A kutatás során 45 (30 és 65 év közötti) elhízott vagy túlsúlyos személyt vontak be, akik a vizsgálatot megelőzően 2 hétig “átlagos amerikai” étkezést folytattak, ami azt jelenti, hogy a kalóriabevitelük 12%-át telitett zsírsavakból szerezték.

Ezt követően 3 csoportra osztották fel a vizsgálatot: az első csoport mindvégig fogyasztott diót, a második csoport diétája diót ugyan nem tartalmazott, de alfa-linolénsavat és egyéb telítetlen zsírsavat más forrásból igen. A harmadik csoportban pedig sem diót, sem linoilénsavat nem fogyasztottak, ellenben olajsavat igen.

Egy diétás szakasz 6 hétig tartott, ezt követően a személy a következő csoportba került át, így vizsgálták az étrendek hatásait a kardiovaszkuláris állapotra.

Az eredmények alapján az első csoportban, ahol valóban diót fogyasztottak, alacsonyabb centrális vérnyomás értékeket mértek, tehát kimutathatóan jó hatással volt a diófogyasztás a vérnyomásra.

A diófélék gazdagon tartalmaznak Omega-3 alfa-linolénsavat – ami köztudottan kedvező hatással van a szív és érrendszer egészségére – és egyéb hasznos összetevőket, mint a polifenolok.

A kutatás vezetője, Prof. Penny Kris-Etherton szerint a dió elfogyasztása során bevitt zsírsavak jobban tudnak hasznosulni, összességében pozitívabb hatást gyakorolnak a szervezetre, mintha önmagukban a zsírsavakat fogyasztanánk.

“Úgy tűnik van valami kis extra a dióban – bioaktív összetevő, rost, vagy valami más – amit önmagában a zsírsavval nem tudunk a szervezetbe juttatni.“

A diófogyasztás tehát bizonyítottan hasznos, de természetesen nem csodaszer. Fontos, hogy tartsuk magunkat a kiegyensúlyozott, telített zsírsav mentes diétához. Általános érvényű dietetikai tanács, hogy inkább részesítsük előnyben a zsírszegény tejtermékeket, húsok közül pedig a halat és a fehér húsokat.

💡
A szív és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálokok közé tartoznak.
Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát! A CMC Déli Klinika® jelentős szakmai gyakorlattal rendelkező szakértői különböző specializált technológiai eljárásokkal segítik a szív-érrendszeri és anyagcsere betegségek személyre szabott megelőzését, teljes körű kivizsgálását és komplex kezelését. Tekintse meg Komplex szív-érrendszeri programjainkat!

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Minden, amit a koronavírusokról tudni érdemes
Minden, amit a koronavírusokról tudni érdemes
A koronavírusok influenzaszerű tüneteket képesek produkálni, főként légúti érintettséggel. Nevét szerkezetéről kapta, ugyanis felszínük koronára ha...
Mit kockáztatunk a hétvégi éjszakázással és mi az a “szociális jetlag”?
Mit kockáztatunk a hétvégi éjszakázással és mi az a “szociális jetlag”?
Az úgynevezett „szociális jetlag”, vagyis a hétvégi „éjszakázás” egy friss tanulmány szerint kifejezetten káros az egészséges alvási ciklusra, így ...
Cukorbetegség és a COVID-19
Cukorbetegség és a COVID-19
Cukorbeteg vagyok. Veszélyeztetettebb vagyok?
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...

Cookie szabályzat

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítsa. Az oldal böngészésével elfogadja a sütik használatát.