További blog bejegyzéseink

Nemzetközileg is elismert szakorvosaink által összeállított cikkek.

Mi történik a szervezetben, ha egy inzulinrezisztens személy vírusfertőzést kap?

Az egyik neves amerikai egyetem kutatói éveken keresztül figyelték meg ezt a jelenséget, összehasonlítva adataikat egészséges emberek adataival hasonló helyzetekben. Azt találták, hogy míg egy megfázás kapcsán az egészséges emberekben normális immunválasz alakul ki, az inzulinrezisztensekben ez közel sem annyira jellemző. Az ő immunrendszerük nem tudott olyan hatékony immunválaszt kifejteni a fertőzéssel szemben 

 

Ráadásul úgy tűnik, hogy a vírusfertőzések hozzájárulhatnak a cukoranyagcsere rosszabbodásához is. Ezt többféleképpen tehetik. A COVID-19 vírus például közvetlenül a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit károsíthatja, így a vércukorszint kóros szintűre emelkedhet, ami tovább ront a beteg helyzetén. Másrészt a vírusfertőzések elleni védekezésként a szervezet által termelt egyik nagyon hatékony anyag miatt az izmok nem tudják optimálisan felvenni a működésükhöz szükséges cukrot a vérből (rezisztensek az inzulinra). Egészséges anyagcseréjű emberekben az ilyen módon enyhén megemelkedő vércukorszintre kissé emelkedő inzulinszint a válasz, és ismét helyreáll a cukoranyagcsere egyensúlya. Ráadásul az inzulin fokozza az immunválaszban résztvevő sejtek működését. Túlsúlyos, vagy egyéb okból inzulinrezisztens emberekben ez nem valósul meg, mert az izmok inzulinrezisztenciájához a máj csökkent inzulinérzékenysége is társul. Eredmény: a túlzottan megemelkedő inzulinszint sem tudja normális határok között tartani a vércukorszintet, a cukoranyagcsere felborul a fertőzés hatására. Ilyen közegben nem tud optimálisan érvényesülni az inzulin immunválaszt fokozó hatása sem. Sőt! Mi történik? Elmúlik a velünk született immunrendszer és a cukorháztartás pozitív egymásra hatása.

 

A velünk született immunrendszer képezi az elsődleges védővonalat a szervezetet érő bármely stresszel szemben, ezek lehetnek különböző kórokozók, kemikáliák, fizikai vagy pszichológiai behatások. Az elmúlt évek kutatásai igazolták, hogy a velünk született és a szerzett immunitásunk is kibogozhatatlanul összekapcsolódik a cukoranyagcserével, így kóros esetben az inzulinrezisztenciával is. 

Ismert és szomorú tény, hogy az inzulinrezisztencia és a következményes ún 2-s típusú cukorbetegség- amit a magyar népnyelv „időskori” cukorbetegségnek becéz-. előfordulása egyre gyakoribb a népességben. Hogy járul ehhez hozzá egy vírusfertőzés? Az egész népesség szintjén érvényesülő heveny fertőzések- ún pandemiák, l COVID révén, vagy  jóval kisebb mértékű  de gyakori vagy tartós vírusfertőzésekkel. A nyilvánvaló jelentős genetikai és fertőzéses okokon kívül tartós környezeti hatások is károsítják az immunrendszerünket és a cukoranyagcserénket. Ha a szervezet tartósan ki van téve bizonyos ingereknek- pl túlevés, inaktív életmód, túlsúly, stressz, tartós alvászavar-, akkor az immunrendszer és a cukoranyagcsere együttműködése kóros immunválaszt eredményez, melynek során a fertőzéssel való megküzdés nem optimális, romlik a cukorháztartás, kialakulhat és fennmaradhat egy állandó alacsony színtű gyulladásos állapot a szervezetben, melynek hatására cukoranyagcsere és az elhízottság fokozódik: egy önmagát erősítő kóros folyamat alakul ki. Mit tehetünk? Az életmódunkon mindenképpen tudunk változtatni, ha szükséges.

Tisztelt Pácienseink!

A hatósági rendelkezésekkel összhangban:

– A klinikán tartózkodás ideje alatt az orrot és szájat eltakaró maszk használata valamint belépéskor a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítő használata kötelező!

– A vizsgálatok előtt kötelező az online vagy a recepción található állapotfelmérő kérdőív kitöltése! Légúti megbetegedés illetve COVID-19 betegség tüneteit mutató páciensek kizárólag abban az esetben vehetik igénybe ellátásainkat, ha a klinikánkon elvégzett COVID-19 antigén gyorsteszt eredménye negatív. Az antigén gyorsteszt 6 000 forintos költsége a páciens által térítendő.

– Intézményünkbe mozgásában korlátozott, illetve fogyatékkal élő betegek kísérőjeként maximum 1 fő léphet be. A kísérőnek a páciensekkel azonos előszűrésen kötelező részt venni!

– Invazív beavatkozásra (pl. endoszkópos vizsgálat) érkező páciensek esetében, ha a páciens nem kapott COVID-19 vakcinát, vagy a 2. oltás után nem telt még el 2 hét, akkor az intézményünkben 48 órán belül elvégzett PCR teszt negatív eredménye szükséges az ellátás igénybevételéhez.

– A tüdő légzésfunkciós vizsgálatához a klinikánkon a vizsgálat előtt elvégzett antigén gyorsteszt negatív eredménye szükséges. A vizsgálathoz szükséges antigén gyorsteszt 6 000 forintos költsége a páciens által térítendő.

Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...