Mit érdemes tudni a COVID-19 és COPD kapcsolatáról?

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a tüdőben lévő légutak irreverzibilis gyulladását okozza, amely elzárhatja a légutakat, csökkenő légáramláshoz vezethet, továbbá a tüdő szöveti átalakulásának következtében rontja az oxigén-széndioxid gázcsere folyamatát. Két altípusa van; a krónikus bronchitis és az emphysema.

Ebben a betegségben szenvedőknél talán nincs magasabb kockázat arra, hogy elkapják a COVID-19 fertőzést. Azonban az alapbetegségből kifolyólag meglévő tüdőkárosodás és légzésfunkció vesztés következtében fokozódhat a COVID-19 súlyosabb szövődményei kialakulásának az esélye, ezáltal romolhat az egészségügyi kimenetel is a két betegség együttes fennállása esetén.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a COVID-19 hogyan befolyásolhatja Ön egészségét, amennyiben COPD-je van, és mit tehet annak érdekében, hogy megvédje magát az új típusú koronavírus fertőzéstől.

Magasabb a COVID-19 szövődményeinek a kockázata, ha COPD-ben szenved?

A közelmúltban végzett szisztematikus metaanalízisek szerint a COPD az egyik legelterjedtebb alapbetegség a COVID-19 miatt kórházba szállított betegeknél. Ötször nagyobb a valószínűsége, hogy az ilyen betegeknél súlyos szövődmény alakul ki az oxigén ellátási problémák következtében, valamint ebből kifolyólag nagyobb eséllyel kerülnek intenzív osztályra, ahol szükség lehet gépi lélegeztetésre.

Mit tehet a biztonság érdekében?

Amennyiben krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenved különösen fontos lépéseket tenni annak érdekében, hogy ne fertőződjön meg az új koronavírussal. Íme egy kis útmutató a védekezés módjairól.

 • Tartson legalább 2 méter távolságot más emberektől.
 • Maradjon távol a tömeges összejövetelektől, valamint azoktól az emberektől, akik COVID-19-ben szenvednek, vagy hasonló tüneteik vannak.
 • Mossa meg a kezét szappannal és tiszta, folyó vízzel legalább 20 másodpercig, minden alkalommal, amikor szennyezett felületet érint.
 • Használjon alkohol alapú kézfertőtlenítőt legalább 60 százalékos alkohollal, ha nem tudja megmosni a kezét.
 • Takarja el a száját és az orrát maszkkal minden alkalommal, amikor köhög vagy tüsszent, illetve ha nyilvános helyiségekben vagy a munkahelyén tartózkodik.
 • Rendszeresen tisztítsa és fertőtlenítse a gyakran érintett felületeket, beleértve a konyhai és fürdőszobai csapokat, elektronikus eszközöket, kilincseket és villanykapcsolókat.
 • Ne érintse meg az orrát, a száját, a szemét vagy az arcát anélkül, hogy előtte megmosná vagy fertőtlenítené kezeit.
 • Ne ossza meg az edényeket, evőeszközöket, csészéket és poharakat, törölközőket, ágyneműket vagy más tárgyakat a háztartás többi tagjával, ha Ön beteg.
 • Ne ossza meg hálószobáját, fürdőszobáját vagy más közös helyiségét otthonában a háztartásának tagjaival, ha Ön beteg.

Mit kell tennie, ha tünetei vannak?

Konzultáljon egészségügyi szakemberrel, ha úgy gondolja, hogy elkapta a koronavírust. A leggyakoribb tünetek hasonlóak a két betegségben, de a szokásosnál kifejezettebbek lehetnek. Az alábbi panaszok fordulhatnak elő:

 • láz
 • fáradtság
 • köhögés
 • légszomj
 • íz- vagy szagvesztés
 • hidegrázás
 • izom- vagy testfájdalmak
 • torokfájás
 • fejfájás
 • hányinger vagy hányás
 • hasmenés

 

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha szoros kapcsolatban állt valakivel, akinek a vírus eredménye pozitív volt. A szoros kontakt meghatározása szerint a fertőzött személlyel 2 méteren belül tartózkodott legalább 15 percen át egy légtérben. Ha ennek a személynek nem voltak tünetei, akkor is megfertőzhette Önt.

 

Az egészségügyi személyzet fel fogja mérni a tüneteit, tanácsot ad a meghozandó intézkedésekről és gondoskodik a szükséges vizsgálatokról.* (szükség esetén COVID PCR vagy Antigén gyorstesztről) Pozitivitás esetén 14 napig karanténba kell helyeznie magát. Amennyiben meglévő (COPD-ből eredő) panaszai súlyosbodnak azonnali kórházi/sürgősségi ellátás válhat szükségessé (-szerző.)

Ha nincs kezelőorvosa, forduljon a helyi egészségügyi szolgáltatóhoz az ellátási és a tesztelési lehetőség elérése érdekében.

Hogyan kísérheti figyelemmel a tüneteit?

Jelenleg nincs speciális protokoll a COVID-19 kezelésére. A jelenlegi kezelések célja a betegség tüneteinek enyhítése. Az, hogy ezek a kezelések mennyire működnek, függ az egészségi állapottól és betegség súlyosságától.

 

Házi gondozás

Ha tünetei enyhék, akkor a házi karantén alkalmazása javasolt, amely magában foglalja a legalább 10 napos elszigetelődést és a tünetek gondos figyelemmel kísérését, hogy megbizonyosodjon arról, hogyan változnak.

 • Ajánlott a hőmérséklet legalább napi kétszeri ellenőrzése.
 • Ha hörgőtágító kezeléseket alkalmaz otthon, a kezelés megkezdése előtt zárja be szobája ajtaját, mivel inhalálhatja a koronavírust. Tartsa az ajtaját legalább 3 órán át zárva, mivel a vírusrészecskék 1-3 órán keresztül lehetnek a levegőben.

 

A házi karantén megszüntethető, ha az alábbiak érvényesek:

 • legalább 10 nap telt el az új panaszok megjelenése, illetve a meglévő tünetek rosszabbodása óta
 • 3 nap (72 óra) láz nélkül (lázcsökkentő intézkedések alkalmazása nélkül)
 • a légzési tünetek javultak

 

Mielőtt abbahagyná az elszigetelődést, konzultáljon szakemberrel. Akiknek legyengült az immunrendszere, 10 napnál tovább hordozhatják a vírust.

 

Orvosi ellátás válhat szükségessé az alábbiak esetén:

 • enyhe, időszakos légszomj, vagy mellkasi vagy hasi fájdalom
 • köhögés fokozódása esetén
 • alacsony láz 39,4 ° C alatt, amely 3 napnál tovább tart, és lázcsillapítás mellett nem javul

 

Sürgősségi ellátás

Hívja a 104-et (mentők), vagy a lehető leghamarabb keresse fel a kórház sürgősségi osztályát, ha az alábbi tünetek bármelyike ​​jelentkezik:

 • tartós vagy súlyos légszomj vagy súlyos mellkasi vagy hasi fájdalom
 • zavartság
 • kékes ajkak vagy körömágyak
 • magas fokú láz (legalább 39,4 ° C), amely visszatérő vagy nem szűnik lázcsillapítással sem
 • fejfájás
 • hányás és / vagy hasmenés

Összefoglalás

A COPD megléte nem jelenti feltétlenül a COVID-19 kialakulásának nagyobb kockázatát. A COVID-19 hatással lehet a légző rendszerre, a COPD megnövelheti az esélyét a komolyabb szövődmények kialakulásának, ha létre jön koronavírus fertőzés.

COPD-s alapbetegség esetén mindenképpen tartsa be szokásos gondozási tervét, és az összes közegészségügyi ajánlást a COVID-19 kialakulásának és továbbadásának kockázatának minimalizálása érdekében.

Ez magában foglalja a legalább 2 méter távolságot másoktól, a nagy összejövetelektől való távol maradást, arcmaszk viselését és a gyakori kézmosást.

Ha COVID-19 tünetei jelentkeznek, mindenképpen konzultáljon szakemberrel. Tanácsot adnak a meghozandó intézkedésekről, illetve arról hogy mikor kell tesztelni a betegséget.

Forrás: https://www.healthline.com/health/coronavirus-and-copd

Szerző: Dr. Nagy Attila tüdőgyógyász/ szomnológus szakorvos

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Mire figyeljünk az új anyajegyek megjelenésekor?
Mire figyeljünk az új anyajegyek megjelenésekor?
Mitől alakulnak ki új anyajegyek? Az anyajegyek gyakoriak, általában ártalmatlanok. Olyan bőrnövedékek, amelyek festéksejtekből (melanociták) szárm...
Mit érdemes tudni az atípusos tüdőgyulladásról?
Mit érdemes tudni az atípusos tüdőgyulladásról?
Az atipikus tüdőgyulladás az alsó légutakat érintő fertőzés. A kórokozó baktériumok általában kevésbé súlyos tüneteket generálnak...
Túlsúly és a COVID-19
Túlsúly és a COVID-19
Túlsúllyal küzdök- fokozottan veszélyeztetett vagyok?
elso.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#mit-erdemes-tudni-a-covid19-es-copd-kapcsolatarol'); }); masodik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#magasabb-a-covid19-kockazata-ha-copd-eseten'); }); harmadik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#mit-kell-tennie-ha-tunetei-vannak'); }); negyedik.addEventListener("click", function(){ history.pushState(null, null, '#osszefoglalas'); });

Tisztelt Pácienseink!

A hatósági rendelkezésekkel összhangban:

– A klinikán tartózkodás ideje alatt az orrot és szájat eltakaró maszk használata valamint belépéskor a kihelyezett alkoholos kézfertőtlenítő használata kötelező!

– A vizsgálatok előtt kötelező az online vagy a recepción található állapotfelmérő kérdőív kitöltése! Légúti megbetegedés illetve COVID-19 betegség tüneteit mutató páciensek kizárólag abban az esetben vehetik igénybe ellátásainkat, ha a klinikánkon elvégzett COVID-19 antigén gyorsteszt eredménye negatív. Az antigén gyorsteszt 6 000 forintos költsége a páciens által térítendő.

– Intézményünkbe mozgásában korlátozott, illetve fogyatékkal élő betegek kísérőjeként maximum 1 fő léphet be. A kísérőnek a páciensekkel azonos előszűrésen kötelező részt venni!

– Invazív beavatkozásra (pl. endoszkópos vizsgálat) érkező páciensek esetében, ha a páciens nem kapott COVID-19 vakcinát, vagy a 2. oltás után nem telt még el 2 hét, akkor az intézményünkben 48 órán belül elvégzett PCR teszt negatív eredménye szükséges az ellátás igénybevételéhez.

– A tüdő légzésfunkciós vizsgálatához a klinikánkon a vizsgálat előtt elvégzett antigén gyorsteszt negatív eredménye szükséges. A vizsgálathoz szükséges antigén gyorsteszt 6 000 forintos költsége a páciens által térítendő.

Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...