolyásolhatják a csökkent szintet; idetartozik az életkor, a korlátozott napsugárzás, az elhízás és bizonyos betegségek.

 

40 kutatási eredmény nemrégiben készült összefoglalója azt az eredményt hozta, hogy a D-vitamin napi, vagy hosszú távú szedése védettséget biztosít az akut légúti fertőzések ellen. Egyéb vizsgálatok szintén összefüggéseket találtak a D-vitamin szint és a COVID-19 fertőzéssel szembeni fogékonyság között.

A spanyolországi Grenada Egyetem kutatása szerint – a COVID-19-ben szenvedő, kalcifediollal (egy D-vitamin fajta) kezelt 50 páciens közül egy került (2%) intenzív osztályra, míg ez az arány 50%-os volt (26 betegből 13) kezeletlen esetben. A kísérleti tanulmány megmutatta, hogy nagy dózisú kalcifediol vagy 25-hidroxi-D-vitamin beadása jelentősen csökkentette az igazolt COVID-19 miatt kórházi kezelést igénylő betegek intenzív kezelésének szükségességét. Jelen tanulmány szerint a tápanyagpótlás nem akadályozza meg, hogy az ember elkapja a koronavírust, de a tüneteit minimálisra csökkentheti, amely nagy mértékben redukálhatja a kórházi esetszámot.    

 

Dr. Luigi Gennari, az olasz Sienai Egyetem orvostudományi,- sebészeti,- és idegtudományi tanszékének docense nemrégiben az Amerikai Csont,- és Ásványkutatási Társaság ülésén mutatta be, hogy alacsonyabb D-vitamin szint esetén magasabb a súlyos COVID-19 fertőzések kockázata. Azoknál a pácienseknél, akik a milánói San Luca Kórház intenzív osztályára kerültek súlyos COVID-19 tünetekkel, alacsonyabb volt a 25-hidroxi-D-vitamin és magasabb az interleukin-6 (a szervezet által gyulladással társult fehérje) szint, mint az enyhébb tünetekkel kórházba kerültek esetén. A COVID-19 miatt a kórházban meghalt betegek D-vitamin szintje is alacsonyabb volt azoknál, mint akik életben maradtak.

Hogyan segít a D-vitamin?

 D-vitamin fontos szerepet játszik abban, hogy megőrizzük az egészségünket és a lehető legkönnyebb módon küzdjünk meg a betegségekkel. Csökkenti az immunválaszt anélkül, hogy immunreakciót váltana ki, mint például a “COVID-19 fertőzéssel gyakran társuló” citokin vihart. Eltereli az immunrendszert a gyulladásos utaktól egy egészségesebb út felé. A legjobb, ha a D-vitamint természetes forrásokból (napfény, egészséges ételek) visszük be a szervezetbe, azonban a kiegészítők szintén hatékonyak lehetnek az immunrendszer erősítésében. A mostani időszakban érdemes lemérni a D-vitamin szintet, hogy egy súlyos COVID-19 fertőzés lehetőségét minimálisra csökkentsük. Amennyiben szükséges pótoljuk a bevitelt, azonban napi 4000 NE-nél több nem ajánlott, mert a nagyobb adagok mérgezőek lehetnek, és csak orvosi felügyelet mellett szabad bevenni.

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

A kávéfogyasztás jótékony hatásai
A kávéfogyasztás jótékony hatásai
Új kutatások után kiderült, hogy a rendszeres kávéfogyasztás kedvezőbb bélflóra-összetételhez vezet. Egyre több tanulmány boncolgatja a kávéfogyasz...
A hátfájást nem megszokni, hanem kivizsgálni és kezelni kell!
A hátfájást nem megszokni, hanem kivizsgálni és kezelni kell!
A hátfájás világszerte emberek millióit érinti. Felmérések alapján a felnőttek közel 80%-a megtapasztalja az élete során...
Ne vigye vásárra a bőrét! Minden, amit tudnia kell a megelőzésről.
Ne vigye vásárra a bőrét! Minden, amit tudnia kell a megelőzésről.
Az utóbbi évtizedekben a napozás mellett egyre elterjedtebbé vált a szolárium használata, főként a téli időszakban. A világméretű turizmus révén...
elso.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#d-vitamin-vajon-csokkentheti-a-covid19-rizikojat'); }); masodik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#d-vitamin-hiany-elterjedtsege'); }); harmadik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#hogyan-segit-a-d-vitamin'); });
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...