A köhögés egy olyan reflex, amely a levegőt kifelé juttatja a légutakból. Ezen mechanizmus során segít megtisztítani a légutakat olyan irritáló tényezőktől, mint a por, a nyák és baktérium. Sokféle betegség gyakori tünete. Valójában a becslések szerint évente közel 30 millió páciens keresi fel emiatt az orvosát. Időtartama változhat, és több különböző tényezőtől függ.

Különféle formákban fordulhat elő. A produktív köhögés során nyák vagy váladék kerül a felszínre, míg nem termékeny esetben száraz köhögésről beszélünk.

Időtartamuk szerint is el tudjuk különíteni:

 • Akut: kevesebb, mint 3 hétig tart.
 • Szubakut: ha 3 és 8 hét között fordul elő.
 • Krónikus: több mint 8 hét időtartam esetén.

 

Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy a köhögés általában meddig tart egyes betegségek esetén, mit kell tennie, ha tartósan fennáll, és mikor kell orvoshoz fordulni.

A nátha egy felső légúti fertőzés, amelyet több mint 200 vírus okozhat, bár a rhinovírusok a leggyakoribbak, amelyek megfázást okoznak. A Betegségmegelőzési és Terápiás Központ (CDC) forrása szerint a köhögés, más tipikus megfázásos tünettel együtt, általában 2-3 napon belül kezdődik, azt követően, hogy a páciens elkapta a fertőzést.

Gyakran 10-14 napig fennáll, általában ez az utolsó megmaradó tünete. Bizonyos esetekben 2 hétnél tovább tarthat (­*idősek, legyengült immunrendszer, meglévő tüdőbetegség esetén-szerző).

A náthához hasonlóan az influenza is egy felső légúti fertőzés, amelyet az influenza vírus különböző törzsei okoznak. Szezonális influenzajárványok vannak ősszel és télen szerte a világon. Tünetei általában 3-7 nap elteltével enyhülnek. A CDC azonban megjegyzi, hogy a köhögés 14 napig vagy tovább tarthat, különösen idősebb egyéneknél és tüdőbetegségben szenvedőknél.

A hörghurut olyan betegség, amely során a tüdőben lévő nagy légutak (hörgők) begyulladnak. Gyakran légúti fertőzések okozzák, de környezeti irritáló tényezők, például a cigarettafüst és a por is állhat a hátterében.

A legtöbb esete akut vagy átmeneti. A panaszok, beleértve a köhögést is, általában kevesebb, mint 3 hét alatt megszűnnek. Néha a bronchitis krónikussá válhat. Ezekben az esetekben a napi produktív köhögés 3 hónapig is tarthat, és évről évre visszatérhet.

A tüdőgyulladás olyan állapot, amelyben a tüdőben lévő apró hólyagok (alveolusok) gyulladnak be, amely olyan tünetekhez vezethet, mint a köhögés, a láz és a légszomj. A vírusok okozhatnak tüdőgyulladást, azonban az esetek többségét bakteriális fertőzés eredményezi.

Általánosságban elmondható, hogy a köhögés 6 héten belül megszűnik. A pontos gyógyulási idő egyénenként, valamint a betegség súlyosságától függően változhat.

A COVID-19 az új koronavírus, más néven SARS-CoV-2 által okozott légzőszervi betegség. A köhögés sok betegnél gyakori tünet. Bár nem tudunk még eleget a COVID-19-ről, néhány tanulmány kimutatta, hogy ennek a légzőszervi betegségnek köszönhető köhögés átlagosan 19 napig tart.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) forrása megjegyzi, hogy azok a páciensek, akik felépültek a COVID-19-ből, posztvírusos köhögést tapasztalhatnak a fenti időszakon túl, amikor a vírust másokra is átterjeszthetik.

A Pertussis, más néven szamárköhögés, a légutak potenciálisan súlyos bakteriális fertőzése. Alkalmi köhögés jelentkezik a korai szakaszban, addig a későbbi szakaszokat a köhögés számos erőszakos rohama határozza meg. Ezeket a rohamokat követi a jellegzetes „szamár” hang, ahogy az egyén erőteljesen belélegez.

CDC forrás szerint a pertussishoz kapcsolódó köhögési rohamok 10 hétig vagy tovább is fennállhatnak. A világ egyes régióiban a betegséget „100 napos köhögésnek” nevezik.

A krupp egy légúti fertőzés, amely főleg kisgyermekeknél fordul elő. Többféle vírus állhat a hátterében. Hangos “ugató” köhögés jellemzi, amely gyakran rosszabb az esti órákban. A krupp tünetei, beleértve a köhögést is, általában 3-7 nap után kezdenek javulni.

Allergia (inhalatív) akkor fordul elő, amikor a beteg immunrendszere reagál egy egyébként ártalmatlan anyagra, például pollenre, porra vagy háziállat-szőrre. Az orrfolyás és a viszkető, könnyező szemek mellett a köhögés is előfordulhat.

Az allergia miatti köhögés időtartama változhat. Például előfordulhat szezonálisan a pollenszezonban. Krónikus is lehet, az otthoni vagy a környezeti allergének folyamatos jelenléte miatt egész évben.

Míg sok köhögés akut, egyes esetekben hosszabb ideig is fennmaradhatnak. Az alábbiakban ezen okokkal foglalkozunk:

 • Krónikus orrfolyás (postnasalis csepegés): Akkor történik, amikor az orrmelléküregei túl sok nyákot termelnek. A nyák lecsöpöghet a torkán, köhögést okozva. Az allergia (inhalatív) a krónikus orrfolyás egyik gyakori oka.
 • Fertőzések: A köhögés a légúti fertőzés megszűnése után is folytatódik, a fertőzés következtében fellépő légúti eltérések és túlérzékenységi reakció okozhatja.
 • Alapbetegségek: Egyes alapbetegségek tartós köhögéshez is vezethetnek, vagy hozzájárulhatnak ahhoz. Ide tartozik a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az asztma és a cisztás fibrózis. A savas reflux is tartós köhögéshez vezethet.
 • Dohányzás: A cigarettázás vezető rizikófaktor a krónikus vagy tartós köhögés kialakulásában.

A tartós köhögés megzavarhatja mindennapi életét, és számos szövődményt is okozhat, például:

 • kimerültség vagy fáradtság
 • alvási nehézség
 • fejfájás
 • rekedtes hang
 • izomfájdalmak és köhögés okozta fájdalmak
 • szédülés
 • hányás
 • a húgyhólyag kontrolljának elvesztése
 • vérzés a szemben
 • törött bordák

Ha hosszan tartó köhögése van, a következő öngondoskodási intézkedések segíthetnek:

 • Bő folyadékfogyasztás: segíthet eltávolítani a potenciális irritáló anyagokat a torokból. A víz mellett koncentráljon a meleg folyadékokra, például a teákra és a húslevesekre.
 • Páradús levegő: enyhítheti a légutak és a torok irritációját. Próbáljon meg párásítót használni, vagy gőzös zuhany alatt állni.
 • Meleg italok fogyasztása mézzel: 1 vagy 2 teáskanál méz keverése meleg vízbe vagy gyógyteába megkönnyítheti a köhögést. Azonban ne adjon mézet 1 évesnél fiatalabb gyermekeknek, a csecsemő botulizmusának (­*ételmérgezés-szerző) kockázata miatt.
 • Kerülje az irritáló anyagokat: Próbáljon távol maradni olyan gyakori irritáló tényezőktől, mint a cigarettafüst, a por és egyéb környezeti tényezők, amelyek súlyosbíthatják a köhögését.
 • Vény nélkül kapható gyógyszerek: Az allergia vagy a krónikus orrfolyás okozta köhögés esetén a dekongesztánsok vagy antihisztaminok segíthetnek. Legyen óvatos a köhögés elleni gyógyszerekkel! Bár képesek kezelni az akut köhögést, nem jelentenek megoldást a tartós köhögést okozó mögöttes állapotokkal szemben

Örök szabály, hogy amennyiben a köhögése 3 hét után sem múlt el, orvosi konzultáció javasolt, amely során ki lehet értékelni azt, valamint azonosítani azokat a mögöttes állapotokat, amelyek okozhatják vagy hozzájárulhatnak a kialakulásához.

Az alábbi állapotok esetén azonnali orvosi konzultáció javasolt.

 • vért vagy nagy mennyiségű nyákot hoz fel.
 • lázzal, zihálással vagy hányással fordul elő.
 • mellkasi fájdalom kíséri, amely nem kapcsolódik a köhögéshez.
 • étvágytalanság vagy megmagyarázhatatlan fogyás kíséri.

Forrás: https://www.healthline.com/health/how-long-does-a-cough-last

Szerző: Dr. Nagy Attila tüdőgyógyász/ szomnológus szakorvos

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Milyen tünetek esetén gondoljunk allergiás náthára és mikor koronavírus fertőzésre
Milyen tünetek esetén gondoljunk allergiás náthára és mikor koronavírus fertőzésre
Hogyan különíthetjük el a koronavírus tüneteit az allergiás náthától? A korán virágzó fák pollenszezonja után...
Az allergia okozhat lázat?
Az allergia okozhat lázat?
Ebben a cikkben a láz és az allergiás tünetek lehetséges okait tárgyaljuk. Megvizsgáljuk a rendelkezésre álló kezelési lehetőségeket...
Nem biztos, hogy Koronavírusos? Íme a COVID-19, az influenza, és az allergiás tünetek összefoglalója
Nem biztos, hogy Koronavírusos? Íme a COVID-19, az influenza, és az allergiás tünetek összefoglalója
Nem biztos, hogy Koronavírusos? Íme a COVID-19, az influenza, és az allergiás tünetek összefoglalója...
elso.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#mi-okozhatja-a-kohogest'); }); masodik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#megfazas'); }); harmadik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#influenza'); }); negyedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#horghurut'); }); otodik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '##tudogyulladas'); }); hatodik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#covid19'); }); hetedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#szamarkohoges'); }); nyolcadik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#krupp'); }); kilencedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#allergiak'); }); tizedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#mi-okozhat-tartos-kohogest'); }); tizenegyedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#hosszan-tarto-kohoges'); }); tizenkettedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#hosszan-tarto-kohoges-kezelese'); }); tizenharmadik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#mikor-forduljunk-szakemberhez'); }); tizennegyedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#tovabbi-cikkeink-erdekessegek'); });
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...

Cookie szabályzat

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítsa. Az oldal böngészésével elfogadja a sütik használatát.