További blog bejegyzéseink

Nemzetközileg is elismert szakorvosaink által összeállított cikkek.

A zöld leveles zöldségek valóban védik a májat?

Az Országos Tudományos Akadémia (Proceedings of the National Sciences) folyóiratban megjelent új kutatások igazolták, hogy a zöld leveles zöldségekben lévő vegyület segít megelőzni az úgynevezett alkoholmentes zsírmáj betegséget. 

Minek köszönhető a zöld leveles zöldségek hatékonysága és miért kell egyáltalán védenünk a májunkat?

A nem-alkoholos zsírmáj, illetve az ezzel kapcsolatos anyagcserezavar napjaink egyik nagy egészségügyi problémája, amely felmérések adatai alapján a lakosság 30–50%-át (!) érinti, miközben az előfordulási gyakorisága folyamatosan nő. Bizonyítékokkal alátámasztott kezelése nincs, a megelőzés tehát kiemelten fontos. Szakértők szerint a következő 10 évben ez a betegség lesz a leggyakoribb indikációja a májtrasznplantációnak a nyugati országokban.

Magyarországon a krónikus májbetegségek relatív kockázata a férfiaknál 7,4-, a nőknél 6,2-szerese az Európai Unió átlagának az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint. Erősen javasolt tehát máj rendszeres, megfelelő minőségű szűrővizsgálata.

A kutatások szerint az elhízás, a túlsúly és az anyagcserezavar az, ami hozzájárulhat a kialakulásához, de teljesen egészséges szervezetben is kialakulhat. Az egészségügyi szakemberek a testsúly csökkentését, az egészséges táplálkozást és a fizikai aktivitás növelését javasolják általában. Az új kutatások azonban előkészíthetik az új kezelést. A svédországi Karolinska Intézet tudósai közzé tettek egy tanulmányt, amelyben kimutatták, hogy a szervetlen nitrát – a zöld leveles zöldségekben természetesen előforduló vegyület – csökkentheti a zsír felhalmozódását a májban.

Mattias Carlström, a Karolinska Intézet Fiziológiai és Farmakológiai Tanszékének egyetemi docense a tanulmány egyik vezető kutatója. Munkatársaival azt tanulmányozták, hogy a magas zsír- és cukortartalmú étrend-nitráttal való kiegészítésének milyen hatása van. Észrevették, hogy a nitrát hozzáadásával a májban jelentősen alacsonyabb lett a zsírtartalom, de csökkent a vérnyomás és javult az inzulinérzékenység is. A nitrát növeli a sejtek anyagcseréjét, véd a 2-es típusú cukorbetegségtől és pozitív hatással van a szív- és érrendszeri működésre.

További vizsgálatokra van szükség annak tisztázásához, hogy mely vegyületek segítik az egészség megőrzését, illetve a betegségek megelőzését, és megerősítik, hogy a nitrát kulcsfontosságú a máj- és anyagcsere- egészsége szempontjából. Viszont már biztos, hogy a zöld levelű zöldségek segítik szervezetünk megóvását. És amelyek a legmagasabb szervetlen nitrátkoncentrációt tartalmazzák az a zeller, a spenót, a saláta és a rukkola.

Természetesen a májunk esetén is igaz, hogy egy kialakuló probléma korai felismerése megsokszorozza a gyógyulás esélyét és lényegesen megrövidíti a kezelés és lábadozás idejét, ezért kiemelten fontos a korai diagnózis, illetve a megelőzés!

Az S-Shearwave technológián alapuló úgynevezett elasztográfiás ultrahang vizsgálattal pontosan meghatározhatók azok a legkisebb elváltozások is, amelyek a hagyományos eljárásokkal többnyire nem ismerhetők fel.

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Túlsúly és a COVID-19
Túlsúly és a COVID-19
Túlsúllyal küzdök- fokozottan veszélyeztetett vagyok?
Inzulinrezisztencia és a COVID-19
Inzulinrezisztencia és a COVID-19
Mi történik a szervezetben, ha egy inzulinrezisztens személy vírusfertőzést kap?
Egy kis hétvégi lustálkodással vajon kipihenhető egy túlhajszolt hét?
Egy kis hétvégi lustálkodással vajon kipihenhető egy túlhajszolt hét?
Világszerte, így Magyarországon is emberek milliói szenvednek alvási zavarokkal. Sőt. Mondhatni, a többség képtelen megfelelő ideig aludni, ami leg...
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...