Mi okozhatja és meddig tart általában a köhögés?

A köhögés egy olyan reflex, amely a levegőt kifelé juttatja a légutakból. Ezen mechanizmus során segít megtisztítani a légutakat olyan irritáló tényezőktől, mint a por, a nyák és baktérium. Sokféle betegség gyakori tünete. Valójában a becslések szerint évente közel 30 millió páciens keresi fel emiatt az orvosát. Időtartama változhat, és több különböző tényezőtől függ.

Különféle formákban fordulhat elő. A produktív köhögés során nyák vagy váladék kerül a felszínre, míg nem termékeny esetben száraz köhögésről beszélünk.

Időtartamuk szerint is el tudjuk különíteni:

 • Akut: kevesebb, mint 3 hétig tart.
 • Szubakut: ha 3 és 8 hét között fordul elő.
 • Krónikus: több mint 8 hét időtartam esetén.

 

Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy a köhögés általában meddig tart egyes betegségek esetén, mit kell tennie, ha tartósan fennáll, és mikor kell orvoshoz fordulni.

Megfázás

A nátha egy felső légúti fertőzés, amelyet több mint 200 vírus okozhat, bár a rhinovírusok a leggyakoribbak, amelyek megfázást okoznak. A Betegségmegelőzési és Terápiás Központ (CDC) forrása szerint a köhögés, más tipikus megfázásos tünettel együtt, általában 2-3 napon belül kezdődik, azt követően, hogy a páciens elkapta a fertőzést.

Gyakran 10-14 napig fennáll, általában ez az utolsó megmaradó tünete. Bizonyos esetekben 2 hétnél tovább tarthat (­*idősek, legyengült immunrendszer, meglévő tüdőbetegség esetén-szerző).

Influenza

A náthához hasonlóan az influenza is egy felső légúti fertőzés, amelyet az influenza vírus különböző törzsei okoznak. Szezonális influenzajárványok vannak ősszel és télen szerte a világon. Tünetei általában 3-7 nap elteltével enyhülnek. A CDC azonban megjegyzi, hogy a köhögés 14 napig vagy tovább tarthat, különösen idősebb egyéneknél és tüdőbetegségben szenvedőknél.

Hörghurut (bronchitis)

A hörghurut olyan betegség, amely során a tüdőben lévő nagy légutak (hörgők) begyulladnak. Gyakran légúti fertőzések okozzák, de környezeti irritáló tényezők, például a cigarettafüst és a por is állhat a hátterében.

A legtöbb esete akut vagy átmeneti. A panaszok, beleértve a köhögést is, általában kevesebb, mint 3 hét alatt megszűnnek. Néha a bronchitis krónikussá válhat. Ezekben az esetekben a napi produktív köhögés 3 hónapig is tarthat, és évről évre visszatérhet.

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás olyan állapot, amelyben a tüdőben lévő apró hólyagok (alveolusok) gyulladnak be, amely olyan tünetekhez vezethet, mint a köhögés, a láz és a légszomj. A vírusok okozhatnak tüdőgyulladást, azonban az esetek többségét bakteriális fertőzés eredményezi.

Általánosságban elmondható, hogy a köhögés 6 héten belül megszűnik. A pontos gyógyulási idő egyénenként, valamint a betegség súlyosságától függően változhat.

COVID-19

A COVID-19 az új koronavírus, más néven SARS-CoV-2 által okozott légzőszervi betegség. A köhögés sok betegnél gyakori tünet. Bár nem tudunk még eleget a COVID-19-ről, néhány tanulmány kimutatta, hogy ennek a légzőszervi betegségnek köszönhető köhögés átlagosan 19 napig tart.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) forrása megjegyzi, hogy azok a páciensek, akik felépültek a COVID-19-ből, posztvírusos köhögést tapasztalhatnak a fenti időszakon túl, amikor a vírust másokra is átterjeszthetik.

Szamárköhögés (Pertussis)

A Pertussis, más néven szamárköhögés, a légutak potenciálisan súlyos bakteriális fertőzése. Alkalmi köhögés jelentkezik a korai szakaszban, addig a későbbi szakaszokat a köhögés számos erőszakos rohama határozza meg. Ezeket a rohamokat követi a jellegzetes „szamár” hang, ahogy az egyén erőteljesen belélegez.

CDC forrás szerint a pertussishoz kapcsolódó köhögési rohamok 10 hétig vagy tovább is fennállhatnak. A világ egyes régióiban a betegséget „100 napos köhögésnek” nevezik.

Krupp

A krupp egy légúti fertőzés, amely főleg kisgyermekeknél fordul elő. Többféle vírus állhat a hátterében. Hangos “ugató” köhögés jellemzi, amely gyakran rosszabb az esti órákban. A krupp tünetei, beleértve a köhögést is, általában 3-7 nap után kezdenek javulni.

Allergiák

Allergia (inhalatív) akkor fordul elő, amikor a beteg immunrendszere reagál egy egyébként ártalmatlan anyagra, például pollenre, porra vagy háziállat-szőrre. Az orrfolyás és a viszkető, könnyező szemek mellett a köhögés is előfordulhat.

Az allergia miatti köhögés időtartama változhat. Például előfordulhat szezonálisan a pollenszezonban. Krónikus is lehet, az otthoni vagy a környezeti allergének folyamatos jelenléte miatt egész évben.

Mi okozhat tartós köhögést?

Míg sok köhögés akut, egyes esetekben hosszabb ideig is fennmaradhatnak. Az alábbiakban ezen okokkal foglalkozunk:

 • Krónikus orrfolyás (postnasalis csepegés): Akkor történik, amikor az orrmelléküregei túl sok nyákot termelnek. A nyák lecsöpöghet a torkán, köhögést okozva. Az allergia (inhalatív) a krónikus orrfolyás egyik gyakori oka.
 • Fertőzések: A köhögés a légúti fertőzés megszűnése után is folytatódik, a fertőzés következtében fellépő légúti eltérések és túlérzékenységi reakció okozhatja.
 • Alapbetegségek: Egyes alapbetegségek tartós köhögéshez is vezethetnek, vagy hozzájárulhatnak ahhoz. Ide tartozik a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az asztma és a cisztás fibrózis. A savas reflux is tartós köhögéshez vezethet.
 • Dohányzás: A cigarettázás vezető rizikófaktor a krónikus vagy tartós köhögés kialakulásában.

A hosszan tartó köhögés okozhat komplikációkat?

A tartós köhögés megzavarhatja mindennapi életét, és számos szövődményt is okozhat, például:

 • kimerültség vagy fáradtság
 • alvási nehézség
 • fejfájás
 • rekedtes hang
 • izomfájdalmak és köhögés okozta fájdalmak
 • szédülés
 • hányás
 • a húgyhólyag kontrolljának elvesztése
 • vérzés a szemben
 • törött bordák

Hogyan kezeljük az elhúzódó köhögést?

Ha hosszan tartó köhögése van, a következő öngondoskodási intézkedések segíthetnek:

 • Bő folyadékfogyasztás: segíthet eltávolítani a potenciális irritáló anyagokat a torokból. A víz mellett koncentráljon a meleg folyadékokra, például a teákra és a húslevesekre.
 • Páradús levegő: enyhítheti a légutak és a torok irritációját. Próbáljon meg párásítót használni, vagy gőzös zuhany alatt állni.
 • Meleg italok fogyasztása mézzel: 1 vagy 2 teáskanál méz keverése meleg vízbe vagy gyógyteába megkönnyítheti a köhögést. Azonban ne adjon mézet 1 évesnél fiatalabb gyermekeknek, a csecsemő botulizmusának (­*ételmérgezés-szerző) kockázata miatt.
 • Kerülje az irritáló anyagokat: Próbáljon távol maradni olyan gyakori irritáló tényezőktől, mint a cigarettafüst, a por és egyéb környezeti tényezők, amelyek súlyosbíthatják a köhögését.
 • Vény nélkül kapható gyógyszerek: Az allergia vagy a krónikus orrfolyás okozta köhögés esetén a dekongesztánsok vagy antihisztaminok segíthetnek. Legyen óvatos a köhögés elleni gyógyszerekkel! Bár képesek kezelni az akut köhögést, nem jelentenek megoldást a tartós köhögést okozó mögöttes állapotokkal szemben

Mikor kell szakemberhez fordulni?

Örök szabály, hogy amennyiben a köhögése 3 hét után sem múlt el, orvosi konzultáció javasolt, amely során ki lehet értékelni azt, valamint azonosítani azokat a mögöttes állapotokat, amelyek okozhatják vagy hozzájárulhatnak a kialakulásához.

Az alábbi állapotok esetén azonnali orvosi konzultáció javasolt.

 • vért vagy nagy mennyiségű nyákot hoz fel.
 • lázzal, zihálással vagy hányással fordul elő.
 • mellkasi fájdalom kíséri, amely nem kapcsolódik a köhögéshez.
 • étvágytalanság vagy megmagyarázhatatlan fogyás kíséri.

Forrás: https://www.healthline.com/health/how-long-does-a-cough-last

Szerző: Dr. Nagy Attila tüdőgyógyász/ szomnológus szakorvos

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Bőrünk ápolása NEMCSAK a szépség megőrzése szempontjából fontos!
Bőrünk ápolása NEMCSAK a szépség megőrzése szempontjából fontos!
Sokan nem is gondolnák, de legnagyobb kiterjedésű szervünk a bőr, mely az első védelmi vonala szervezetünknek. Bőrünk ápolása tehát nemcsak a széps...
Mit tehetünk bőrrák megelőzése érdekében a közelgő napsütéses szezonban?
Mit tehetünk bőrrák megelőzése érdekében a közelgő napsütéses szezonban?
A világos bőrű népességben előforduló festéksejtes bőrrákok (melanoma) legalább kétharmadát a természetes és mesterséges forrásokból származó...
Személyre szabott, bizonyítékokon alapuló fogyás
Személyre szabott, bizonyítékokon alapuló fogyás
„Már mindent megpróbáltam. Gyötrelmesebb, vagy kevésbé aszkéta diétákat, mindenféle étrend kiegészítőket, csodákat ígérő zsírégetőket. Időről időre...
elso.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#mi-okozhatja-a-kohogest'); }); masodik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#megfazas'); }); harmadik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#influenza'); }); negyedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#horghurut'); }); otodik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '##tudogyulladas'); }); hatodik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#covid19'); }); hetedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#szamarkohoges'); }); nyolcadik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#krupp'); }); kilencedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#allergiak'); }); tizedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#mi-okozhat-tartos-kohogest'); }); tizenegyedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#hosszan-tarto-kohoges'); }); tizenkettedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#hosszan-tarto-kohoges-kezelese'); }); tizenharmadik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#mikor-forduljunk-szakemberhez'); }); tizennegyedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#tovabbi-cikkeink-erdekessegek'); });