Az A-vitamin egy zsírban oldódó vegyület, ugyan úgy mint a D-, E-, és a K-vitaminok. Fontos szerepe van a növekedésben, a fejlődésben, illetve hozzájárul szemünk, szaporító szervrendszerünk, és nem utolsó sorban bőrünk egészségéhez. Állati eredetű élelmiszerekben, mint például a tojásban, a marhamájban, a csirke-, és pulykahúsban, nagy arányban előfordul retinol formájában.

A különféle zöldségekben és gyümölcsökben, mint a brokkoli, az édesburgonya, a sütőtök, a kelkáposzta, az őszibarack és a papaya, az A-vitamin alfa-, béta-karotin és kriptoxantin (E161c) formája van jelen. A fentieken kívül táplálék kiegészítő formájában is bevihető, azonban nők és férfiak esetében eltérő dózisban: fontos, hogy nők esetén a javallott A-vitamin bevitel ne haladja meg a 700 mikrogrammot, férfiaknál pedig a napi 900 mikrogrammot.

  

Az már bizonyos, hogy az A-vitamin hozzájárul a bőr fiatalságához és rugalmasságához, az azonban még vitatott, hogy milyen további szerepe lehet a bőr egészségének megőrzésében.

Egy dél-koreai egyetem (Warren Alpert Medical School and the Brown School of Public Health, in Providence, RI, Harvard Medical School, in Boston, MA, and Inje University, in Seoul, South Korea) azt a kérdést vizsgálta, hogy vajon az A-vitamin csökkenti-e az egyik leggyakrabban előforduló bőrrák (laphámsejtekből kiinduló rosszindulatú bőrdaganat, vagy laphámcarcinoma) kockázatát.

 

Egy bőrrákkal foglalkozó, nonprofit szervezet szerint (Skin Cancer Foundation) a laphámrák a második leggyakrabban előforduló bőrdaganat. Az Egyesült Államokban évente 1 millió új esetet regisztrálnak. A gyakoriságát tekintve nyilvánvaló, hogy fontos lenne bevezetni egy megfelelőbb bőrrák-megelőző stratégiát. Ennek fejében kutatók keresni kezdték a laphámsejtes bőrrák és az A-vitamin-, valamint a karotinoid-bevitel közti kapcsolatot.

 

A vizsgálat során 75.170 női (átlagéletkor: 50,4) és 48.400 férfi (átlagéletkor: 54,3) egészségügyi szakembert vontak be. A 26 évig tartó követéses vizsgálat során 3.978 esetben fordult elő bőrdaganat. A részletes vizsgálatok a résztvevők A-vitamin-bevitelét is számításba vették. Kiderült, hogy azok, akik magasabb mennyiséget fogyasztottak a vitaminból, azoknál kisebb volt a laphámrák előfordulása. Az esetek többségében az A-vitamin főleg természetes forrásból, leginkább zöldségekből származott, nem pedig táplálék-kiegészítőkből.

 

A tanulmány említést tesz arról, hogy a vizsgálatban főleg jól képzett egészségügyi szakemberek vettek részt, mely minta kis mértékben torzíthatja az kutatás eredményeit; a pontosabb következtetések levonásához egy változatos csoport megvizsgálására is szükség lenne. Az azért továbbra is vitathatatlan, hogy az A-vitamin szükséges egészségünk megőrzéséhez, és egy kiegyensúlyozott diétának fedeznie kell a megfelelő napi mennyiséget.

💡
A bőr esetén különösen igaz, hogy a daganatos megbetegedés korai felismerése megsokszorozza a gyógyulás esélyét és lényegesen megrövidíti a gyógyulás idejét, ezért kiemelten fontos a korai diagnózis, illetve a megelőzés! Éppen ezért a Déli Klinika Bőrrákdiagnosztikai Központjában csúcstechnológiás bőrrákszűréssel várjuk kedves Pácienseinket!

Esztétikai bőrsebész specialistáink szükség esetén segítséget nyújtanak a gyanús anyajegyek szakszerű eltávolításában.

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Az immunológia lehet a megoldás sokféle betegség esetén?
Az immunológia lehet a megoldás sokféle betegség esetén?
Ez lehet az örök élet titka, ha az immunrendszerünk jól működik valóban sosem leszünk betegek, mindig mindenből meggyógyulunk?...
Egy kis hétvégi lustálkodással vajon kipihenhető egy túlhajszolt hét?
Egy kis hétvégi lustálkodással vajon kipihenhető egy túlhajszolt hét?
Világszerte, így Magyarországon is emberek milliói szenvednek alvási zavarokkal. Sőt. Mondhatni, a többség képtelen megfelelő ideig aludni, ami leg...
Mi okozhatja és meddig tart általában a köhögés?
Mi okozhatja és meddig tart általában a köhögés?
A köhögés egy olyan reflex, amely a levegőt kifelé juttatja a légutakból. Ezen mechanizmus segít megtisztítani a légutakat olyan irritáló tényezőktől.
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...

Cookie szabályzat

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítsa. Az oldal böngészésével elfogadja a sütik használatát.