További blog bejegyzéseink

Nemzetközileg is elismert szakorvosaink által összeállított cikkek.

A hajhullást gyakran a pajzsmirigy hibás működése okozza

A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy, mely a nyak elülső részén helyezkedik el. Feladata a pajzsmirigyhormonok előállítása, amelyet a szervezet az energia háztartáshoz, testünk melegen tartásához és szerveink, izmaink megfelelő működéséhez használ fel.

A leggyakoribb pajzsmiriggyel összefüggő probléma a pajzsmirigyhormonok hibás termelésével állnak kapcsolatban. A hypothyroidizmus, avagy pajzsmirigy-alulműködés elégtelen pajzsmirigyhormonokat feltételez. A túlműködés pedig emelkedett pajzsmirigyhormon szintekhez vezet. A pajzsmirigyműködéssel kapcsolatos panaszokat az endokrinológia szakág kezeli. 

hajhullasrol-orvosi-szemmel

De mi a kapcsolat a pajzsmirigy egészsége és a hajhullás között?

A pajzsmirigy hormonok nélkülözhetetlen szerepet játszanak a szőrtüszők fejlődésében, fenntartásában. A szőrtüszők kis ‘zsebecskék’ bőrünk alatt, ahonnan szőrünk és hajunk kinő. Komolyabb, vagy hosszan tartó pajzsmirigy-rendellenesség így hajhulláshoz vezethet. A hajgyökerek általában váltogatják a hajnövesztést, vagyis pár év növekedést szünet követi.

Amikor túl sok, vagy elégtelen a pajzsmirigy hormon szintje, akkor megjelenhet az úgynevezett telogen effluvium. Ez egy olyan rendellenesség hajas fejbőrön, amikor a hajhagymák túl korán lépnek nyugalmi fázisukba. Ez akár 70%-os hajvesztést is okozhat 2 hónapon belül.

Amikor valakinek autoimmun betegsége van, mint például a Hashimoto-betegség, akkor úgynevezett alopecia areata alakulhat ki, amely foltos kopaszodást jelent.

Pajzsmirigy problémákhoz kapcsolódó hajhullás tünetei

Egy kevés hajhullás teljesen átlagos jelenség, kb. 50-100 hajszál elvesztése várható nap mint nap a normális hajnövekedés ciklusának részeként. Akinek telogen effluvium-ja van, annak gyakran csomókban hullik a haja. Ez főleg a hajas fejbőrt érinti, azonban testszerte bárhol előfordulhat. Aki viszont autoimmun alopecia-ban szenved, annak hajhullása diszkrét, gyakran körkörös, vagy foltszerű. Az azonban ritka, hogy a hajhullás az egyetlen tünete a pajzsmirigy hibás működésének.

Nőknél a mirigy alul-, vagy a túlműködése is menstruációs zavarokat okozhat. Azt fontos kihangsúlyozni, hogy hajhullást számos más tényező is okozhat.

Ilyen tünet észlelésénél javasolt orvoshoz fordulni.

Kezelései lehetőségek

Pajzsmirigy-betegség okozta hajhullás megoldása a mirigy betegségének megfelelő kezelésével érhető el. Az alulműködés hormontpótlást igényel, a túlműködésre pedig az alábbi módszerek alkalmazhatóak:

  • Antithyreoid gyógyszerek – blokkolják a mirigy hormontermelését
  • Radioaktív jód – károsítja a pajzsmirigy sejtjeit, így az általuk termelt hormonok mennyisége csökken. A cél a pajzsmirigy-alulműködés elérése, és annak karbantartása pajzsmirigy-hormonokkal
  • Műtét: az egész mirigy, vagy annak egy részének eltávolítása

 

Házi orvosság és életmódváltás

Rendszerint gyógyszeres kezelést igényel a pajzsmirigy betegség okozta hajhullás. Azonban van, amit otthon is megtehetünk a javulás érdekében. Kiegyensúlyozott étrenddel hozzájárulunk a haj növekedésének elősegítéséhez, illetve annak megfelelő állapotához. Egy egészséges diéta magában foglalja a fehérje, zöldség, gyümölcs, gabona és mérsékelt zsír megfelelő arányú fogyasztását.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ha valaki tapasztalja a fent említett tüneteket, ajánlott orvoshoz fordulni. A pajzsmirigy hormonokat vérből lehet ellenőrizni, illetve fizikai vizsgálat is szükséges a diagnózis felállításához. Megfelelő kezelés nélkül a betegség rosszabbodhat, előrehaladhat.

💡
A pajzsmirigy és egyéb hormonális zavarok kivizsgálásában és kezelésében CMC Déli Klinika® szakértői állnak rendelkezésre endokrinológia szakrendelésünkön. 

Klinikánk

Kapcsolódó cikkeink, érdekességek:

Milyen szűrővizsgálatot válasszunk?
Milyen szűrővizsgálatot válasszunk?
Sokszor mégsem akarunk hallani sem orvosról sem vizsgálatról mindaddig amíg valamilyen kellemetlen panasszal nem szembesülünk. Gyakran még ezt köve...
Zavaró apróság a bőrön, vagy életveszélyes jelzés?
Zavaró apróság a bőrön, vagy életveszélyes jelzés?
A bőrünkön lévő foltokat komolyan kell vennünk! A májfoltok a túlzott melanin termelés következményeiként alakulnak ki...
Mit érdemes tudni a száraz köhögéssel járó mellkasi fájdalomról
Mit érdemes tudni a száraz köhögéssel járó mellkasi fájdalomról
A köhögés egy természetes jelenség, segít megtisztítani a légutakat az irritáló anyagoktól. Számos tényező állhat a száraz köhögés hátterében...
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése
Szaglászavarok, poszt-COVID szagláscsökkenés kivizsgálása, kezelése...
Mit érdemes tudni a hosszú lefolyású COVID-19 betegségről?
Mit érdemes tudni a hosszú...
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19 rizikóját?
A D-vitamin csökkentheti a COVID-19...