Sokan nem is gondolnák, de legnagyobb kiterjedésű szervünk a bőr, mely az első védelmi vonala szervezetünknek. Bőrünk ápolása tehát nemcsak a szépség, de egészségünk megőrzése szempontjából is lényeges!

„Kültakarónk”, a bőrünk a legnagyobb szervünk, tömege 2-3 kilogramm, az alatta lévő zsírréteggel együtt átlagosan 12 kilogramm. Fő feladata, hogy védje belső szerveinket, ugyanakkor érzékszerv is, mivel a fájdalmat, a tapintást, a hőt bőrünk segítségével tapasztaljuk meg és mindezek mellett szerepe van hőháztartásunk szabályozásában is.

Sokrétű szerepéből adódóan köze lehet a krónikus megbetegedésekhez

A bőr szerepét a krónikus betegségekkel kapcsolatban a kaliforniai egyetem kutatói tanulmányozták. Az már régen kiderült, hogy az öregedéssel a gyulladásos folyamatok egyre fokozódnak szervezetünkben, ezt viszketés és bőrszárazság formájában a saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk. Bőrünk áteresztőképessége a korral együtt sajnos nő, víztartalma pedig csökken, így a kórokozók könnyebben jutnak szervezetünkbe. Sokáig hihetetlennek tűnt, hogy bőrünk hozzájárul szervezetünk gyulladásos folyamataihoz, de az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a bőrbetegségek, mint például a pikkelysömör vagy a bőrgyulladás (dermatitis) igenis növelheti akár szívbetegségek kockázatát is! Ebből az következik, hogy a bőrben zajló gyulladásos folyamatok csökkentése jótékony hatással lehet hosszútávú egészségünkre is.

A kaliforniai egyetem kutatói 58 év feletti embereket vontak be egy vizsgálatba, amelyben a gyulladásos paraméterek változásait figyelték meg testápolók használatával összefüggésben. A résztvevők 30 napon keresztül,naponta kétszer kentek magukra testápolót az egész testükön. A testápoló krémek háromfajta zsiradékot tartalmaztak; koleszterint, szabad zsírsavat és ceramidot. A 30. nap után egyöntetűen csökkenést tapasztaltak a gyulladásos mutatókban.

Őrizze meg bőrének, illetve szervezetének fiatalságát! Kérje bőrgyógyász szakorvosaink segítségét az Ön bőrtípusának legmegfelelőbb bőrápoló készítmény(ek) kiválasztásában, valamint a különböző bőrelváltozások korai felismerésében és hatékony kezelésében! 

💡
Tudta, hogy a bőrdaganatok a leggyakrabban előforduló daganatok világszerte?
Évente több bőrrák alakul ki, mint az összes daganatos betegség együttvéve!
Déli Klinika Bőrrák Diagnosztikai Központjában csúcstechnológiás, kombinált bőrrákszűrést végzünk, hogy a lehető legkorábbi pillanatban fényt derítsünk a gyanús elváltozásokra! 

Esztétikai bőrsebész specialistáink szükség esetén segítséget nyújtanak a gyanús anyajegyek szakszerű eltávolításában és így megvalósítható a gyors és teljes gyógyulás!

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Az immunológia lehet a megoldás sokféle betegség esetén?
Az immunológia lehet a megoldás sokféle betegség esetén?
Ez lehet az örök élet titka, ha az immunrendszerünk jól működik valóban sosem leszünk betegek, mindig mindenből meggyógyulunk?...
Mit érdemes tudni a száraz köhögéssel járó mellkasi fájdalomról
Mit érdemes tudni a száraz köhögéssel járó mellkasi fájdalomról
A köhögés egy természetes jelenség, segít megtisztítani a légutakat az irritáló anyagoktól. Számos tényező állhat a száraz köhögés hátterében...
Személyre szabott, bizonyítékokon alapuló fogyás
Személyre szabott, bizonyítékokon alapuló fogyás
„Már mindent megpróbáltam. Gyötrelmesebb, vagy kevésbé aszkéta diétákat, mindenféle étrend kiegészítőket, csodákat ígérő zsírégetőket. Időről időre...

Tisztelt Pácienseink!

A hatósági rendelkezésekkel összhangban:

– A klinikán tartózkodás ideje alatt az orrot és szájat eltakaró maszk használata valamint belépéskor a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítő használata kötelező!

– A vizsgálatok előtt kötelező az online vagy a recepción található állapotfelmérő kérdőív kitöltése! Légúti megbetegedés illetve COVID-19 betegség tüneteit mutató páciensek kizárólag abban az esetben vehetik igénybe ellátásainkat, ha a klinikánkon elvégzett COVID-19 antigén gyorsteszt eredménye negatív. Az antigén gyorsteszt 6 000 forintos költsége a páciens által térítendő.

– Intézményünkbe mozgásában korlátozott, illetve fogyatékkal élő betegek kísérőjeként maximum 1 fő léphet be. A kísérőnek a páciensekkel azonos előszűrésen kötelező részt venni!

– Invazív beavatkozásra (pl. endoszkópos vizsgálat) érkező páciensek esetében, ha a páciens nem kapott COVID-19 vakcinát, vagy a 2. oltás után nem telt még el 2 hét, akkor az intézményünkben 48 órán belül elvégzett PCR teszt negatív eredménye szükséges az ellátás igénybevételéhez.

– A tüdő légzésfunkciós vizsgálatához a klinikánkon a vizsgálat előtt elvégzett antigén gyorsteszt negatív eredménye szükséges. A vizsgálathoz szükséges antigén gyorsteszt 6 000 forintos költsége a páciens által térítendő.

Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...