Sokan nem is gondolnák, de legnagyobb kiterjedésű szervünk a bőr, mely az első védelmi vonala szervezetünknek. Bőrünk ápolása tehát nemcsak a szépség, de egészségünk megőrzése szempontjából is lényeges!

„Kültakarónk”, a bőrünk a legnagyobb szervünk, tömege 2-3 kilogramm, az alatta lévő zsírréteggel együtt átlagosan 12 kilogramm. Fő feladata, hogy védje belső szerveinket, ugyanakkor érzékszerv is, mivel a fájdalmat, a tapintást, a hőt bőrünk segítségével tapasztaljuk meg és mindezek mellett szerepe van hőháztartásunk szabályozásában is.

Sokrétű szerepéből adódóan köze lehet a krónikus megbetegedésekhez

A bőr szerepét a krónikus betegségekkel kapcsolatban a kaliforniai egyetem kutatói tanulmányozták. Az már régen kiderült, hogy az öregedéssel a gyulladásos folyamatok egyre fokozódnak szervezetünkben, ezt viszketés és bőrszárazság formájában a saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk. Bőrünk áteresztőképessége a korral együtt sajnos nő, víztartalma pedig csökken, így a kórokozók könnyebben jutnak szervezetünkbe. Sokáig hihetetlennek tűnt, hogy bőrünk hozzájárul szervezetünk gyulladásos folyamataihoz, de az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a bőrbetegségek, mint például a pikkelysömör vagy a bőrgyulladás (dermatitis) igenis növelheti akár szívbetegségek kockázatát is! Ebből az következik, hogy a bőrben zajló gyulladásos folyamatok csökkentése jótékony hatással lehet hosszútávú egészségünkre is.

A kaliforniai egyetem kutatói 58 év feletti embereket vontak be egy vizsgálatba, amelyben a gyulladásos paraméterek változásait figyelték meg testápolók használatával összefüggésben. A résztvevők 30 napon keresztül,naponta kétszer kentek magukra testápolót az egész testükön. A testápoló krémek háromfajta zsiradékot tartalmaztak; koleszterint, szabad zsírsavat és ceramidot. A 30. nap után egyöntetűen csökkenést tapasztaltak a gyulladásos mutatókban.

Őrizze meg bőrének, illetve szervezetének fiatalságát! Kérje bőrgyógyász szakorvosaink segítségét az Ön bőrtípusának legmegfelelőbb bőrápoló készítmény(ek) kiválasztásában, valamint a különböző bőrelváltozások korai felismerésében és hatékony kezelésében! 

💡
Tudta, hogy a bőrdaganatok a leggyakrabban előforduló daganatok világszerte?
Évente több bőrrák alakul ki, mint az összes daganatos betegség együttvéve!
Déli Klinika Bőrrák Diagnosztikai Központjában csúcstechnológiás, kombinált bőrrákszűrést végzünk, hogy a lehető legkorábbi pillanatban fényt derítsünk a gyanús elváltozásokra! 

Esztétikai bőrsebész specialistáink szükség esetén segítséget nyújtanak a gyanús anyajegyek szakszerű eltávolításában és így megvalósítható a gyors és teljes gyógyulás!

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

A hátfájást nem megszokni, hanem kivizsgálni és kezelni kell!
A hátfájást nem megszokni, hanem kivizsgálni és kezelni kell!
A hátfájás világszerte emberek millióit érinti. Felmérések alapján a felnőttek közel 80%-a megtapasztalja az élete során, ráadásul az utóbbi évtize...
Milyen tünetek esetén gondoljunk allergiás náthára és mikor koronavírus fertőzésre
Milyen tünetek esetén gondoljunk allergiás náthára és mikor koronavírus fertőzésre
Hogyan különíthetjük el a koronavírus tüneteit az allergiás náthától? A korán virágzó fák pollenszezonja után...
COVID szösszenetek 3. rész – Túlsúllyal küzdök
COVID szösszenetek 3. rész - Túlsúllyal küzdök
Túlsúllyal küzdök- fokozottan veszélyeztetett vagyok?
COVID szösszenetek 4. rész – Inzulinrezisztens személyek
Mi történik a szervezetben, ha...
COVID szösszenetek 3. rész – Túlsúllyal küzdök
COVID szösszenetek 3. rész Talán...
COVID szösszenetek 2. rész – Pajzsmirigy betegek
COVID szösszenetek 2. rész Autoimmun...