További blog bejegyzéseink

Nemzetközileg is elismert szakorvosaink által összeállított cikkek.

Nagyjából 82 millió ember adatait összegző kutatás mutatott rá arra, hogy a cukorbetegségben szenvedőket nagyobb eséllyel fenyegetik a súlyos májbetegségek.

A 2-es típusú cukorbetegeknek rendszeresen kell vizsgálni a májfunkciós értékeit a májzsugor (cirrhosis) és májrák magasabb kockázata miatt – ez volt a konklúziója annak a nagyszámú, majdnem 82 millió személy adatait elemző vizsgálatnak, amelyet Queen Mary University of London és a University of Glasgow kutatói vezettek.

A kutatás során azt vizsgálták, mekkora a kockázata a cirrhosisnak és májráknak a nem alkoholos zsírmájbetegségben (NAFLD) vagy nem alkoholos steatohepatitisben (NASH) szenvedők között.

A nem-alkoholos zsírmáj a vezető májbetegségek közé tartozik, az elmúlt évtizedekben – hasonlóan és szoros összefüggésben az elhízással és a 2-es típusú cukorbetegséggel –  robbanásszerű emelkedést mutat.  A zsírmáj a legtöbb embernek nem okoz komoly panaszokat, azonban a későbbiekben steatohepatitis is kialakulhat belőle, amely a továbbiakban akár májrákhoz is vezethet. Mindebből következik, hogy rendkívül fontos lenne még korai stádiumban diagnosztizálni.

A probléma mértékét tükrözi, hogy csak az Egyesült Államokban nagyjából 100 millió ember szenved nem alkoholos zsírmájbetegségben. Nem alkoholos steaohepatitis minden hatodik esetben alakul ki, a nők gyakrabban érintettek.

Dr. William Alazawi, a kutatás egyik vezetője kutatója arra mutatott rá, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben sokkal kevesebb esetben fedezték fel időben a nem alkoholos májbetegséget.

„Még a vizsgálat viszonylag rövid időtartama alatt is több betegnél csak előrehaladott, akár életveszélyes stádiumban fedezték fel a betegséget, amely azt mutatja, hogy a nem alkoholos májbetegségeket gyakran későn ismerik fel.”

A vizsgálat során azt tapasztalták, hogy azoknak a betegek, akiket NAFLD-vel vagy NASH-el diagnosztizáltak, gyakrabban volt egyéb társbetegségük – például magas vérnyomás, cukorbetegség vagy elhízás –, mint a kontrollcsoport tagjainak.

Ezután mindkét csoportot több mint 3 évig követték, azt vizsgálva, hogy kialakul-e májcirrhosis vagy májrák. Az eredmények alapján a nem alkoholos májbetegségben szenvedőknél – a kontrollcsoporthoz képest – jelentős késéssel fedezték fel a cirrhosist és a májrákot, valamint sokkal súlyosabb panaszokat és tüneteket okozó stádiumban.

A 2-es típusú cukorbetegség jelenléte egyértelműen kockázati tényező, úgynevezett független prediktív faktor volt a májcirrhosis és májrák szempontjából, vagyis cukorbetegek esetében nagyobb volt a kockázata ezeknek a súlyos kórképeknek.

Összefoglaláskánt dr. Alzawi azt mondja: „A cukorbetegségben szenvedőket nagyobb eséllyel fenyegetik a súlyos, akár életveszélyes stádiumú májbetegségek, ezért arra kell törekednünk, hogy ezeket a betegeket megfelelően tájékoztassuk, és így megelőzzük a még súlyosabb betegségek kialakulását.”

💡
A cukorbetegeknek tehát „kötelező”, de mindenki másnak is erősen ajánlott rendszeresen ellenőriztetni a máját. Ehhez mi az elasztográfiás ultrahang vizsgálatunkat javasoljuk, ami a jelenlegi legkorszerűbb, különböző szövetek eltérő rugalmasságán alapuló képalkotási technika.

Cukorbetegség kérdéskörében pedig tapasztalt endokrinológus szakértőink várják a kedves pácienseket endokrinológiai szakrendelésünkön

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
A szaglás az életminőség szempontjából kiemelt fontossággal bír...jelentősége sokszor csak akkor tűnik fel , amikor a szaglászavar már kialakult...
Éjszakai gyomorfájdalom? Ne menjünk el a részletek mellett!
Éjszakai gyomorfájdalom? Ne menjünk el a részletek mellett!
Nagyjából a felnőtt lakosság felének vannak gyomorpanaszai. Legtöbbünknél ez csak átmeneti, jelentéktelen, vagy a stresszes, modern életformával eg...
Személyre szabott, bizonyítékokon alapuló fogyás
Személyre szabott, bizonyítékokon alapuló fogyás
„Már mindent megpróbáltam. Gyötrelmesebb, vagy kevésbé aszkéta diétákat, mindenféle étrend kiegészítőket, csodákat ígérő zsírégetőket. Időről időre...
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...