A diófélék gazdagon tartalmaznak Omega-3 alfa-linolénsavat – ami köztudottan kedvező hatással van a szív és érrendszer egészségére – és egyéb hasznos összetevőket, mint a polifenolok.
A kutatás vezetője, Prof. Penny Kris-Etherton szerint a dió elfogyasztása során bevitt zsírsavak jobban tudnak hasznosulni, összességében pozitívabb hatást gyakorolnak a szervezetre, mintha önmagukban a zsírsavakat fogyasztanánk.
“Úgy tűnik van valami kis extra a dióban – bioaktív összetevő, rost, vagy valami más – amit önmagában a zsírsavval nem tudunk a szervezetbe juttatni.“
A diófogyasztás tehát bizonyítottan hasznos, de természetesen nem csodaszer. Fontos, hogy tartsuk magunkat a kiegyensúlyozott, telített zsírsav mentes diétához. Általános érvényű dietetikai tanács, hogy inkább részesítsük előnyben a zsírszegény tejtermékeket, húsok közül pedig a halat és a fehér húsokat.