További blog bejegyzéseink

Nemzetközileg is elismert szakorvosaink által összeállított cikkek.

Nagyjából 82 millió ember adatait összegző kutatás mutatott rá arra, hogy a cukorbetegségben szenvedőket nagyobb eséllyel fenyegetik a súlyos májbetegségek.

A 2-es típusú cukorbetegeknek rendszeresen kell vizsgálni a májfunkciós értékeit a májzsugor (cirrhosis) és májrák magasabb kockázata miatt – ez volt a konklúziója annak a nagyszámú, majdnem 82 millió személy adatait elemző vizsgálatnak, amelyet Queen Mary University of London és a University of Glasgow kutatói vezettek.

A kutatás során azt vizsgálták, mekkora a kockázata a cirrhosisnak és májráknak a nem alkoholos zsírmájbetegségben (NAFLD) vagy nem alkoholos steatohepatitisben (NASH) szenvedők között.

A nem-alkoholos zsírmáj a vezető májbetegségek közé tartozik, az elmúlt évtizedekben – hasonlóan és szoros összefüggésben az elhízással és a 2-es típusú cukorbetegséggel –  robbanásszerű emelkedést mutat.  A zsírmáj a legtöbb embernek nem okoz komoly panaszokat, azonban a későbbiekben steatohepatitis is kialakulhat belőle, amely a továbbiakban akár májrákhoz is vezethet. Mindebből következik, hogy rendkívül fontos lenne még korai stádiumban diagnosztizálni.

A probléma mértékét tükrözi, hogy csak az Egyesült Államokban nagyjából 100 millió ember szenved nem alkoholos zsírmájbetegségben. Nem alkoholos steaohepatitis minden hatodik esetben alakul ki, a nők gyakrabban érintettek.

Dr. William Alazawi, a kutatás egyik vezetője kutatója arra mutatott rá, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben sokkal kevesebb esetben fedezték fel időben a nem alkoholos májbetegséget.

„Még a vizsgálat viszonylag rövid időtartama alatt is több betegnél csak előrehaladott, akár életveszélyes stádiumban fedezték fel a betegséget, amely azt mutatja, hogy a nem alkoholos májbetegségeket gyakran későn ismerik fel.”

A vizsgálat során azt tapasztalták, hogy azoknak a betegek, akiket NAFLD-vel vagy NASH-el diagnosztizáltak, gyakrabban volt egyéb társbetegségük – például magas vérnyomás, cukorbetegség vagy elhízás –, mint a kontrollcsoport tagjainak.

Ezután mindkét csoportot több mint 3 évig követték, azt vizsgálva, hogy kialakul-e májcirrhosis vagy májrák. Az eredmények alapján a nem alkoholos májbetegségben szenvedőknél – a kontrollcsoporthoz képest – jelentős késéssel fedezték fel a cirrhosist és a májrákot, valamint sokkal súlyosabb panaszokat és tüneteket okozó stádiumban.

A 2-es típusú cukorbetegség jelenléte egyértelműen kockázati tényező, úgynevezett független prediktív faktor volt a májcirrhosis és májrák szempontjából, vagyis cukorbetegek esetében nagyobb volt a kockázata ezeknek a súlyos kórképeknek.

Összefoglaláskánt dr. Alzawi azt mondja: „A cukorbetegségben szenvedőket nagyobb eséllyel fenyegetik a súlyos, akár életveszélyes stádiumú májbetegségek, ezért arra kell törekednünk, hogy ezeket a betegeket megfelelően tájékoztassuk, és így megelőzzük a még súlyosabb betegségek kialakulását.”

💡
A cukorbetegeknek tehát „kötelező”, de mindenki másnak is erősen ajánlott rendszeresen ellenőriztetni a máját. Ehhez mi az elasztográfiás ultrahang vizsgálatunkat javasoljuk, ami a jelenlegi legkorszerűbb, különböző szövetek eltérő rugalmasságán alapuló képalkotási technika.

Cukorbetegség kérdéskörében pedig tapasztalt endokrinológus szakértőink várják a kedves pácienseket endokrinológiai szakrendelésünkön

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Magyarország Döntős: Májbetegségben
Magyarország Döntős: Májbetegségben
Magyarországon a krónikus májbetegségek relatív kockázata a férfiaknál 7,4-, a nőknél 6,2-szerese az Európai Unió átlagának az Egészségügyi Világsz...
Gondolta volna, hogy a dió pozitív hatással lehet a magas vérnyomásra?
Gondolta volna, hogy a dió pozitív hatással lehet a magas vérnyomásra?
A kutatás során 45 (30 és 65 év közötti) elhízott vagy túlsúlyos személyt vontak be, akik a vizsgálatot megelőzően 2 hétig “átlagos amerikai” étkez...
Zavaró apróság a bőrön, vagy életveszélyes jelzés?
Zavaró apróság a bőrön, vagy életveszélyes jelzés?
A bőrünkön lévő foltokat komolyan kell vennünk! A májfoltok a túlzott melanin termelés következményeiként alakulnak ki. Amikor a bőr intenzív napsu...
COVID szösszenetek 4. rész – Inzulinrezisztens személyek
Mi történik a szervezetben, ha...
COVID szösszenetek 3. rész – Túlsúllyal küzdök
COVID szösszenetek 3. rész Talán...
COVID szösszenetek 2. rész – Pajzsmirigy betegek
COVID szösszenetek 2. rész Autoimmun...