További blog bejegyzéseink

Nemzetközileg is elismert szakorvosaink által összeállított cikkek.

Mi történik a szervezetben, ha egy inzulinrezisztens személy vírusfertőzést kap?

Az egyik neves amerikai egyetem kutatói éveken keresztül figyelték meg ezt a jelenséget, összehasonlítva adataikat egészséges emberek adataival hasonló helyzetekben. Azt találták, hogy míg egy megfázás kapcsán az egészséges emberekben normális immunválasz alakul ki, az inzulinrezisztensekben ez közel sem annyira jellemző. Az ő immunrendszerük nem tudott olyan hatékony immunválaszt kifejteni a fertőzéssel szemben 

 

Ráadásul úgy tűnik, hogy a vírusfertőzések hozzájárulhatnak a cukoranyagcsere rosszabbodásához is. Ezt többféleképpen tehetik. A COVID-19 vírus például közvetlenül a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit károsíthatja, így a vércukorszint kóros szintűre emelkedhet, ami tovább ront a beteg helyzetén. Másrészt a vírusfertőzések elleni védekezésként a szervezet által termelt egyik nagyon hatékony anyag miatt az izmok nem tudják optimálisan felvenni a működésükhöz szükséges cukrot a vérből (rezisztensek az inzulinra). Egészséges anyagcseréjű emberekben az ilyen módon enyhén megemelkedő vércukorszintre kissé emelkedő inzulinszint a válasz, és ismét helyreáll a cukoranyagcsere egyensúlya. Ráadásul az inzulin fokozza az immunválaszban résztvevő sejtek működését. Túlsúlyos, vagy egyéb okból inzulinrezisztens emberekben ez nem valósul meg, mert az izmok inzulinrezisztenciájához a máj csökkent inzulinérzékenysége is társul. Eredmény: a túlzottan megemelkedő inzulinszint sem tudja normális határok között tartani a vércukorszintet, a cukoranyagcsere felborul a fertőzés hatására. Ilyen közegben nem tud optimálisan érvényesülni az inzulin immunválaszt fokozó hatása sem. Sőt! Mi történik? Elmúlik a velünk született immunrendszer és a cukorháztartás pozitív egymásra hatása.

 

A velünk született immunrendszer képezi az elsődleges védővonalat a szervezetet érő bármely stresszel szemben, ezek lehetnek különböző kórokozók, kemikáliák, fizikai vagy pszichológiai behatások. Az elmúlt évek kutatásai igazolták, hogy a velünk született és a szerzett immunitásunk is kibogozhatatlanul összekapcsolódik a cukoranyagcserével, így kóros esetben az inzulinrezisztenciával is. 

Ismert és szomorú tény, hogy az inzulinrezisztencia és a következményes ún 2-s típusú cukorbetegség- amit a magyar népnyelv „időskori” cukorbetegségnek becéz-. előfordulása egyre gyakoribb a népességben. Hogy járul ehhez hozzá egy vírusfertőzés? Az egész népesség szintjén érvényesülő heveny fertőzések- ún pandemiák, l COVID révén, vagy  jóval kisebb mértékű  de gyakori vagy tartós vírusfertőzésekkel. A nyilvánvaló jelentős genetikai és fertőzéses okokon kívül tartós környezeti hatások is károsítják az immunrendszerünket és a cukoranyagcserénket. Ha a szervezet tartósan ki van téve bizonyos ingereknek- pl túlevés, inaktív életmód, túlsúly, stressz, tartós alvászavar-, akkor az immunrendszer és a cukoranyagcsere együttműködése kóros immunválaszt eredményez, melynek során a fertőzéssel való megküzdés nem optimális, romlik a cukorháztartás, kialakulhat és fennmaradhat egy állandó alacsony színtű gyulladásos állapot a szervezetben, melynek hatására cukoranyagcsere és az elhízottság fokozódik: egy önmagát erősítő kóros folyamat alakul ki. Mit tehetünk? Az életmódunkon mindenképpen tudunk változtatni, ha szükséges.

Looking for excellent and trusted replica rolex watch sites, Perfect Replica is one of the most trusted sites in the industry.

Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...